Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/02/2005

Ο βουλευτής για την αγροτική πολιτική της Ν.Δ

Ο βουλευτής του Νομού μας Π. Αλιβιζάτος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την αγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας:
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική της νέας Διακυβέρνησης αγνοεί δύο αλήθειες.
Η πρώτη αλήθεια αφορά τις ευθύνες της εικοσαετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τις επιπτώσεις που είχε αυτή η περίοδος στον αγροτικό κόσμο, αφού:
-Το ελληνικό αγροτικό εισόδημα παρέμενε στο μισό του μέσου όρου της Ε.Ε.
-Οι Περιφέρειες της χώρας μας που στηρίζονται στον αγροτικό τομέα είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης.
-Η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενα τρόφιμα και αγροτικά είδη, ενώ στις αγορές της Ευρώπης σπάνια βρίσκει κανείς αγροτικά προϊόντα ελληνικής προέλευσης.
Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι στους λίγους μήνες της Νέας Διακυβέρνησης:
-Επιταχύνθηκε η καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες. Για τον καπνό εκδόθηκαν εντολές πληρωμής συνολικού ύψους 169 εκ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 65% σε σχέση με πέρσι. Για το βαμβάκι εκδόθηκαν εντολές πληρωμής συνολικού ύψους 126 εκ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 70% από το αντίστοιχο περσινό. Για το ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 114% οι πληρωμές των προκαταβολών επιδοτήσεων, σε σχέση με την περυσινή ημερομηνία.
-Καταβάλλονται γρηγορότερα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις για το 2004 κατεβλήθησαν όλες για τα πορτοκάλια, τα σιτηρά κλπ, και θα καταβληθούν εντός τριών μηνών από τη λήξη του χρόνου συγκομιδής για το βαμβάκι και άλλα προϊόντα.
-Μειώθηκε σημαντικά το επιτόκιο δανεισμού για χιλιάδες αγρότες και εφαρμόζονται οι λύσεις που δώσαμε στο πρόβλημα με τα πανωτόκια, μέσω της ΑΤΕ.
-Εφαρμόζουμε στο διάστημα αυτό τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περιορισμού των αγροτικών επιδοτήσεων που υπερψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι ηγεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.

Οι προτεραιότητες της Νέας Διακυβέρνησης
1. Ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος
Αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το κατακεφαλήν πραγματικό αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 2,8% το 2004, έναντι ανόδου κατά 0,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15».

2. Παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων
Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα υποστηρίζαμε ότι το μέλλον των ελλήνων παραγωγών είναι άμεσα συνδεδεμένο όχι με τη συνέχιση του καθεστώτος των επιδοτήσεων, που όσο θα περνούν τα χρόνια θα μειώνονται και δεν θα μπορούν να στηρίζουν το εισόδημά τους, αλλά με την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.
Το βάρος πρέπει λοιπόν να πέσει μελλοντικά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που ζητά η αγορά, υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστική τιμή. Αυτό αφορά όλους τους έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Αυτή την πολιτική εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση προσπαθώντας να προωθήσει μια μεγάλη τομή που έπρεπε να είχε συντελεσθεί εδώ και είκοσι χρόνια.

3. Περισσότερες κοινοτικές ενισχύσεις για τους παραγωγούς
Φέτος εξασφαλίσθηκαν περισσότερες κοινοτικές ενισχύσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς, συνολικά 690 εκ ευρώ έναντι 620 εκ ευρώ πέρυσι. Περισσότερες από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά από την ισχύ του κανονισμού που ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παράλληλα, επιτεύχθηκε η αύξηση της ποσότητας κοινοτικής παρέμβασης στο ρύζι από 6.500 τόνους σε 30.500 τόνους και αυξήθηκαν οι δασμοί εισαγωγών από τρίτες χώρες.

4. Αύξηση των κρατικών δαπανών
Αυξήθηκαν οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 8% περίπου, σε σχέση με πέρυσι.

5. Σύγχρονες διαδικασίες και διοικητικά μέτρα
Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για τα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ και βελτιώθηκε η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από τα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ ΚΠΣ. Προωθήθηκε η μείωση κατά 25% της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των κτηνοτρόφων του ΕΛΓΑ στο ζωικό κεφάλαιο. Μειώθηκε κατά 25% το κόστος συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους γεωργοκτηνοτρόφους προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση για τις εκτάσεις και τα ζώα. Πέραν της αύξησης των συντάξεων ΟΓΑ επεκτάθηκε η ασφάλιση στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ, όλων των εργατών στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Προωθήθηκαν τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Άρχισαν τα προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης γεωργών και κτηνοτρόφων από τον ΟΠΕΓΕΠ και τον ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα. Αποφασίστηκε η δωρεάν έκδοση οικοδομικών αδειών για την κατασκευή γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής. Εκδόθηκε η εγκύκλιος που καθορίζει τα κίνητρα συγχώνευσης και ανάπτυξης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Η Νέα Δημοκρατία μέσα σε ένα χρόνο έκανε πολλά για τους αγρότες. Και ο αγροτικός κόσμος το αναγνωρίζει.
Πέτρος Π. Αλιβιζάτος
Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency