Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/03/2005

Τα ιόνια νησιά εκτός του Δ' ΚΠΣ; εκ του Δημάρχου Αργοστολίου

Τον τελευταίο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας πλήθος δημοσιευμάτων σχετικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων του Δ΄ Κ.Π.Σ. (περίοδος 2007-2013) και τις Περιφέρειες της Ελλάδας που θα αποκλειστούν από αυτό.
Τα γεγονότα όπως καταγράφονται στα σχετικά δημοσιεύματα έχουν ως εξής:
1. Ο αρχικός στόχος της χώρας μας –στον οποίο μάλιστα είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες- για το Δ΄ Κ.Π.Σ. ήταν 25 δις ευρώ, δηλ. όσα αποδίδονται και στο τρέχον Γ΄ Κ.Π.Σ. Σήμερα όμως ξαφνικά, γίνεται λόγος για 10 με 12 δις ευρώ!!!
Η τεράστια μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι:
Α. Οι χρηματοδοτήσεις του Δ΄ Κ.Π.Σ. εξαρτώμενες από το ποσοστό του κοινοτικού Α.Ε.Π., εμφανίζουν τις μεν πλούσιες χώρες να εμμένουν σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 1%, τις δε φτωχότερες –μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και οι δέκα νέες- να πιέζουν για ποσοστό κοντά στο 1,24%.
Β. Τα νέα κράτη είναι βέβαιο πως θα πάρουν σημαντικούς πόρους, που πρώτα διεκδικούσε η χώρα μας.
Γ. Η σύγκλιση που επιτεύχθηκε είναι σχετικά μικρή, έτσι ώστε η Ελλάδα να εμφανίζεται ότι εισπράττει από τα κοινοτικά ταμεία, χωρίς να απορροφά ανάλογα.
Δ. Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μας, δεν έχει προχωρήσει εγκαίρως.
Όλα αυτά, με απλά λόγια, σημαίνουν ότι, για να μην απωλεσθούν πόροι, πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση πάσει θυσία να επιδιώξει –σε συνεργασία με τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες και κυρίως με την Πορτογαλία- η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να έχει γίνει το αργότερο τέλη Ιουνίου 2005 επί Προεδρίας Λουξεμβούργου, η οποία πρόσκειται ευμενώς στους Ελληνικούς στόχους. Και τούτο διότι, οι επόμενες Προεδρίες, με πρώτη την Βρετανική και δεύτερη την Αυστριακή,
υποστηρίζουν τον περιορισμό των πόρων του Δ΄ Κ.Π.Σ., ή (και) την διάθεση των πόρων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στις οκτώ νέες χώρες-μέλη της Κεντρικής Ευρώπης.

Για την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων που, έτσι ή αλλιώς προσμετρά το μικρότερο ποσοστό στα Κ.Π.Σ. της Ελλάδος, η μείωση των Κοινοτικών Χρηματοδοτήσεων για την περίοδο 2007-2013, ακόμα και σε ποσοστό 60%, σημαίνει καταστροφή!
Ποιος, αλήθεια, μπορεί σοβαρά να ισχυριστεί ότι η ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων για τα επόμενα επτά χρόνια θα στηριχθεί σε 170 εκ. ευρώ, όταν οι πόροι του Γ΄ Π.Ε.Π. που φθάνουν τα 420 εκ. ευρώ αποδεικνύονται ανεπαρκείς για τις πραγματικές ανάγκες των νησιών;

2. Τα χειρότερα όμως για τα Ιόνια Νησιά θα έλθουν αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες και που δυστυχώς διασταυρώνονται από την πρόσφατη απάντηση τής αρμόδιας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κ. Ντανούτα Χούμπνερ στην σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Γιώργου Παπαστάμκου ότι, αν οι τελικές αποφάσεις για το Δ΄ Κ.Π.Σ. δεν ολοκληρωθούν εντός του 2005 αλλά μετατεθούν χρονικά για το 2006, τότε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μαζί με άλλες οκτώ Ελληνικές Περιφέρειες θα τεθούν εκτός του «Στόχου 1»!!!
Απλά, αυτό σημαίνει ότι στα Ιόνια Νησιά από το 2007 (έως το 2013) οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο -αφού η Περιφέρειά μας θα ενταχθεί στο «Στόχο 2»-, και θα καλύπτουν μόνο τους τομείς της απασχόλησης, της πληροφορικής και αυτούς της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, και δεν θα καλύπτουν τις υποδομές!!!
Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στο τρέχον Γ΄ Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων οι συγκεκριμένες δράσεις έχουν συμμετοχή μόνο με 8% -δηλ. 35 εκ. ευρώ στο σύνολο των 420 εκ. ευρώ του προγράμματος!
Ο λόγος που θα συμβεί η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη για τα Ιόνια Νησιά –μαζί με τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου- είναι ότι, αν οι αποφάσεις δεν ληφθούν το 2005 αλλά το 2006, τότε αλλάζει το μέσο Κοινοτικό Α.Ε.Π. –που αποτελεί το κριτήριο ένταξης στον «Στόχο 1»-, οπότε η Περιφέρειά μας, με Α.Ε.Π. 76,81% θα υπερβαίνει το όριο του μέσου κοινοτικού Α.Ε.Π. 75% και θα μείνει εκτός του -παλαιού- «Στόχου 1», (σημερινός Στόχος Σύγκλισης).

Το ζητούμενο λοιπόν είναι ότι, αφού η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μας δεν έχει προχωρήσει με την δημιουργία αιρετής Περιφέρειας που θα διαπραγματεύεται απ’ ευθείας με τις Βρυξέλλες, η ευθύνη για το ύψος των χρηματοδοτήσεων που θα έλθουν στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2013 και το ποιες Περιφέρειες θα συμμετάσχουν στο Στόχο Σύγκλισης, ανήκει στην Κυβέρνηση.
Πρέπει λοιπόν άμεσα το σύνολο των θεσμικών και κοινωνικών φορέων των τεσσάρων νομών να ενεργοποιηθεί και να απαιτήσει για τα Ιόνια Νησιά:
• Όχι μείωση των χρηματοδοτήσεων του Δ΄ Κ.Π.Σ. σε σχέση με το Γ΄ Κ.Π.Σ.
• Παραμονή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο «Στόχο 1» (σημερινό Στόχο Σύγκλισης)

Στις 31 Ιανουαρίου 2005 ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, συναντήθηκε με την αρμόδια Επίτροπο κ. Ντ. Χούμπνερ και της ανέπτυξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σχετικά με το Δ΄ Κ.Π.Σ., το οποίο και χαρακτήρισε ως «μεγάλο πολιτικό πρόβλημα».
Αν λοιπόν για την Ελλάδα το διαγραφόμενο πρόβλημα του Δ΄ Κ.Π.Σ. χαρακτηρίζεται από αρμόδια κυβερνητικά χείλη και «μεγάλο» και «πολιτικό», τότε για τα Ιόνια Νησιά φοβάμαι ότι θα πρέπει να μιλάμε για «πρόβλημα καταστροφικό».

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου
Γεράσιμος Φόρτες
Πρόεδρος Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινότητας Κεφαλληνίας – Ιθάκης
Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency