Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/03/2005

Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα για τον περιφερειακό της Πυλάρου

Σχετικά με την πρόσφατη συνέντευξη και τα όσα είπε ο Δήμαρχος Πυλάρεων πολλά θα μπορούσε κάποιος που γνωρίζει τα της Πυλάρου να παρατηρήσει, όμως η απένταξη του Περιφερειακού δρόμου της Αγίας Ευφημίας δεν αφήνει περιθώρια για τοποθετήσεις ή αντιπαραθέσεις σε ελάσσονος σημασίας θέματα.
Είναι απορίας άξιον πώς ο Δήμαρχος της Πυλάρου προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη. Μια παταγώδη αποτυχία του τη φορτώνει στους πολιτικούς του αντιπάλους και την πολιτική συγκυρία που δεν τον ευνοεί Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.ευσηςΠριν τρία περίπου χρόνια, πριν τις Δημοτικές Εκλογές, ο Δήμαρχος έλεγε στην Αθήνα στους ετεροδημότες της Πυλάρου ότι σε τρεις μήνες ξεκινάει ο Περιφερειακός. Τη στιγμή εκείνη:
Ι. Δεν υπήρχε μελέτη ούτε πίστωση για το υποέργο «Αγωγός όμβριων υδάτων» που είναι αναπόσπαστο τμήμα του όλου έργου και το οποίο διπλασίασε το κόστος του Περιφερειακού. 2.Δεν είχαν ζητήσει από τα δικαστήρια αριθμό τιμής μονάδος για να γνωρίζουν το κόστος των απαλλοτριώσεων (αυτό έγινε τέλος 2003) ώστε να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης των χρημάτων. 3.Δεν είχαν εξεταστεί οι ενστάσεις που αναπόφευκτα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν. Συμπέρασμα πρώτον λοιπόν:
Δεν υπήρχε τότε ωριμότητα για οριστική ένταξη και δημοπράτηση του έργου. Αρα ο Δήμαρχος, τότε, ή δεν γνώριζε ή έλεγε ψέματα.
Αν αναφερθούμε στην ουσία του θέματος θα δούμε ότι εμείς και η πλειοψηφία των κατοίκων της Αγίας Ευφημίας εντονότατα διαμαρτυρόμαστε πάνω από 5 χρόνια τώρα για τη συγκεκριμένη μελέτη. Η χάραξη που προβλέπεται σε αυτή δημιουργεί έναν περιμετρικό δρόμο εφαπτόμενο της Αγίας Ευφημίας σε όλο το μήκος του με τεράστια αναχώματα, ακόμα και στο ομαλό δυτικό τμήμα της πόλης που αν υλοποιηθεί θα λειτουργήσει σαν βρόγχος στραγγαλίζοντας την αναπτυξιακή πορεία της Αγίας Ευφημίας. Το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε ένα έργο που θα λύσει το πρόβλημα του επαρχιακού άξονα και να καταστρέψουμε την έδρα του Δήμου μας ή να φτιάξουμε ένα έργο για να λύσουμε το πρόβλημα του Επαρχιακού δρόμου, διευκολύνοντας παράλληλα και αναβαθμίζοντας τη συνολική λειτουργία και Ανάπτυξη της περιοχής; Εμείς είμαστε οπαδοί της δεύτερης άποψης και ο αγώνας μας είναι να πείσουμε ότι έχουμε δίκιο.
Την άποψη αυτή δεν διαμορφώσαμε από διάθεση διαφοροποίησης για αντιπολιτευτικούς λόγους. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο για τόσο σοβαρά θέματα να καταφεύγουμε σε τόσο ταπεινά ελατήρια. Την άποψη αυτή διαμορφώσαμε διότι ζούμε εκεί , έχουμε πολύ καλή γνώση της περιοχής και αφού προηγουμένως ζητήσαμε τη γνώμη ειδικών (Τοπογράφων, συγκοινωνιολόγων κλπ). Παρά την επιμονή μας όμως ο Δήμαρχος δεν άκουγε τίποτε. Προσπαθούσε με πλειοψηφίες και πολιτικές παρεμβάσεις δια πυρός και σιδήρου να επιβάλει μια λύση που και η σημερινή ακόμα πραγματικότητα την έχει ξεπεράσει, αφού ήδη η Αγία Ευφημία έχει επεκταθεί εκτός της ανωτέρω χάραξης.
Έργα που καθορίζουν το μέλλον μιας περιοχής στο διηνεκές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με πνεύμα συναίνεσης, διαλόγου και επιστημονικής προσέγγισης ειδικών.

Ο προηγούμενος, Νομάρχης κ. Γεωργάτος, όπως φάνηκε σε ένα Συμβούλιο που είχε γίνει στην Πύλαρο, είχε αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπάθησε να βρεθεί λύση συγκερασμού., όμως ο Δήμαρχος δεν άφηνε περιθώρια. Στηριζότανε στις πολιτικές δυνατότητες που είχε και πιθανόν στην κ. Κανελλοπούλου που δεν είχε και δεν ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει προσωπική άποψη για το θέμα.
Ο σημερινός Νομάρχης κ. Λευκαδίτης, παρά. τις καταρχήν δικές μας αντιρρήσεις, ενέκρινε το υποέργο του αγωγού των όμβριων υδάτων με διπλασιασμό του κόστους του Περιφερειακού, διότι πίστευε ότι ήταν ένα σωστό και ώριμο έργο που θα βοηθούσε την περιοχή. Όταν, όμως, είδε και το κόστος των απαλλοτριώσεων, ήλθε με τους συνεργάτες του επί τόπου, είδαν όλα τα δεδομένα, τις δυνατότητες της περιοχής, άκουσε τις γνώμες κατοίκων και φορέων και σε επίπεδο Νομαρχιακού Συμβουλίου αποφάσισαν:
Το έργο να παραμείνει σε πρώτη προτεραιότητα αλλά να γίνει τροποποίηση της μελέτης με αλλαγή της χάραξης στο δεύτερο σκέλος του Περιφερειακού ώστε να μπορεί ελεύθερα να επεκταθεί στο δυτικό ομαλό μέρος η Αγία Ευφημία, απαλλασσόμενη παράλληλα από τον συνολικό κυκλοφοριακό φόρτο του Επαρχιακού άξονα.
Αυτή είναι σίγουρα η βέλτιστη λύση και ζητούμε από τη Νομαρχία να προχωρήσει τάχιστα, όπως υποσχέθηκε, σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες αλλαγής της χάραξης, ώστε αυτό το σημαντικότατο για την περιοχή μας έργο να μπει σε πορεία υλοποίησης. Η Νομαρχία έχει διαβεβαιώσει επίσης ότι τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί για τον Περιφερειακό δεν θα φύγουν από την περιοχή αλλά θα διατεθούν στο δρόμο Σάμης - Αγ.Ευφημίας και στον Χάρακα.

Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα σε σχέση με τον Περιφερειακό της Αγίας Ευφημίας. Δεν υπάρχουν ούτε υπονομευτές ούτε φιλικά ή μη πολιτικά περιβάλλοντα. Υπάρχει στρατηγική και σύγχρονη πολιτική αντίληψη δουλειάς για την προώθηση της Ανάπτυξης μιας περιοχής. Δεν δημιουργούμε έργα για να απορροφήσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρησιμοποιούμε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για να φέρουμε χρήματα στον τόπο μας μέσα από την Ανάπτυξη που θα προκύψει από τα έργα που υλοποιούμε. Στην προκειμένη περίπτωση φταίει ΜΟΝΟΝ ο κακός σχεδιασμός που έγινε για τον οποίο αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο σημερινός Δήμαρχος της Πυλάρου με τους συνεργάτες του. Πράξη γενναιότητας εκ μέρους είναι η ανάληψη της ευθύνης που φέρει ακέραια για την απενταξη του Περιφερειακού, και όχι η μεταβίβαση της ευθύνης στις πολιτικές εξελίξεις.
Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι στην αγωνία του ίσως ο Δήμαρχος να παρουσιάσει έργο, βίασε τις εξελίξεις και δεν δρομολόγησε σωστές διαδικασίες ανάδειξης όλων των παραμέτρων του σημαντικού αυτού έργου, ώστε συναινετικά να το αντιμετωπίσουμε και να το σχεδιάσουμε.
Εμείς, που από την πρώτη στιγμή μπήκαμε μπροστά στη νέα πορεία της Πυλάρου, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε οποιοδήποτε έργο προωθεί την πραγματική και βιώσιμη Ανάπτυξη της ιδιαίτερης Πατρίδας μας, που έχουμε αποδείξει πόσο αγαπάμε.

Μάκης Αλυσανδράτος
Δημ. Σύμβουλος Επικεφαλής Συνδυασμού Αξιομ, Αντιπολίτ

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency