Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
23/01/2021

«Αισθητικές Ενοράσεις» από τον Κώστα Ευαγγελάτο - Συνέντευξη

Με την έλευση του 2021 εκδόθηκε και το ετήσιο ημερολόγιο του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Αισθητικές Ενοράσεις», που μας συντροφεύει ως έκδοση από το 2008. Με την ευκαιρία αυτή ο γνωστός Κεφαλονίτης εικαστικός μας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

 Συνέντευξη στην Γεωργία Ζόγκα

 Κάθε χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία το ημερολόγιό σας. Ποιο είναι το θέμα της φετινής έκδοσης;

Το φετινό ημερολόγιο καταφέραμε να εκδοθεί μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας και των επακόλουθων προβλημάτων. Παρόλα αυτά, είμαι πολύ χαρούμενος που έγινε εφικτή για ακόμα μια χρονιά η έκδοση, αλλά και ικανοποιημένος, γιατί η αισθητική του ποιότητα είναι ανάλογη με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Ο τίτλος του ημερολογίου είναι «Αισθητικές Ενοράσεις» και έχει άμεση σχέση με τα γεγονότα που ζούμε. Τα περισσότερα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί κατά την διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού στο ατελιέ μου στην Αθήνα, εκεί που ώρες ατελείωτες προσπαθούσα να αξιοποιήσω τον χρόνο μου με τον καλύτερο τρόπο, διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας, δημιουργώντας σχέδια και συνθέσεις.

Επίσης, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα δημιουργούσα έργα και για πολλές εκδόσεις άλλων καλλιτεχνών και λογοτεχνών. Φέτος υπήρχε πληθώρα εικονογραφήσεων για εμένα, από τις οποίες θα ξεχώριζα την έκδοση με την μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου για το ποίημα του εθνικού ποιητή της Κούβας, «Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολά Γκυλιέν από εκδόσεις Ατέχνως. Πρόκειται για ένα αλληγορικό ποίημα που επανεκδόθηκε στην Αθήνα και έχω φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο.

Ακόμα, συνεργάστηκα με ποιητές όπως ο Ειρηναίος Μαράκης που κυκλοφόρησε την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Όλα είναι όπλα» από τις εκδόσεις Ατέχνως. Ακόμα, ο Δημήτρης Καρούσης ο οποίος κυκλοφόρησε μια συγκεντρωτική ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Άπαρσις, στην οποία έχω προσφέρει αρκετά έργα, καθώς και με άλλους νεότερους αξιόλογους λογοτέχνες που συνεργάζομαι κατά καιρούς μαζί τους.

 Μέσα σε αυτό μπορούμε να δούμε μόνο νέα έργα σας ή και πιο παλιά;

Μέσα στο ημερολόγιο όλα τα έργα είναι νέα. Bέβαια υπάρχει και αξιοποίηση κάποιων παλιών δημιουργιών ως φόντο. Το ημερολόγιο είναι συνδυασμός και συνεργασία που έχω με τον Ελευθέριο Καρτέρη ο οποίος ασχολείται με την γραφιστική και την εκτύπωση της έκδοσης. Καθώς επίσης και με τον φωτογράφο μου, τον Ντάνυ Μαρτζόκα, που μαζί αποφασίζουμε ποια θα είναι τα έργα που θα το κοσμούν. Στο φετινό ημερολόγιο υπάρχει και μια εξαίρεση. Ενώ όλα τα έργα είναι ζωγραφικά, ο μήνας Αύγουστος έχει φωτογραφικό ντοκουμέντο από την performance που έγινε φέτος στα εγκαίνια της Villa Ροδόπης κατά την θερινή έκθεση. Ο συμπατριώτης μας Πάνος Γαρμπής που ασχολείται χρόνια με τον αθλητισμό και είναι προπονητής, ποζάρει στο στυλ ενός επιτάφιου μνημείου επηρεασμένου από την κατάσταση που βιώνουμε μέχρι σήμερα. Πραγματικά ενσάρκωσε την ιδέα μου άψογα και έλαβε πολλά συγχαρητήρια από τους φιλότεχνους που μπόρεσαν να το δουν μέχρι και σήμερα.

 Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του ημερολογίου;

Η έμπνευσή μου είναι μια διαρκής κατάσταση, γιατί ως επαγγελματίας έχω ταυτιστεί με αυτό που κάνω. Οτιδήποτε, από το πιο απλό και ασήμαντο μέχρι το πιο σύνθετο και σπουδαίο, μπορεί να με εμπνεύσει. Βέβαια, η πανδημία, οι απώλειες φιλικών μου προσώπων στο εξωτερικό, η ταλαιπωρία, το άγχος, η αβεβαιότητα και ο φόβος που όλοι βιώσαμε, οπωσδήποτε επέδρασαν στον τρόπο της έκφρασής μου.

Αυτά όλα τα αφομοίωσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα από τα γεγονότα μέχρι τα έργα, χρησιμοποιώντας μοτίβα και μορφές που πάντα υπάρχουν στη δουλειά μου διαχρονικά. Για παράδειγμα σε κάποιες συνθέσεις ξεπροβάλλουν τα τριαντάφυλλα από την έκθεση που είχα κάνει πριν από 3 χρόνια, σε άλλες υπάρχουν οι αρχαϊκές μορφές, στοιχεία που έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές εκθέσεις στην Κεφαλονιά, στην Αθήνα, αλλά και το εξωτερικό. Υπάρχει ένας συνδυασμός που έρχεται από το παρελθόν, αλλά και που δίνει έμφαση στα γεγονότα του παρόντος, όπως τα έχω εκλάβει εγώ.

 Πόσα χρόνια πραγματοποιείται η ετήσια έκδοση του ημερολογίου;

Το ετήσιο ημερολόγιο εκδίδεται συνεχώς από το 2008. Μάλιστα, υπήρξαν 3 χρονιές που εκδόθηκαν 2 ημερολόγια:

  • Το 2010 ένα επετειακό ημερολόγιο για τα 10 χρόνια της Σύγχρονης Πινακοθήκης «Villa Ροδόπη»
  • Το 2014 όπου η Περιφέρεια Κεφαλονιάς στα πλαίσια των εορτασμών για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα εξέδωσε τιμητικά ένα ημερολόγιο με έργα μου από την πρώιμη εφηβική και νεανική περίοδο
  • Το 2020 το επετειακό ημερολόγιο για τα 40 χρόνια της «Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου» που μου έκανε την τιμή να φιλοξενήσουν έργα μου

 Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Το ημερολόγιο είναι καλαίσθητο, αλλά έχει και μια ιδιαίτερη συλλεκτική αξία, καθώς δεν βγαίνει σε μεγάλο αριθμό αντίτυπων. Συλλέκτες και φιλότεχνοι πάντοτε το αναζητούσαν. Μάλιστα, είχαν γίνει κατά το παρελθόν και αρκετές παρουσιάσεις σε μεγάλους χώρους στη Αθήνα, στον ΙΑΝΟ, Polis Art, αλλά και στο μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, κ.α. Γενικά έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρουσιάσεις των ημερολογίων που εκδίδουμε και αρκετοί κάθε χρόνο το περιμένουν.

 Τι θα θέλατε να ευχηθείτε μέσα από την ιστοσελίδα του «Kefalonitis» στους αναγνώστες μας;

Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί πράγματι από τότε που δημιουργήθηκε το «Kefalonitis» έχετε κάνει αρκετά αφιερώματα στο έργο και τις δραστηριότητές μου.

Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες που όλοι βιώνουμε, δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ούτε τον εαυτό μας, ούτε τους άλλους. Το αίσθημα της αλληλεγγύης τώρα είναι πιο σημαντικό για όλους, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που έχουν ανακύψει τόσο στον προσωπικό, όσο και στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Προσωπικά όσο ήμουν έγκλειστος, βρήκα παρηγοριά στα έργα τέχνης. Δεν μου προσέφερε κάτι περισσότερο ούτε το τηλεοπτικό, ούτε το διαδικτυακό περιβάλλον. Τα έργα τέχνης μου έδωσαν πραγματικά μια ουσιαστική συντροφιά, γιατί με έβαλαν στη διαδικασία να σκεφτώ και με τη σκέψη ο άνθρωπος ταξιδε.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency