Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
12/11/2020

Καραντίνα: Τι σημαίνει και πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά

Η λέξη «καραντίνα» είναι κάτι που ακούμε πολύ συχνά το 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 από την Ουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Από πού προήλθε η λέξη

Η λέξη προέρχεται από την ιταλική «quaranta» και την «quadraginta» που σημαίνει «40 ημέρες» και χρησιμοποιήθηκε στη Βενετία του 14ου και 15ου αιώνα. Ήταν η λέξη που προσδιόριζε το ειδικό καθεστώς υπό το οποίο έθεταν οι αρχές πλοία που προσέγγιζαν τη Βόρεια Ιταλία και έπρεπε να απομονωθούν πριν επιτραπεί η αποβίβαση επιβατών και πληρώματος και η εκφόρτωση εμπορεύματος.

Το μέτρο είχε κριθεί αναγκαίο εξαιτίας της μεγάλη επιδημίας πανούκλας ή του «Μαύρου Θανάτου» όπως την αποκαλούσαν, που είχε εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Μάλιστα υπήρχε και το «τρεντίνο» δηλαδή η περίοδος απομόνωσης διάρκειας 30 ημερών που είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το 1337 στη Δημοκρατία της Ραγκούσα στη Δαλματία.

Τι είναι η καραντίνα

Στη σύγχρονη κοινωνία, το καθεστώς της καραντίνας δεν ήταν γνώριμο. Παρόλα αυτά, με την εξάπλωση του κορωνοϊού έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους όρους μέσα στο έτος. 

Πρόκειται για τον ο περιορισμό της κυκλοφορίας ανθρώπων με απώτερο στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης και διαρκούς εξάπλωσης ασθενειών ή παρασίτων. Δεν αφορά μόνο τους ασθενείς, αλλά και τους υγιείς ανθρώπους με σκοπό την προστασία και ασφάλειά τους, λειτουργεί δηλαδή προληπτικά. 

Η καραντίνα δεν είναι απόλυτη, υπάρχουν εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά σε μια σειρά αναγκαίων μετακινήσεων, όπως η επίσκεψη σε γιατρούς, άσκηση και αγορά αναγκαίων αγαθών.

Πηγή: https://www.star.gr/eidiseis/kosmos/521453/ti-einai-h-karantina-kai-ti-shmainei

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency