Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/09/2020

Σημαντικός ο ρόλος της ανακύκλωσης στην ζωή μας

Τα οφέλη της ανακύκλωσης στην Ελλάδα και η μετεξέλιξη της σε μια ξεχασμένη μόδα.

 

Γράφει η Μαρίνα Μηνά

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία μετατροπής απορριμμάτων σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, η ανακύκλωση βοηθάει στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων και κυρίως στην βελτίωση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, είναι εφικτό να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών στα προγράμματα του μπλε κάδου και του μπλε κώδωνα. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων βρίσκεται στην θέση της αδιαφορίας όσον αναφορά την ανακύκλωση παρ΄ ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάθε μορφής κοινωνικού δικτύου. Τα περισσότερα μέσα αναφέρουν και ενημερώνουν για τα ωφέλει της ανακύκλωσης, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής όπως επίσης συμβουλεύουν και καλούν σε μια μαζική ευαισθητοποίηση όλους τους Έλληνες πολίτες που δεν δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό. Σε περίπτωση λοιπόν, μαζικής κινητοποίησης , στην Ελλάδα θα επέλθει η ριζική αλλαγή .

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν σχετικές κινητοποιήσεις από οικολογικές ομάδες και οργανισμούς αλλά δυστυχώς βρίσκονται ακόμα σε μικρό ποσοστό μη ικανοποιητικό. Η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει ραγδαία σε ποσοστό που διπλασιάζονται τα έσοδα αυτής και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, συνεπώς η ανεργία μειώνετε κατακόρυφα γεγονός που απασχολεί και πληγώνει πολύ τα τελευταία χρόνια την χώρα μας. Από την άλλη σημαντικό ρόλο στα οφέλη είναι πως το περιβάλλον θα ανασάνει και ακόμα και ακόμα και στις μεγάλες πόλεις θα ξανά δουν οι πολίτες πράσινο. Σημειώνεται μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων συνεπώς ελαφρύνεται έτσι και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, υπάρχει μείωση απορριμμάτων και των προβλημάτων διαχείρισης τους καθώς και εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από την φύση. Έτσι λοιπόν εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων. Δεν έχουν αναρωτηθεί όμως, πως με την ενασχόληση και την άσκηση της ανακύκλωσης δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής τους. Δεν έχουν αναλογιστεί και το σημαντικότερο για τους ίδιους, πως δηλαδή σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων της χώρας και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι πως ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού μας αποδίδει μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι νέες γενιές θα βιώσουν και θα μεγαλώσουν σε ένα υγιές περιβάλλον και όχι στον γεμάτο σκουπίδια τόπο που μένουν. Τις τελευταίες δεκαετίες όλοι αναζητούν σε κάθε ευκαιρία να βρεθούν σε ένα πιο υγιές και φυσικό περιβάλλον. Πλέον όμως ελάχιστα έχουν μείνει παρθένα. Άρα αυτό μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πράξει δραστικά , όχι όμως την θέληση για να λάβουν χώρα μέτρα ικανά για να υλοποιηθεί αυτό. Κλείνοντας λοιπόν, συμπεραίνουμε πως η σημασία της ανακύκλωσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση χρημάτων και την μείωση της ανεργίας, την δημιουργία οικολογικής συνείδησης άλλα και ψυχικής ευημερίας, στην βελτίωση του περιβάλλοντος συνεπώς και στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και με μια απλή κοινότυπη αλλά με μεγάλη σημασία φράση “Για ένα καλύτερο και πράσινο μέλλον”.

Πηγή:  http://studentmedia.gr/2019/06/04/anakuklwsh-perivallon/

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency