Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
22/09/2004

Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο - Μήμυμα Ι.Κ.Ι

Mε αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο (22/9) το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ), εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:
Εφέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ίδρυση του δικτύου "πόλεις ελεύθερες από αυτοκίνητα" (car free cities) και πέντε χρόνια από την καθιέρωση της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ημέρας (22 Σεπτεμβρίου).

Επειδή ένας απολογισμός είναι πάντοτε χρήσιμος ας αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει ως τόπος και ως κοινωνία για την εφαρμογή των αρχών της Διακήρυξης της Κοπεγχάγης "Για μια πολιτισμένη κινητικότητα" που εγκρίθηκε στις 17-5-1999 από τις πόλεις–μέλη του δικτύου.
Το ΙΚΙ θεωρεί ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο για τις πόλεις και τους οικισμούς των νησιών μας όπου οι επιπτώσεις της κίνησης με το αυτοκίνητο (ρύπανση, θόρυβος, κυκλοφοριακά προβλήματα) είναι ιδιαίτερα αισθητές και των οποίων το κόστος προφανώς δεν αναλαμβάνεται από τους ιδιοκτήτες ΙΧ.
Στο Αργοστόλι, το Ληξούρι, στην Σάμη, στο Βαθύ Ιθάκης, στον Πόρο, στην Αγία Ευφημία και στους άλλους οικισμούς η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται από την κακή χρήση του αυτοκινήτου. Στις περιοχές αυτές, το περιβάλλον μπορεί και πρέπει να ανακουφιστεί από το αυτοκίνητο (και τις μοτοσυκλέτες) και η ζωή για ντόπιους και ξένους να γίνει καλύτερη. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη το κράτος, η αυτοδιοίκηση αλλά και όλοι οι "εταίροι" της τοπικής κοινωνίας, να συνεργαστούν ειλικρινά για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, όχι μόνο κατασκευής υποδομών (π.χ. για τον πεζό και τον ποδηλάτη) αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών με στόχο τη συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα.
Ας κρατήσουμε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας έξω από την πόλη. Και ειδικά στο Αργοστόλι ας απαλλάξουμε επιτέλους από τα αυτοκίνητα το μνημείο–σύμβολο της πόλης μας, την ΓEΦΥΡΑ.


Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency