Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
07/01/2021

Μουσείο «Φωτογραφίας και Οπτικών Μέσων» του Γερ. Καμπίτση

Εδώ και λίγους μήνες ο κος Γεράσιμος Καμπίτσης, φωτογράφος, ξεκίνησε την συγκέντρωση υλικού με στόχο τη δημιουργία μουσείου «Φωτογραφίας και Οπτικών Μέσων». Το μουσείο στεγάζεται επί της οδού Λιθοστρώτου 8 (1ος όροφος), Αργοστόλι, στο κτίριο που λειτουργεί σήμερα και η επιχείρησή του κου Καμπίτση (ισόγειο).

 

γράφει η Μαρία - Αναστασία Πέϊου

Πρόκειται για μια ιδιωτική συλλογή, στο μεγαλύτερο μέρος της προσωπική, με φωτογραφικά αντικείμενα που σε μεταφέρει αναδρομικά στο παρελθόν. Επίσης, έχουν ξεκινήσει και αρκετές προσφορές ιδιωτών, εμπλουτίζοντας σιγά σιγά την έκθεση.

Με την αφορμή αυτή μιλήσαμε με τον κο Γεράσιμο Καμπίτση και επισκεφθήκαμε τον χώρο του!

Πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου;

Ήταν κάτι που βρισκόταν πολύ καιρό στο μυαλό μου. Οι μηχανές υπήρχαν και είναι κάτι που το αγαπώ. Μάλλον, ο εγκλεισμός μου έδωσε το χρόνο να επεξεργαστώ την ιδέα λίγο περισσότερο και να πάρω την απόφαση να την υλοποιήσω.  Σίγουρα σε αυτό βοήθησε και η επαφή με σπουδαίους φωτογράφους της εποχής, όπως ο Σπύρος Καπατσώρης (Λώλος), αλλά και ο Διονύσης Πετράτος (Μπαμπίνος), με τον οποίο υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση και έχει βοηθήσει οικογενειακά σε όλη αυτή την διαδρομή και την αγάπη για την φωτογραφία.

Που βρίσκεται ο συγκεκριμένος χώρος;

Βρίσκεται επί της οδού Λιθοστρώτου 8 στο Αργοστόλι, στον 1ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται και η επιχείρησή μου (ισόγειο). Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον πατέρα μου Ιωάννη Καμπίτση το 1957 και στεγάστηκε τότε στο φωτογραφείο επί της οδού Λιθοστρώτου 12. Εκεί έγινε και η πρώτη επαφή μου με τη φωτογραφία. Αργότερα, μεταφερθήκαμε σε αυτό το κτίριο. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για το κοινό από τις αρχές του καλοκαιριού, διότι ακόμα βρισκόμαστε στην οργάνωση.

Τι εκθέματα μπορεί να δει κάποιος στην έκθεση;

Η παρουσίαση με τα μέχρι σήμερα εκθέματα ξεκινάει με τις μηχανές τσέπης της εταιρείας KODAK. Είναι μια μηχανή που συνόδευε τον άνθρωπο σε όλες του τις προσωπικές στιγμές.

Συνεχίζουμε με την εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής, στην δεκαετία του 80', όπου οι μηχανές είχαν πιο πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία, φακούς με ζουμ και φλας με μπαταρίες. Μηχανές ρεφλέξ με φιλμ, σε κασέτες ή ρολό, καθώς και ψηφιακές, αλλά και μηχανές που έχουν μείνει στην ιστορία της φωτογραφίας.

Βιντεοκάμερες από την δεκαετία του 90' και εκτυπωτικές μηχανές του σκοτεινού θαλάμου, όπου και γινόταν η εκτύπωση των φιλμ.

Ακολουθεί μια σειρά φακών από διάφορες εταιρείες με χειροκίνητη εστίαση, καθώς και διάφορα άλλα στοιχεία της φωτογραφίας που θα τα απολαύσετε από μόνοι σας όταν επισκεφθείτε τον χώρο.

Επίσης, υπάρχει γνήσιο φωτογραφικό υλικό σε πραγματικό χρόνο του νησιού μετά τον σεισμό του 1953, καθώς και βιβλία της φωτογραφικής τέχνης.

Ποιο κομμάτι της συλλογής σας θα ξεχωρίζατε;

Σίγουρα την μηχανή Rolleiflex, μια διοπτρική επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, με την οποία φωτογράφιζε ο πατέρας μου, η οποία μας μεγάλωσε και μας έφτασε σε αυτό που είμαστε σήμερα.

Πως συγκεντρώσατε όλα αυτά τα εκθέματα;

Τα εκθέματα αποτελούν κυρίως προσωπική συλλογή, καθώς και προσφορές ιδιωτών. Καλούμε όσους θέλουν να προσφέρουν εκθέματα, να το πραγματοποιήσουν χωρίς φόβο. Ότι προσφέρεται καταγράφεται, παραμένει στην έκθεση και δεν μεταφέρεται αλλού, ενώ ο κάτοχος μπορεί να το πάρει πίσω όποια στιγμή επιθυμεί. Ανάμεσα στις προσφορές εκθεμάτων είναι και εκτυπωτική μηχανή του Σπύρου Καπατσώρη (Λώλος) φωτογράφου που άφησε μεγάλη ιστορία, αλλά και αρκετών ιδιωτών.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου;

Είμαστε ακόμα στην αρχή, όμως φαίνεται ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και ανταπόκριση και μέσα από τα μηνύματα που λαμβάνουμε στα social media, αλλά και από τα εκθέματα που μας εμπιστεύονται. Ευχαριστούμε όλους για την στήριξη σε αυτό το εγχείρημα.

Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;

Μέσα από τα social media, αλλά και φυσικά από το κατάστημά μας στο Λιθόστρωτο, από κοντά, είτε τηλεφωνικά (2671 022243).

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency