Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
08/09/2021

Τι είναι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία;

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ορίζεται ως μια μορφή λογοθεραπείας που στοχεύει στο να φέρει ασυνείδητες ή βαθιά θαμμένες σκέψεις και συναισθήματα στο συνειδητό μυαλό έτσι ώστε οι καταπιεσμένες εμπειρίες και τα συναισθήματα του ατόμου (συχνά από την παιδική του ηλικία) να αναδειχθούν και να εξεταστούν υπό το πρίσμα ενός ψυχοθεραπευτή.

Όπως θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, η διαδικασία της ψυχαναλυτικής θεραπείας μπορεί να είναι εκτεταμένη, επίπονη και έντονη. Ωστόσο, η εμφάνιση των προαναφερθέντων καταπιεσμένων εμπειριών και συναισθημάτων στην επιφάνεια είναι σημαντική για άτομα που χρειάζονται αυτό το είδος θεραπείας. Για να γίνουμε ακόμα πιο κατανοητοί - αυτά τα καταπιεσμένα στοιχεία του ψυχισμού πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να είναι άβολο για οποιοδήποτε άτομα, ειδικά στην αρχή της θεραπείας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας έχει σημαντικά αποτελέσματα και δίνει ουσιαστικές λύσεις. 

Πότε είναι κατάλληλη η ψυχαναλυτική θεραπεία; 

Υπάρχει μια ποικιλία κατάλληλων περιπτώσεων στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ψυχαναλυτική θεραπεία. Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος θεραπείας πρέπει να διεξάγεται μόνο από έναν ειδικό θεραπευτή που έχει άδεια και είναι καταρτισμένος για να ασκήσει μια τέτοια θεραπεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας ειδικός θα συστήσει ψυχαναλυτική θεραπεία σε καταστάσεις όπου ο ασθενής εμφανίζει διάφορες ανησυχητικές συμπεριφορές. Οι εν λόγω συμπεριφορές περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό συναισθηματικά τραύματα, στοιχεία κατάθλιψης, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και άλλα βαθιά ριζωμένα ζητήματα. Πολλά άτομα που έχουν υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία έχουν βιώσει σημαντικά οφέλη στη συνέχεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ψυχαναλυτική θεραπεία είναι αλάνθαστη ή τέλεια, αλλά είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για όσους πληρούν τα κριτήρια γι 'αυτήν. 

Μια λεπτομερής επισκόπηση της θεραπευτικής διαδικασίας

Η θεραπευτική διαδικασία ψυχαναλυτικής θεραπείας είναι αρκετά περίπλοκη. Η διαδικασία ξεκινά με τον ασθενή να μιλά στον θεραπευτή του για τη ζωή του. Αυτό το πρώτο στάδιο αναφέρεται συχνά ως "η θεραπεία της ομιλίας". Καθ 'όλη τη διάρκεια της ομιλίας, ο θεραπευτής είναι υπεύθυνος για την παρατήρηση επιδραστικών γεγονότων ή μοτίβων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ασθενή ακόμη και αν ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται.

 Μόλις ο θεραπευτής παρατηρήσει ορισμένα μοτίβα, φέρνει αυτά τα μοτίβα στο προσκήνιο της συζήτησης. Στη συνέχεια θα υποβάλει τις επιπλέον ερωτήσεις στον ασθενή. Τελικά, ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει πράγματα που έχουν καταπιεστεί και έχουν ταφεί κάτω από την επιφάνεια του ψυχισμού του. Σε πολλές περιπτώσεις, θαμμένες και καταπιεσμένες μνήμες και συναισθήματα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και να προκαλέσουν διάφορες ενοχλητικές συμπεριφορές στις μέρες μας. Μόλις αντιμετωπιστούν αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει πραγματικά να θεραπεύεται, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Κάποιες τελευταίες σκέψεις

Στο τέλος της ημέρας, ο καθένας έχει την ευθύνη να καθορίσει εάν η ψυχαναλυτική θεραπεία είναι το καλύτερο βήμα για την αυτοβελτίωση. Εάν περνάτε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σας ή φαίνεται να αντιμετωπίζετε συνεχώς προβλήματα, τότε υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα ύπαρξης κάποιων απωθημένων ζητημάτων που θα μπορούσαν να αποτελούν την υποκείμενη αιτία. Η κατάλληλη και στοχευμένη βοήθεια από έναν εξειδικευμένο θεραπευτή μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σας.

Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, με τι μπορεί να ασχολείσαι ή ποια είναι η προσωπική ιστορία σου, δεν πρέπει ποτέ να νιώθεις μόνος. Οι προκλήσεις, τα εμπόδια και οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής. Ωστόσο, η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε αυτά τα πράγματα και να τα επιλύουμε καθορίζει πόσο καλά βιώνουμε την ίδια τη ζωή.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency