Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
16/05/2007

Αλ. Παρίσης: Τα προβλήματα της Ιθάκης

H Ιθάκη είναι ένας τουριστικός και ιστορικός προορισμός που αν είχε αξιοποιηθεί σωστά, έπρεπε να είχε γίνει στο Κάπρι του Ιονίου.

Διαθέτει μια μοναδική ιστορία, γνωστή σε κάθε σημείο του κόσμου
-Είναι το κέντρο της ελληνικής μυθολογίας
-Η Ιθάκη – σαν στόχος ζωής - είναι στο λεξιλόγιο κάθε ανθρώπου σε αυτόν τον πλανήτη,
-Διαθέτει μοναδικές φυσικές ομορφιές
-Η είσοδος στο λιμάνι στο Βαθύ είναι ότι πιο όμορφο έχει να δείξει η φύση σε όλη την Μεσόγειο
-Είναι ένας τουριστικός τόπος που μπορεί να συνδυάσει την βιώσιμη ανάπτυξη με ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό προφίλ και να προσελκύσει τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Και όμως η Ιθάκη είναι στο περιθώριο της Περιφέρειας και του Νομού σαν τον φτωχό συγγενή.

Τα προβλήματα έχουν συσωρευτεί. Το να τα καταγράψουμε σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι σημαντικό αλλά το σοβαρότερο είναι να τα αξιολογήσουμε σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους άλλους φορείς, και να τα βάλουμε σε μια σειρά προτεραιότητας.

Οι Θιακοί σήμερα θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένα μέτρα, και δεσμεύσεις.

Σε αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα που αναφέρθηκαν , περιλαμβάνονται έργα που αφορούν την Περιφέρεια και άλλα έργα που αφορούν την κεντρική Κυβέρνηση. Κάποια όμως από τα έργα αφορούν εμάς και μόνο εμάς σαν Νομαρχιακή αρχή. Είναι έργα που είχαν προκηρυχθεί πριν από το 2000.

Με αυτό που λέω δεν απαλλάσσω την περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση των ευθυνών τους. Είναι προβλήματα που θα διεκδικηθούν από κοινού με το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιθάκης και προς κάθε κατεύθυνση.

Οι άμεσες υποχρεώσεις της Νομαρχίας, που είναι υποσχέσεις ετών προς τους Θιακούς, που είναι μελέτες προηγούμενων ετών , καλύπτουν , κατά την γνώμη μας , τρεις σημαντικούς τομείς προτεραιοτήτων :


1.ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ : ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ
2.ΤΑ ΔΥΟ ΛΙΜΑΝΙΑ (Βαθύ και Πίσω Αετός)
3.ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ


1. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Αυτό το διάστημα υπηρετούν στην Ιθάκη μόνο δυο γιατροί . Ένας γενικής ιατρικής και ένας αγροτικός .

Τις τρεις από τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας, που είναι καρδιολόγος, έρχεται στο Αργοστόλι για να καλύψει τις ανάγκες του Νομαρχιακού Νοσοκομείου.

Η σύμβαση της παιδιάτρου έληξε τον Απρίλιο και έχει αποχωρήσει ήδη

Στο Περιφερειακό ιατρείο του Σταυρού , που εξυπηρετεί τον μισό πληθυσμό, εδώ και τρεις μήνες δεν υπάρχει γιατρός.

Να αναφέρουμε την υποδομή του Κέντρου Υγείας; Να μιλήσουμε για τον εξοπλισμό ή την συντήρησή του;

Πριν συμβεί κανένα κακό , η Ιθάκη χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ :

Παιδίατρο
Καρδιολόγο σε πλήρη απασχόληση
Παθολόγο
Τέσσερις αγροτικούς γιατρούς
Ιατρικό εξοπλισμό σύμφωνα με τα αιτήματα των γιατρών και τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων.

Και δεν είναι μόνο οι συμπατριώτες μας. Αρχισε και η τουριστική σαιζόν. Πως θα αντεπεξέλθει το νησί σε τυχόν έκτακτες ανάγκες επισκεπτών;

2. ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ Βαθύ και Πίσω Αετός

Από το 2000 έχει αρχίσει η μελέτη για τον Πίσω Αετό και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Εφτά χρόνια έχουν περάσει.

Επίσης, από το 2000 έχει αρχίσει και η προκαταρκτική μελέτη για το λιμάνι στο Βαθύ. Εν τω μεταξύ το λιμάνι πέφτει. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Όταν πέρυσι ανέδειξα το θέμα, όταν κάλεσα τα μέσα επικοινωνίας να καταγράψουν την απαράδεκτη κατάσταση , δέχτηκα πυρά από όλες τις πλευρές. Εφέτος το λιμάνι είναι σε χειρότερη θέση από ότι πέρυσι.

Αυτά τα δυο λιμάνια είναι Νομαρχιακά έργα. Είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις δικές μας , είναι ευθύνες των Νομαρχιακών Συμβουλίων από το 2000 μέχρι σήμερα.

Σε ποιον λοιπόν να διαμαρτυρηθούμε; Ποιον να καταγγείλουμε για αδράνεια;

Γιατί η Νομαρχία δεν εδώ και επτά χρόνια δεν υλοποιεί τις δικές της υποχρεώσεις; Τι θα πούμε αύριο το πρωί στους Θιακούς; Φταίει η κυβέρνηση και «καθαρίσαμε» τη θέση μας;


3. Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ

Μετά το Αργοστόλι , το Βαθύ καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες σε εμφιαλωμένο νερό στον Νομό μας. Είναι δικαίωμα του κάθε καταναλωτή να επιλέγει εμφιαλωμένο νερό , δεν είναι δικαίωμα όμως καμιάς δημόσιας αρχής να το «επιβάλει» με τον τρόπο της , στους πολίτες της. Τι άλλο θα αναγκαστούν να κάνουν οι άνθρωποι αφού το δίκτυο ύδρευσης είναι ακατάλληλο και παρέχει επικίνδυνο για την υγεία νερό.

Η προκήρυξη της μελέτης έγινε το 2003. Από όσα ξέρουμε έχουν γίνει δικαστικές προσφυγές στον Αρειο Πάγο μεταξύ των μελετητικών γραφείων για την ανάθεση του έργου. Τέσσερα χρόνια μετά και περιμένουμε την λύση από τον Αρειο Πάγο. Μα είναι δυνατόν να είμαστε όμηροι των μελετητών;

Αναρωτιέμαι, αν το νομικό τμήμα της Νομαρχίας έχει ασχοληθεί με αυτή την κατάσταση των μελετητικών γραφείων, αν έχουν γίνει νομικές ενέργειες, αν έχουμε απευθυνθεί και σε άλλα εξειδικευμένα για δημόσια έργα δικηγορικά γραφεία για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

1. Η πρότασή μας για τα Νομικά θέματα που έχουν μπλοκάρει δικαστικά τις μελέτες των έργων είναι:

να προσφύγουμε στα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας νομική υποστήριξη
και παράλληλα
Να ζητήσουμε την νομική συμβουλή και ανάθεση των υποθέσεων σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία.

2. Όσον αφορά την διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα του Κέντρου Υγείας της Ιθάκης που αφορούν την ιατρική φροντίδα των ανθρώπων, απαιτείται άμεση συνεργασία με τον Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και τον Υπουργό Υγείας και αίτημα για την λύση τους εντός των επόμενων ωρών.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός να μην έχουν λυθεί στοιχειώδη προβλήματα στο Θιάκι . Είναι λυπηρό που πάνω από εφτά χρόνια δεν μπορούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες των ανθρώπων .

Σκεφτείτε ότι ενώ θα έπρεπε να σχεδιάζουμε σύγχρονους αναπτυξιακούς στόχους για την Ιθάκη, στην ουσία, συζητάμε για το πώς θα εξασφαλίσουμε στους συμπατριώτες μας ένα ποτήρι καθαρό νερό, έναν γιατρό και ασφαλές λιμάνι.

Και με τον φαύλο κύκλο των μελετών και των μελετητών , των καταγγελιών και των προσφυγών, του ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει, δυστυχώς, φαίνεται να είναι μακρύς ο πηγαιμός για την Ιθάκη.

Αλέξανδρος Παρίσης

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency