Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
26/02/2005

Ομιλία του βουλευτή κατά της γραφειοκρατείας στην βουλή

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την "Ίδρυση και Λειτουργία Βιομηχανικών Βιοτεχνικών Εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης",
επιχειρεί να εκσυγχρονίσει
-αφενός το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο
-και αφετέρου τους μηχανισμούς του κράτους
που με τη σημερινή τους μορφή και λειτουργία δημιουργούν σημαντικά εμπόδια και λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα η εφαρμογή της νομοθεσίας όχι μόνον βάζουμε εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος αλλά ούτε και η ασφάλεια και η δημόσια υγεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια χώρα που δεν είναι ελκυστική σε αξιόλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις, είναι καταδικασμένη όχι μόνο σε στασιμότητα, αλλά και σε οπισθοδρόμηση.
Χωρίς τη διευκόλυνση ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε ούτε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ούτε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης.
Δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε και ως χώρα και ως οικονομία.
Η Ελλάδα διαθέτει σε πολλούς τομείς της οικονομίας της , όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργία, τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Θα μπορούσαμε λοιπόν, με ένα συγκροτημένο σχέδιο, να προσελκύσουμε στους τομείς αυτούς σημαντικές επενδύσεις.
Ήδη η κυβέρνηση έχει προωθήσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά από πρωτοβουλίες και πολιτικές που υπηρετούν το στόχο που έχουμε θέσει για αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι
-μεγαλύτερη ανάπτυξη, ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες.
-νέες επενδύσεις για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που πρόσφατα ψηφίσαμε προβλέπει σημαντικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ενώ και η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών που προβλέπεται στη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθήσαμε, καθιστούν το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας περισσότερο φιλικό στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Αλλά δεν θα αρκεστούμε σε αυτές τις πολιτικές.
Στα πλαίσια ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης του επενδυτικού κλίματος, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης φέρνει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο που συζητούμε.
Με το νομοσχέδιο αυτό επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας.
Κι αυτό δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα.
Αντίθετα.
Η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η διαφθορά αποτελούν σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας την κυριότερη αιτία που παρουσιάζονται διστακτικοί να επενδύσουν.
Και τίθεται κατ΄ επανάληψη στο τραπέζι του διαλόγου που κάνει η κυβέρνηση με όλες τις παραγωγικές τάξεις.
Ενώ θα πρέπει στο σημείο αυτό να επαναλάβω ότι και το κόστος για την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης στην Ελλάδα παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πρόγραμμα που παρουσίασε προεκλογικά στον ελληνικό λαό δεσμεύθηκε ότι
-θα καταργήσει όλες τις μη αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις που ισχύουν για την ίδρυση εταιρειών
-θα εκσυγχρονίσει και θα απλοποιήσει το σύστημα αδειοδότησης για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης και την πραγματοποίηση μιας επένδυσης
-θα προχωρήσει στη δραστική μείωση του αναγκαίου χρόνου και κόστους για την ίδρυση οποιασδήποτε νομικής μορφής επιχείρησης, Α.Ε, Ε.Ε, ή Ε.Π.Ε.
-θα ενισχύσει με μέσα και προσωπικό της αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες υποδέχονται και επεξεργάζονται τα αιτήματα για έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων ή την υποβολή επενδυτικών σχεδίων.
Το νομοσχέδιο που σήμερα συζητούμε θέτει ως στόχο να απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να προστατέψει το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των κατοίκων που ζουν γύρω από τις επιχειρήσεις αυτές.
Θέλουμε να ανατρέψουμε μια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις διαδικασίες χορήγησης των αδειών εγκατάστασης των νέων επιχειρήσεων.
Θεωρούμε απαράδεκτο να χρειάζονται σήμερα πάνω από 12 μήνες για να πάρει κάποιος επιχειρηματίας άδεια εγκατάστασης για την επιχείρησή του.
Είναι απαράδεκτο να χρειάζεται να απευθύνεται σε διαφορετικές υπηρεσίες, να σπαταλά πολύτιμο χρόνο, να βρίσκεται αντιμέτωπος πολλές φορές και με αντικρουόμενες νομοθεσίες και να χρειάζεται να λαδώσει κάποιος ο οποίος επιθυμεί να επενδύσει τα χρήματά του στη χώρα μας.
Και είναι άδικο να μην επανδρώνονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται με ταχύτητας και αποτελεσματικότητα στις υποχρεώσεις τους.
Μετά από συστηματικό διάλογο και ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών με περισσότερους από σαράντα φορείς καταλήξαμε σε μια δέσμη μέτρων που παίρνουν τη μορφή του σχεδίου νόμου.
-Μέτρα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου.
-Μέτρα αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης των κρατικών υπηρεσιών.
-Μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία της κεντρικής εξουσίας.
Προτείνουμε και προωθούμε την δραστική μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Υιοθετούμε σύγχρονες αντιλήψεις διοίκησης και υλοποιούμε την υπηρεσία μιας στάσης, με την αναδιοργάνωση των Νομαρχιακών Υπηρεσιών Βιομηχανίας. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στον υποψήφιο επενδυτή να απευθύνεται ουσιαστικά σε μία μόνον υπηρεσία και να έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί όλα όσα χρειάζονται για την ίδρυση, εγκατάσταση, και λειτουργία της επιχείρησής του.
Εκσυγχρονίζουμε, απλοποιούμε και ενοποιούμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να απαλλαγεί ο επιχειρηματικός κόσμος από το βραχνά της αντικρουόμενης πολυνομίας, η ύπαρξη της οποίας συντηρεί σε μεγάλο βαθμό τη συναλλαγή και τη διαφθορά.
Μειώνουμε εντυπωσιακά, σε 30 το πολύ μέρες, από έως 12 μήνες που είναι σήμερα, το χρόνο χορήγησης άδειας εγκατάστασης για τις μονάδες χαμηλής όχλησης που αποτελούν το 70-755 περίπου των επιχειρήσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τους όρους Ίδρυσης και Λειτουργίας Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Εγκαταστάσεων
-διευκολύνει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων
-ενθαρρύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων οι οποίες μέχρι σήμερα αποθαρρύνονταν λόγω του πολύπλοκου και χρονοβόρου καθεστώτος αδειοδότησης
-αναδεικνύει το προφίλ μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, η οποία σέβεται και διευκολύνει όσους εμπιστεύονται τη χώρα και την ελληνική οικονομία , αναπτύσσοντας επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Σας ευχαριστώ.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency