Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
21/01/2005

Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ως φορείς προόδου και ανάπτυξης

Η νέα χρονιά βρίσκει τη χώρα αλλά και το νομό μας με πολλά κρίσιμα θέματα σε εκκρεμότητα. Μια κατάσταση που μεταδίδει στον κόσμο ένα αίσθημα αβεβαιότητας, αφήνει όμως ταυτόχρονα και περιθώρια για την αισιοδοξία που πρέπει να μας διακρίνει ως προς τη δυνατότητα προόδου και επίτευξης των στόχων μας. Αρκεί βέβαια οι πολίτες να βγουν στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο και να μην παραμένουν απλοί θεατές των εξελίξεων. Κυρίως η νεολαία, που έχει το δικό της χρέος και την ιστορική ευθύνη να βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον και να μην αποδέχεται μοιρολατρικά τις δυσχέρειες και τις απογοητεύσεις του παρόντος.
Πάντοτε πριν από τη λήψη μεγάλων αποφάσεων αλλά και κατά την υλοποίηση στρατηγικών επιλογών, απαραίτητος είναι ο δημόσιος διάλογος, η δημοκρατική έκφραση όλων των απόψεων, η παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να συνεισφέρουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως τα τοπικά που βρίσκονται πιο κοντά στον απλό καθημερινό άνθρωπο και τους προβληματισμούς του, διαδραματίζουν το βασικότερο ρόλο για την πραγματοποίηση αυτού του διαλόγου. Αποκτούν έτσι και το χαρακτήρα βασικών φορέων της ανάπτυξης, της προόδου και της ενίσχυσης της Δημοκρατίας σε έναν τόπο. Μπορούν, άλλωστε, να κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας που διστάζουν να εκδηλωθούν.
Το 2005 βρίσκει την Κεφαλονιά και την Ιθάκη σε υψηλό επίπεδο στον τομέα αυτό. Ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες συλλόγων αλλά και συνδρομητικές, αποτελούν μία μεγάλη δύναμη και κατάκτηση του τόπου μας. Αν αναλογιστούμε το μικρό πληθυσμό του νομού μας, η τόσο σημαντική παρουσία μέσων ενημέρωσης τον φέρνει στις πρώτες θέσεις αναλογικά. Η πραγματικότητα αυτή αναδεικνύει την ευθύνη και τη δυνατότητα που έχουν τα τοπικά μέσα να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση όλων των μεγάλων οραμάτων για τα νησιά μας.
Αναδεικνύοντας τα μεγάλα θέματα και δίνοντας βήμα σε όλες τις ιδέες και τα ρεύματα σκέψης να ακουστούν, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. διευκολύνουν τη συνεκτίμηση όλων των δεδομένων, πιέζουν τους θεσμικούς παράγοντες να αφουγκραστούν τη λαϊκή βούληση και ασκούν έλεγχο στις πράξεις και τις παραλείψεις τους, κάνουν πιο δημοκρατικό τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Μπορούν να αποτελέσουν ένα μετερίζι προώθησης των δίκαιων αιτημάτων των πολιτών, να τους κάνουν να νιώσουν συμμέτοχοι στις εξελίξεις. Οι ήπιοι τόνοι και η αντικειμενικότητα κατά την παρουσίαση των απόψεων, η ανεξαρτησία στον τρόπο λειτουργίας και στις πολιτικές τοποθετήσεις, η προσπάθεια ανάδειξης νέων θεμάτων, είναι τα όπλα που πρέπει να έχουν τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για να κατοχυρώνουν τη δημοκρατική τους αποστολή.
Κλείνω το κείμενο εκφράζοντας την ελπίδα κατά το 2005 να προωθηθούν τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Η αναγέννηση του τουρισμού μας ύστερα από τη χάραξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής στρατηγικής , η σωστή λειτουργία του νεοσύστατου Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, η έναρξη των εργασιών πλήρους αποκατάστασης της Γέφυρας Δεβοσσέτου, η βελτίωση των υποδομών του νομού μας, η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, η αναγκαία έμφαση στην εκπαίδευση σ' όλες τις βαθμίδες της, είναι στόχοι για τους οποίους όλοι οι Κεφαλονίτες και οι Θιακοί οφείλουμε να αγωνιστούμε με αυτοπεποίθηση. Έχοντας βαθιά στο νου μας ότι στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται αλλά τα πάντα κερδίζονται με αγώνες.
(Από την εφημερίδα "Λόγος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων")

Αρθρο του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ-ΤΖΑΚΗ
Επικοινωνιολόγου, Εκπροσώπου Τύπου της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency