Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
26/01/2005

Να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατόν ως αρχαιολογικός ο χώρος του Αγ. Αθανασίου

Αξιότιμοι Κύριοι,
Ο Δήμος Ιθάκης και κατ' επέκταση ο Λαός του νησιού μας, παρακολουθεί με απογοήτευση τα όσα τραγικά διαδραματίζονται γύρω από το εξαιρετικής σημασίας για το τόπο μας, θέμα της απαλλοτρίωσης του χώρου των αρχαιολογικών ανασκαφών στον Αγ. Αθανάσιο της Βορείου Ιθάκης, Μία απαλλοτρίωση η οποία αν και έγινε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΥΠ.ΠΟ.) με δαπάνες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ούτε το Δημόσιο ούτε το Πανεπιστήμιο καταβάλλουν το τίμημά της για να ολοκληρωθεί.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο συγκεκριμένο χώρο γίνονται από το 1995 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χωρίς η Ελληνική Πολιτεία να τις στηρίξει οικονομικά. Ουσιαστικός αιμοδότης στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Ιθάκης, Περιμέναμε ότι αυτή τη κρίσιμη στιγμή, το ΥΠΤΙΟ, και το Πανεπιστήμιο θα ανταποκρίνονταν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους προκειμένου ο χώρος να περιέλθει στη κυριότητα του Δημοσίου και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές.
Δεδομένης της καταληκτικής ημερομηνίας (29-01-05) για τη καταβολή του απαιτούμενου ποσού για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, θεωρούμε ότι η ευκαιρία αυτή έχει πλέον χαθεί. Σ' αυτή τη περίπτωση η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να αρχίσει εκ νέου η ίδια τη διαδικασία απαλλοτρίωσης του χώρου και με την ολοκλήρωση της να μεταβιβάσει με δωρεά το ακίνητο στο ΥΠ,ΠΟ, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ανασκαφικό έργο. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ο Δήμος Ιθάκης αιτείται από εσάς, το ΥΠ.ΠΟ. και τις αρμόδιες υπηρεσίες του:
1. Να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατόν ως αρχαιολογικός ο χώρος του Αγ.
Αθανασίου.
2. Να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος για τη καταβολή του τιμήματος που θα προκύψει για την απαλλοτρίωση.
3. Να ενισχυθεί οικονομικά σε ετήσια βάση το πρόγραμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στον Αγ. Αθανάσιο της Ιθάκης.
Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να ανταποκριθεί στο χρέος της απέναντι σ’ ένα νησί και το μύθο που το περιβάλλει.

Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου
Χρήστος Σκληρός.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency