Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
15/10/2019

Γεράσιμος Κοντομίχαλος : Ο Κεφαλονίτης «κοινωνικός μεγιστάνας»

Ο Contomichalos γεννήθηκε στο Αργοστόλι στη Κεφαλονιά του Ιονίου (4 Φεβρουαρίου 1883 -1 Ιανουαρίου 1954 ). Έφυγε από το σπίτι του το 1899 για να συνεχίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αγγλία, όπου έμεινε για δύο χρόνια στην επιχειρηματική διαχείριση και τις εμπορικές σπουδές.

Το 1901 έφτασε στο Χαρτούμ για να βοηθήσει τον θείο του Angelo Capato, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους στο αγγλο-αιγυπτιακό Σουδάν εκείνη την εποχή. Ο Contomichalos "εργάστηκε σχεδόν σε όλους τους κλάδους" της εταιρείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 1904 ο Capato έστειλε τον ανιψιό του στην πόλη του Suakin για να διαχειριστεί τα εμπορικά του ενδιαφέροντα εκεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Pilot του Νείλου, ο Contomichalos έπεισε τις αποικιακές αρχές να εγκαταλείψουν τα σχέδια για να ονομάσουν το νεόκτιστο λιμάνι Bandar Sudan και να το ονομάσουν Πορτ Σουδάν, "γι 'αυτό είναι πραγματικά ο νονός της.

Το 1906/7, ο Contomichalos ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη ως γενικός γραμματέας της ελληνικής κοινότητας του Σουδάν, όπου ζούσαν τότε περισσότεροι από 1.500 Έλληνες, από έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 7.500, λόγω μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικών έργων . Αργότερα έγινε ο Πρόεδρος.

Το 1908 ο Contomichalos εγκατέλειψε την εταιρεία του θείου του και ξεκίνησε τη δική του εμπορική επιχείρηση. Διαδέχθηκε γρήγορα και επεκτάθηκε στους τομείς της γεωργίας, της τραπεζικής, της ακίνητης περιουσίας και των πλοίων που χειρίζονταν ιδρύοντας υποκαταστήματα σε ολόκληρο το Σουδάν - με σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες στο τότε Νότιο Σουδάν καθώς και στο Κάιρο , Λονδίνο, Ερυθραία, Αιθιοπία, Χάιφα και Παναμά. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χαρτούμ (UoK), «μονοπώλησε το εμπόριο βαμβακιού στο Χαρτούμ». Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Capato κατέρρευσε μετά από μια σειρά κακοτυχιών. Ο Contomichalos υποστήριξε τις προσπάθειες του θείου του για μια εμπορική επιστροφή και του πλήρωσε μηνιαίο επίδομα μετά από άλλη χρεοκοπία.Σύμφωνα με τον Έλληνα ανθρωπολόγο Γεράσιμο Μάκρη, ο οποίος συνδέεται με τους Έλληνες του Σουδάν μέσω του γάμου, ο μορφωμένος Contomichalos «διακρίθηκε με σκληρή και μεθοδική εργασία». Ταυτόχρονα, τονίζει ότι «έχοντας πάντα επίγνωση των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή, ο Contomichalos καλλιέργησε τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και το παλάτι.
Έτσι, το 1911, η αποικιακή κυβέρνηση του χορήγησε οικόπεδο κοντά στο λιμάνι του Σουδάν για να κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας βαμβακιού. Ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε το "The Sudan Trading Co." και συνήψε μια στρατηγική συνεργασία με την ναυτιλιακή εταιρεία του Λονδίνου για να σχηματίσει το "Contomichalos and Darke Company", που είναι εγγεγραμμένο στο Λονδίνο.

Το 1914, ο Contomichalos μετακόμισε από το Port Sudan στο Χαρτούμ [1] όπου γρήγορα έγινε «κοινωνικός μεγιστάνας». Ήδη ένα χρόνο αργότερα εξελέγη - όπως και ο θείος του - ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρτούμ και παρέμεινε σε αυτό τ ο αξίωμά περισσότερα απο 20 χρονια

Το 1918 ξεκίνησαν εργασίες επισκευής και επέκτασης στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ χάρη σε μια μεγάλη δωρεά του Contomichalos. Ένα χρόνο αργότερα ήταν ένας από τους ιδρυτές της ελληνικής κοινότητας στο Wad Madani, δεδομένου ότι η εταιρεία του διέθετε μια μεγάλη έκταση που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια του καλαμποκιού.

Επίσης, το 1919, ο Contomichalos και ένας άλλος Έλληνας επιχειρηματίας, John Cutsuridis, ξεκίνησαν την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας στο El-Obeid. Το 1924, το ελληνικό δημοτικό σχολείο στο Χαρτούμ ανοίχθηκε εκ νέου σε ένα νέο κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε με τη μείζονα πρωτοβουλία του Contomichalos και πήρε το όνομα του . Το 1935, ο Contomichalos υποστήριξε την ίδρυση της ελληνικής κοινότητας της Juba με οικονομική δωρεά - συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία της ελληνικής κοινότητας του Νοτίου Σουδάν, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα. 

Το 1942 έδωσε οικονομική βοήθεια για την επανενεργοποίηση της Ελληνικής Κοινότητας Αμπαρά.

Ο Contomichalos προώθησε επίσης τον αθλητισμό, δημιουργώντας ένα club που απευθυνόταν στους υπαλλήλους του και με την υποστήριξη του Ελληνικού Αθλητικού Ομίλου. Το 1937 πήρε την αδεια για να δημιουργήσει την «φιλανθρωπική αδελφότητα των Ελλήνων γυναικών στο Χαρτούμ-Σουδάν», η οποία συνέχισε να υποστηρίζει τα μέλη της κοινότητας των άπορων με επιχορηγήσεις για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Λίγο πριν τον θάνατό του, ο Contomichalos πρόσφερε ένα μεγάλο ποσό για την αποκατάσταση του ιερού ναού του Αγίου Γερασίμου - του προστάτη της Κεφαλονιάς, κοντά στην γενέτειρα του Αργοστολίου. Το μοναστήρι είχε καταρρεύσει στο καταστροφικό σεισμό του Ιονίου του 1953.

απο την Αθενακη Αλεξάνδρα για τη σελίδα Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονίας & Ιθάκης

 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency