Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
13/07/2020

Μικροί πολιτιστικοί θησαυροί του Ιονίου μπροστά σε μια νέα πρόκληση

Το Πανεπιστημιακό Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου μετά την επιτυχία της συζήτησης-τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των μουσείων της Κέρκυρας στις 18 Μαΐου 2020, προχώρησε στο επόμενο στάδιο χαρτογράφησης των καίριων ζητημάτων που απασχολούν τους φορείς πολιτισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όχι μόνο εν καιρώ πανδημίας όπως αυτή του COVID-19, αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής τους.

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, μεταξύ 18.00 και 21.00, δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους των μουσειακών και πολιτιστικών φορέων από την Ζάκυνθο (Μουσείο Σολωμού & επιφανών Ζακυνθίων, Βερτζάγειο Λαογραφικό  Μουσείο, Βιβλιοθήκη Γρηγορίου Ξενόπουλου, Μουσείο Ούγκο Φώσκολο), Ιθάκη (Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης), Κέρκυρα (Μουσείο Καποδίστρια, Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, Εθνική Πινακοθήκη - Παράρτημα Κέρκυρας), Κεφαλονιά (Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη–Μουσείο Ληξουρίου-Ιακωβάτειος) και Λευκάδα (Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, Ναυτικό Μουσείο Καστού), να εκφράσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις εμπειρίες και προοπτικές τους σχετικά με τις πρώτες μέρες της επανέναρξης λειτουργίας των οργανισμών τους μετά την καραντίνα.

Έμφαση δόθηκε σε θέματα όπως ο ψηφιακός σχεδιασμός δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων, η χρησιμότητα των κοινωνικών δικτύων, της διαδικτυακής παρουσίας, και των διαδικτυακών υπηρεσιών των μουσείων, οι οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και οι προοπτικές βιωσιμότητας μέσα από συνέργειες. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης αναπτύχθηκε ένας διάλογος για τον κοινωνικό ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών καθώς και για το πως αυτοί μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί υπό τις παρούσε συνθήκες και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ανθρώπου σήμερα λαμβάνοντα υπόψη ζητήματα ρατσισμού, βίας, πολιτικής, περιβάλλοντος και ακτιβισμού. Όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι η δικτύωση των «μικρών» φορέων είναι σημαντική για την εξέλιξη και βιωσιμότητά τους και για αυτό το σκοπό οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου θα εστιάσουν σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κοινού οράματος σε όλους τους τομείς.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency