Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
12/08/2020

Νέες υπογραφές για την διάσωση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού μουσείου Αργοστολίου

Σε συνέχεια της από 27-7-2020 ανακοίνωσής μας δίνουμε στη δημοσιότητα τη νέα σειρά υπογραφών στην έκκληση υπέρ της διάσωσης και κήρυξης ως διατηρητέου του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου.

Η έκκληση έχει ήδη υπογραφεί από ικανό αριθμό ανθρώπων της επιστήμης, της τέχνης και των γραμμάτων, συμπατριώτες και μη από Κεφαλονιά και Αθήνα, με σημαντική τη συμμετοχή των καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ.Επίσης έχει ήδη αποσταλεί στις τοπικές αρχές (Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Δήμαρχοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης) καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ευχαριστούμε όσους και όσες με τη συμμετοχή τους στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή. Ηλίας Μπεριάτος Δώρα Μαρκάτου Αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ιστορικός Τέχνης Ομ. Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας τ. Αναπλ. Καθηγ. Παν. Ιωαννίνων Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΚΙ Έφορος Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια διαδικασία είχε ακολουθήσειτο ΙΚΙ και με το κτήριο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου (σχεδιασμένο από τον Θουκυδίδη Βαλεντή) που έχει ήδη αποκατασταθεί εξωτερικά και απομένει η αποπεράτωση εσωτερικά. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την ουσιαστική συμμετοχή του ΙΚΙ στην αποκατάσταση και ανάδειξη του μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιπτέρου του Αίνου στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας και ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού (1998).

Σε αυτή τη διαχρονική προσπάθεια του ΙΚΙ, για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και ειδικά εκείνη του μοντέρνου κινήματος, εντάσσεται και η διάσωση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου μέρος της «τριλογίας» του κεντρικού πυρήνα της πόλης.

Όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή μπορούν να στείλουν σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΙΚΙ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με το οποίο να εκφράζουν τη στήριξή τους. Επίσης να στείλουν ηλεκτρονικά την έκκληση σε φίλους και να την αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (σχετικά στην ιστοσελίδα ΙΚΙ www.ikifoundation.gr)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΚΛΗΣΗΣ

Έκκληση- αίτημα πολιτών και φορέων για τη διάσωση και αποκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου (με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης -IKI) www.ikifoundation.gr.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου κατασκευάστηκε το 1955-56 (μετά τους σεισμούς του 1953) με σχέδια του σπουδαίου Έλληνα αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, κεφαλληνιακής καταγωγής, που αναφέρεται στη βιβλιογραφία της ιστορίας της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Το κτήριο αποτελεί ουσιαστικά μνημείο του μεταπολεμικού μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην πατρίδα μας. Το 2014, ο σεισμός της Κεφαλονιάς επέφερε ορισμένες βλάβες, οι οποίες κατά τη γνώμη έγκυρων μηχανικών(καθηγητών) μπορούν να επισκευαστούν και το Μουσείο να λειτουργήσει ξανά. Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε και ενώ το κτήριο υποστυλώθηκε προσωρινά, δεν πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του… Η επισκευή -διατήρηση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, που έπρεπε να είχε κηρυχθεί διατηρητέο, είναι αυτονόητα επιβεβλημένη, λόγω της καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής αλλά και πολεοδομικής αξίας του ως μέρος του μοντέρνου πυρήνα του κέντρου της πόλης (μαζί με το κτήριο του Δημαρχείου του επίσης σημαντικού αρχιτέκτονα Κλέωνα Κραντονέλλη).

Η επισκευή του, η οποία έχει ήδη προταθεί και από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν για μια καινούργια μουσειακή στέγη, η οποία έχει καταστεί πλέον απαραίτητη λόγω των αυξημένων αρχαιολογικών ευρημάτων και των σύγχρονων αναγκών. Δυστυχώς, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΥΠΠΟΑ θεωρεί ότι πρέπει να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί εκ νέου ένα πανομοιότυπο (αντίγραφο). Η λύση αυτή -εκτός του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κυριολεκτικά -πιστεύουμε ότι δεν έχει κανένα νόημα και είναι αντιδεοντολογική από κάθε άποψη. 

Επειδή θεωρούμε ότι η αποκατάστασή του είναι η καταλληλότερη λύση σύμφωνα με ιστορικά, καλλιτεχνικά, αρχιτεκτονικά και οικονομικά κριτήρια, απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και αποκατάσταση του κτηρίου του Μουσείου ως μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού.
Ταυτόχρονα καλούμε τις τοπικές αρχές και τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς να κινητοποιηθούν για τη διάσωση του κτηρίου καθώς και για την κήρυξη του ως διατηρητέου κτηρίου/νεότερου μνημείου.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency