Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
29/11/2019

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σταματά τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων

Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση πήρε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν την παραγωγή και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, χωρίς να εξαιρείται το ορυκτό αέριο.

Η ιστορικής σημασίας αυτή απόφαση θα είναι ενεργή από το 2022 και στόχος είναι η συμβολή στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής κρίσης .

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, μίλησε για μια ιστορική απόφαση, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, έκανε λόγο για  μια «τεράστια τομή».

Τα νέα δεδομένα, που αλλάζουν τον χάρτη της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Έλληνες επιχειρηματίες, ένας από τους πλέον δραστήριους εκ των οποίων, ο Ροδόλφος Οντόνι, που ασχολείται με τις ψηφιακές εκδόσεις, τον τουρισμό, την ενέργεια, το real estate, αλλά και τη ναυτιλία. Οι εταιρείες του Ροδόλφου Οντόνι αναπτύσσονται διαρκώς και καινοτομούν στον τομέα τους, καθιστώντας τον κ. Οντόνι έναν από τους πλέον δυναμικούς παράγοντες της "new age" επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τη νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη «μεταβατική ρύθμιση» που προβλέπει «προοδευτική εγκατάλειψη των έργων που συνδέονται με το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων έργων διασύνδεσης και αποθήκευσης αερίου, των λεγόμενων έργων κοινού ενδιαφέροντος».

«Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πιο φιλόδοξη στρατηγική φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων μεταξύ όλων των δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον κόσμο», είπε, μεταξύ άλλων, ο Βέρνερ Χόγερ.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ θα έχει επαρκή οικονομικά μέσα για να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της ως προς το κλίμα και αναμένεται να δημιουργήσει νέα δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε από την πλευρά του ο Μπρουνό Λεμέρ, εκφράζοντας την βούληση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να γίνουν αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ πως η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της μεταμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε «κλιματική τράπεζα».

Η ΕΤΕπ σημείωσε στην ανακοίνωσή της πως ελπίζει να διαθέσει έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2029. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε, το ένα στα δύο ευρώ που θα επενδύει η ΕΤΕπ από το 2025 και μετά θα πηγαίνει σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει να εφαρμόσει στα τέλη του 2021 έναν κανόνα «αποδοτικότητας», το οποίο σημαίνει ένα όριο εκπομπών 250 γραμμαρίων CO2 ανά κιλοβατώρα, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν όλα τα μελλοντικά έργα, ώστε να εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους.

Την απόφαση χαιρέτισαν πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για θέματα περιβάλλοντος. «Επιτέλους, η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα του κόσμου κάμπτεται μπροστά στην πίεση των πολιτών και αναγνωρίζει ότι η χρηματοδότηση όλων των ορυκτών καυσίμων πρέπει να τερματιστεί», σχολίασε στο Twitter ο Κολάν Ρος, στέλεχος της οργάνωσης Friends of Earth, συμβουλεύοντας όλες τις άλλες τράπεζες του κόσμου, δημόσιες και ιδιωτικές, να μιμηθούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όμως, πολλές οικολογικές οργανώσεις σχολιάζουν αρνητικά ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα γίνει με αργό ρυθμό. «Μολονότι η νέα πολιτική σημαίνει ότι η ΕΕ ουσιαστικά θα τερματίσει την στήριξή της [σε έργα που αφορούν] στον άνθρακα και το πετρέλαιο, η χρηματοδότηση έργων όπως οι αγωγοί μεταφοράς αερίου ως το 2021 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών ορυκτών καυσίμων πέραν του 2021 απειλούν τις δεσμεύσεις της ΕΕ ως προς το κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Greenpeace.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency