Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
29/03/2021

Χλόη Ζησιμάτου, η κοπέλα που «έφερε» την δράση Save Your Hood στην Κεφαλονιά! (συνέντευξη)

H Χλόη Ζησιμάτου είναι η συντονίστρια του Save Your Hood στην Κεφαλονιά!

 

 

Χλόη Ζησιμάτου

Η δράση Save Your Hood «γεννήθηκε» στην Αθήνα από τον Βασίλη Σφακιανόπουλο,  ο οποίος είχε την ιδέα  να καθαρίσει την περιοχή του (Τουρκοβούνια)  από τα σκουπίδια. Αυτό, ήταν η αρχή μια μεγάλης κινητοποίησης από ευαισθητοποιημένους πολίτες που ενώθηκαν σαν γροθιά πολλαπλασιάζοντας τις δράσεις, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πλέον, χάρη στη Χλόη Ζησιμάτου, δημιουργήθηκε  η ομάδα εθελοντών Save Your Hood (Kefalonia) και τα Σαββατοκύριακα καθαρίζουν το νησί μας από τα σκουπίδια!

Πώς σκέφτηκες να φέρεις ένα τέτοιου είδους project στην Κεφαλονιά;

Το Save Your Hood ξεκίνησε 15 Νοέμβρη με αφορμή τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών που υπάρχουν πεταμένα σε διάφορα σημεία και φυσικά με την ευκαιρία του περισσότερου ελεύθερου χρόνου που έχουμε λόγω της καραντίνας. Η δράση αυτή έδωσε μία νέα γεύση στον εγκλεισμό μας καθώς στέλνοντας απλά το μήνυμα 6 μπορεί ο καθένας να συμμετέχει και να αξιοποιήσει τον χρόνο του κάνοντας κάτι τόσο σημαντικό. Μου φάνηκε πανέμορφο αυτό το κίνημα και θεώρησα λογικό η Κεφαλονιά μας να συμπεριληφθεί σε αυτό.

Τι ενέργειες έκανες ώστε να γίνει το νησί της Κεφαλονιάς κομμάτι της δράσης «Save Your Hood» ;

Τα βήματα που έκανα για να δημιουργηθεί η κινητοποίηση στην Κεφαλονιά ήταν απλά. Επικοινώνησα με το Save Your Hood της Αθηνάς και τους ζήτησα να μεγαλώσω το έργο τους δημιουργώντας ομάδα εθελοντών και στο νησί μας. Με χαρά με δεχτήκαν στην κινητοποίηση και έγινα επισήμως η συντονίστρια του Save Your Hood (Kefalonia).

Πόσες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο νησί;

Συμπεριλαμβάνοντας και τις ερχόμενες δράσεις του Σαββατοκύριακου έχουμε φτάσει στις 23 δράσεις. Μέσα σε αυτές είναι και δράσεις που έχουν γίνει και έξω από το Αργοστόλι όπως στην Άσσο, στα Βάτσα, στη Μανια και στο Λιβάδι.

Υπάρχει συμμετοχή και ανταπόκριση από τον κόσμο;

Υπάρχει τρομερή συμμέτοχη, κάτι που στην αρχή δεν φαινόταν. Στην πρώτη δράση ήμασταν μόλις 5 άτομα. Όμως με την παρέμβαση δημοσιογραφικών σελίδων, κοινωνικών δικτύων και εθελοντών που προώθησαν την δράση αυτή, γρήγορα πληθαίναμε όλο και περισσότερο. Μας έχουν δοθεί επίσης πολλές δωρεές όπως νεράκια, αντισηπτικά, γάντια εργασίας. Γενικά υπάρχει τρομερή στήριξη και αλληλεγγύη και άλλωστε αυτό είναι το όλο νόημα της κινητοποίησης! Όλοι μαζί ενωμένοι, να κάνουμε μια νέα αρχή για αυτόν τον πλανήτη.

Ποιοί είναι οι στόχοι σας μέσα από το project;

Οι στόχοι μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο που δεν παραβρίσκεται στις δράσεις και να καταφέρουμε να αλλάξουμε την νοοτροπία του, ώστε να μην πετιούνται απερίσκεπτα τα σκουπίδια σε βουνά και θάλασσες. Είμαστε εδώ για να αναζωογονήσουμε τις γειτονιές μας  και να τις φροντίσουμε όπως πάντα θα έπρεπε να κάνουμε,  με την ελπίδα να ακολουθηθεί το παράδειγμα μας και από άλλους.

Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας και να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Έχουμε φτιάξει μια ομάδα στο Facebook κάτω από το όνομα Save Your Hood (Kefalonia) όπου γίνονται δημοψηφίσματα κάθε εβδομάδα για τα μέρη που επείγουν καθαρισμό και με βάση τα αποτελέσματα, δημιουργούνται οι δράσεις για το κάθε Σαββατοκύριακο. Εκεί μπορείτε να δηλώσετε να γίνετε μέλος της ομάδας και εγώ μετά από λίγο σας δέχομαι.

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στον κόσμο και να τους κινητοποιήσετε για να γίνουν κομμάτι του «Save Your Hood»;

Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε πως τηρούνται πάντα τα μέτρα ασφάλειας και οι αποστάσεις. Άλλωστε,  μάσκες φοράμε έτσι και αλλιώς για την προστασία μας από τοξικές ουσίες που ενδέχεται να εισπνεύσουμε. Μην διστάζετε λοιπόν να έρθετε, να γίνετε μέλος της κινητοποίησης μας, θα είστε καλά και ασφαλείς!  Επίσης, σας ενθαρρύνω να μιλάτε για το πρόβλημα των σκουπιδιών, να γίνετε και εσείς οι φωνές μας… Μην παραμελούνται παράλιες και αξιοθέατα όλο το χειμώνα και να μην διατηρούνται καθαρά μόνο την τουριστική περίοδο. Είναι σημαντικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον τόπο μας ολοχρονικά, χωρίς προσωπικά συμφέροντα. Βαδίστε μαζί μας προς ένα καλύτερο αύριο.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά SAVE YOUR HOOD (KEFALONIA)

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency