Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
28/07/2020

Πρωτοβουλία του Ι.Κ.Ι

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) με τη βοήθεια και συνεργασία της κας Δώρας Μαρκάτου, ιστορικού της τέχνης, τ. αναπληρώτριας καθηγήτριας του Παν. Ιωαννίνων, εφόρου του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, έχει προβεί σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τη διάσωση και αποκατάσταση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, η αξία και η σημασία του οποίου περιγράφεται συνοπτικά στο παρακάτω αίτημα-έκκληση.

Προσφάτως, το ΙΚΙ, με σεβασμό πάντα στη δημοκρατική διαδικασία και τη διαφάνεια, έλαβε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών από έγκριτους συμπολίτες μας με σκοπό να αποτραπεί η κατεδάφιση την οποία προωθεί το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι το ίδιο έχει ναθέσει πριν από λίγους μήνες μελέτες (βλέπε διαύγεια) με τίτλους «Αρχιτεκτονική και Στατική αποτύπωση/Διερευνητικές εργασίες – εργαστηριακοί έλεγχοι για την Επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου»! Την ίδια διαδικασία είχε ακολουθήσει το ΙΚΙ και με το κτήριο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου (σχεδιασμένο από τον Θουκυδίδη Βαλεντή) που έχει ήδη αποκατασταθεί εξωτερικά και απομένει η αποπεράτωση εσωτερικά. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε την ουσιαστική συμμετοχή του ΙΚΙ στην αποκατάσταση και ανάδειξη του μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιπτέρου του Αίνου πριν από αρκετά χρόνια. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο της διαχρονικής δράσης του ΙΚΙ, για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και ειδικά εκείνης του μοντέρνου κινήματος, εντάσσεται και η προσπάθεια για τη διάσωση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου. Συγκεκριμένα συντάχθηκε αίτημα - έκκληση προς αρμοδίους, η οποία φαίνεται πιο κάτω. Ήδη έχει γίνει ένας πρώτος γύρος συλλογής υπογραφών πολιτών και ειδικών επιστημόνων από Κεφαλονιά και Αθήνα με σημαντική την συμμετοχή των μελών ΔΕΠ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Η έκκληση δημοσιεύεται στον Τύπο και αποστέλλεται στις τοπικές αρχές (Βουλευτής, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης) και στο αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και παράλληλα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency