Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/08/2020

Βρέθηκε κιθάρα του μεγάλου Γερμανού κατασκευαστή του 19ου αιώνα Stauffer στο σπίτι παλιάς Κεφαλλονίτικης οικογένειας

Στο Ληξούρι, της Κεφαλλονιάς, μια μικρή επτανησιώτικη πόλη με μακρά μουσική παράδοση, ζεί και και δραστηριοποιείται ο πολύ-πράγμων οδοντίατρος Σπύρος Τσιβράς. Λάτρης του ρεμπέτικου τραγουδιού, κατασκευάζει όταν έχει χρόνο λαϊκά όργανα, κιθάρες, μπουζούκια κ.α.

 

Σε ένα εργαστήριο που διακρίνεται για την σύγχρονη επαγγελματική του αρτιότητα. Ο Σπύρος πριν λίγα χρόνια και γνωρίζοντας την παράδοση του τόπου του, αποδύθηκε σε μια αναζήτηση παλιών μουσικών οργάνων. Καρπός της αναζήτησης αυτής, δυο κιθάρες σημαντικές, η κάθε μια για διαφορετικό λόγο.

Στο σπίτι μιας παλιάς αριστοκρατικής Κεφαλλονίτικης οικογένειας(επώνυμο Σκλάβος),βρέθηκε μια κιθάρα του μεγάλου Γερμανού κατασκευαστή του 19ου αιώνα,Stauffer,κατά πάσα πιθανότητα αυθεντική. Όργανο με όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής(ρομαντική κιθάρα)με  επιλεγμένα ξύλα άριστης ποιότητας και εργασία από μάστορα που δικαιώνει την φήμη του. Το όργανο βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση. Η άλλη κιθάρα, από απόγονο μιας άλλης ιστορικής οικογένειας της Κεφαλονιάς που έχει ως κορυφαίο γόνο της τον φιλόσοφο Μικέλη Άβλιχο (ο Άβλιχος ήταν από τους πρώτους φιλόσοφους του αναρχισμού. Παρέστη στην Παρισινή κομμούνα, ενώ διατηρούσε φιλία με τον άλλο μεγάλο Ρώσο αναρχικό τον Μπακούνιν με τον οποίο αλληλογραφούσε ως το τέλος της ζωής του).

Η κιθάρα αυτή είναι κατασκευή του πρωτοπόρου Έλληνα κατασκευαστή Λάζαρου Ψυλλάκη. Φέρει χρονολογία τυπωμένη και ιδιόχειρη του έτους 1936.Ο Ψυλλάκης ήταν Κωσταντινουπολίτης με ευρεία μόρφωση και πολύγλωσσος. Δεν πρέπει να είχε κάνει πολλές κατασκευές για αυτό και σπάνια τον συναντάμε. Η συγκεκριμένη κιθάρα, είναι ένα κομψοτέχνημα και φέρει οπλισμό από επτά ακτίνες. Εκείνη την εποχή, οι κατασκευαστές όπλιζαν τα καπάκια με καμάρια(ιταλικό σύστημα)και όχι με νεύρα ακτινωτά(σύστημα Torres).Φαίνεται ότι ο Ψυλλάκης ήταν ενημερωμένος και χρησιμοποιούσε το σύστημα αυτό που αργότερα επικράτησε παγκόσμια.

Την κιθάρα αυτή, την όχι σε καλή κατάσταση πολλά ξεκολλήματα, αλλά και σπασίματα και παραμορφώσεις, αναδόμησα (σχεδόν από την αρχή) κομμάτι κομμάτι στο εργαστήριο του Σπύρου, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά, ψαρόκολλα και παλιά ξύλα και επαναφέροντας υπομονετικά τα παραμορφωμένα μέρη, κατάφερα χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση να ανασυστήσω το όργανο όπως σχεδόν ήταν κάποτε. Μοναδικό νέο μέρος είναι η ταστιέρα μια και η δική της (εβένινη)είχε μεγάλες φθορές, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει ο έβενος να τρίβεται.

Η κιθάρα αποκαταστάθηκε πλήρως εμφανισιακά και λειτουργικά και πιστεύω ότι αποτελεί ένα σοβαρό τεκμήριο για την κατασκευή οργάνων της εποχής και φυσικά αντικείμενο μελέτης από τους τυρβάζοντας περί την οργανοποιία και την ιστορία της κατά τον 20ο αιώνα.

Γεράσιμος Πυλαρινός
11/8/2020

πηγή: FACEBOOK - Spiros Tsivras

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency