Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
04/12/2021

Ας δούμε όμως αποσπάσματα από το εισαγωγικό κείμενο της δημιουργίας του kefalonitis.com στις 9/2/2002

«Κάποτε στο Αργοστόλι σε μια εκδήλωση για τα γενέθλια του δημοτικού θεάτρου «ο Κέφαλος», η φιλαρμονική της πόλης είχε αναλάβει με τις μουσικές της να μας ταξιδέψει στην παράδοση. Ταυτόχρονα, λόγιοι του τόπου μας έδιναν την ιστορική διάσταση όσων ακούγαμε...

 

Κάποια στιγμή ο ομιλητής έκανε μια αναφορά πάνω σε γνωστό τραγούδι που λέει σε κάποιο στοίχο του: «κι ένας Κεφαλονίτης, απ' την Κεφαλονιά». Οι ερμηνείες που έδωσαν πολλοί διάσημοι λόγιοι πάνω σε αυτή τη φράση υπήρξαν ποικίλες. Σύμφωνα με μια άποψη η παραπάνω έκφραση αποτελεί πλεονασμό, ίσως μάλιστα να είναι ένα απλό συμπλήρωμα σε κάποιο στοίχο που ο ποιητής δεν μπόρεσε να βρει εναλλακτική λύση.... Ακόμα, η χρήση ταυτόσημης έννοιας πιθανότατα θέλει να δώσει έμφαση σε αυτό που θέλει να πει ο ποιητής!

Εδώ η θέση του ομιλητή ήταν διαφορετική: Ο ποιητής με τον όρο «Κεφαλονίτης» δεν επιθυμεί να δηλώσει την καταγωγή του ατόμου στο οποίο αναφέρεται. Αντίθετα, σκιαγραφεί έναν σύνθετο χαρακτήρα και μια κάθε άλλο παρά τυχαία προσωπικότητα. Αναφέρεται στα ποικίλα πνευματικά στοιχεία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του «Κεφαλονίτη». Και λοιπόν, το συγκεκριμένο άτομο που χαρακτηρίζεται ως «Κεφαλονίτης» και θα μπορούσε να κατάγεται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, έτυχε να είναι από την Κεφαλονιά.

Στην αίθουσα ακούστηκαν επιφωνήματα ενθουσιασμού των παρευρισκομένων. Αυτό ήταν η αρχή για έναν έντονο προβληματισμό, ποιος τελικά είναι ο «Κεφαλονίτης» και τι ακριβώς πρεσβεύει ο όρος που τόσο περίτεχνα ο λόγιος εκείνο το βράδυ είχε εκθειάσει. Αργότερα, ως φοιτητής πλέον, ερχόμενος σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς και ιδεολογίες, σύντομα κατάφερα να κατανοήσω το πραγματικό νόημα εκείνων των λίγων, αλλά ταυτόχρονα τόσο περιεκτικών λέξεων.

Με την έννοια του «Κεφαλονίτη» δεν εννοούμε τον κάτοικο του νησιού της Κεφαλονιάς, ή αυτόν που γεννήθηκε στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Αντίθετα αναφέρεται σε έναν ολόκληρο πολιτισμό, σε έναν τρόπο σκέψης και μια ολοκληρωμένη ιδεολογική βάση. Τα στοιχεία του πνευματικού αυτού πολιτισμού διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες και επικράτησαν σε δύσκολες περιόδους από φωτισμένους για την εποχή τους ανθρώπους. Καλλιεργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην Κεφαλονιά, λόγω των ποικίλων και πολυπολιτισμικών επιδράσεων που δέχτηκε το νησί και κυριάρχησαν ως αποκρυστάλλωμα της ιστορικής διαδρομής του τόπου μέχρι και σήμερα. Η διατήρησή τους παρ' όλες τις διαφορετικές και πολλές φορές αντίξοες συνθήκες που συνεχώς μεταβάλλονταν, επιβεβαιώνει την ποιότητά τους και τις καθιστά διαχρονικές και άξιες σεβασμού. Αποτελούν τις γερές βάσεις για τη συνέχεια και είναι απαραίτητη η μεταβίβασή τους στις επόμενες γενιές, ώστε με αυτές ως εφαλτήριο να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις υγιείς και ιδανικές συνθήκες για περαιτέρω πνευματική πρόοδο.

Σκοπός λοιπόν αυτής της ιστοσελίδας είναι να αποτελέσει μια αναφορά σε αυτό που παραπάνω περιγράφηκε ως «Κεφαλονίτης». Το έργο είναι δύσκολο, καθώς δεν αναφέρεται σε κάτι απλό και στατικό, αλλά σύνθετο και συνεχώς εξελισσόμενο. Ωστόσο, όσο είναι εφικτό, θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε στοιχεία του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως αυτά διασώζονται από διάφορες πηγές. Γιατί, όπως ειπώθηκε στην ίδια εκδήλωση , «όποιος λαός δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Η Κεφαλονιά έχει περάσει από πολλά δεινά, ώστε να διαθέτει αυτή την πολύ σημαντική βάση για νέα πνευματική ανέλκυση και ακόμα πιο σπουδαία ιστορικά επιτεύγματα στην μετέπειτα διαδρομή της. Και επειδή η προσκόλληση στο γράμμα της παράδοσης είναι εξίσου επικίνδυνη με την άγνοια, αξίζει να τονιστεί το δυναμικό του πολιτισμού, αλλά και ότι η ιστορία και τα επιτεύγματα του παρελθόντος αποτελούν απλά τη βάση. Τα νέα στοιχεία που εισέρχονται, αντικαθιστούν τα ξεπερασμένα και ανεβάζουν την πνευματική στάθμη του ανθρώπου. Αρκεί αυτό να γίνεται μέσα από την κριτική στάση και θεώρηση και να μην οδηγούμαστε στην άκριτη αφομοίωση. Με την ελπίδα ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν την αρχή για ένα καλύτερο μέλλον...».

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency