Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/05/2021

Το Πάσχα μέσα από λογοτεχνικά «διαμάντια» των Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Καρκαβίτσα

Σε απόδοση στην νεοελληνική κυκλοφορούν κλασικά διηγήματα για το Πάσχα των μεγάλων μας λογοτεχνών.

Είκοσι κλασικά έργα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών όπως των Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Καρκαβίτσα, Λαπαθιώτη, Θεοτόκη, Λασκαράτου, Νιρβάνα, Παπαντωνίου αποδίδονται στην νεοελληνική γλώσσα, σχολιάζονται από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Δημήτρη Φιλελέ και παρουσιάζονται σε μία σπάνια ανθολογία, με σεβασμό στο ύφος του πρωτογενούς υλικού.

Στόχος μας ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους νεώτερους αναγνώστες και την λογοτεχνική μας κληρονομιά, μέσα από την προσέγγιση αξιακών πεζογραφημάτων, που, στην εποχή του εύπεπτου «παγκοσμιοποιημένου» λόγου προτείνουν και ιδεολογικό προσανατολισμό πέρα από την αναγνωστική απόλαυση!

Διαβάστε επίσης: Hanya Yanagihara: Η σταρ της αμερικάνικης λογοτεχνίας επιστρέφει με νέο μυθιστόρημα

Με εικόνες ρεαλιστικές, χαρακτήρες υπαρκτούς και διαλόγους ζωηρούς, τα έργα αυτά θεμελιώνουν την παλαιότερη γραπτή μας παράδοση, συγκινούν το αναγνωστικό κοινό και θέτουν τη βάση, που πάνω της δομείται η μεταγενέστερη λογοτεχνική δημιουργία.

Διακρίνονται για τη διαχρονική θεματολογία, τη δυναμική εκφορά λόγου, την αριστοτεχνική πλοκή, την πληθώρα κοινωνιολογικών και ψυχογραφικών αναφορών, λαογραφικών στοιχείων και λεκτικών ιδιωματισμών, που δίνουν το στίγμα των ανθρώπινων σχέσεων και το μέτρο της εξέλιξης στον τόπο και τον χρόνο. Η έκδοση προλογίζεται από τον φιλόλογο και συγγραφέα Χρ. Ρώμα. 
«Τα ανθολογημένα διηγήματα της συλλογής, μεταγραμμένα στην κοινή νεοελληνική, συνιστούν ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους. Για τους μικρούς, επειδή ικανοποιούν τον ρομαντισμό και τις προσδοκίες τους και για τους μεγάλους, γιατί ξυπνούν μνήμες και νοσταλγίες μιας άλλης εποχής, της απλότητας και της αθωότητας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρίστος Γ. Ρώμας, Φιλόλογος-συγγραφέας με αφορμή την έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις «Πηγή».
 
 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency