Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
30/12/2004

Ψήφισμα για την γέφυρα Δεβοσσέτου από την Έρυσσο

Ο Πολιτιστικός Φιλοπεριβαλλοντικός Σύλλογος Ρισιάνων "Η Αστερίς" (πρόεδρος Ε. Κουλουμπαρίτση) εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα για τη διάσωση της Γέφυρας Δεβοσέτου, το οποίο συνυπογράφουν όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ερύσσου:
Οι προσυπογράφοντες Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ερύσσου, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση και το μέλλον της Γέφυρας Δεβοσέτου στο Αργοστόλι.Ως γνωστόν η Γέφυρα Δεβοσέτου χτίστηκε από τους Αγγλους το 1813 και είναι χαρακτηρισμένο μεταβυζαντινό μνημείο εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι επίσης γνωστό ότι το μνημείο αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και από τον σεισμό αλλά και από την αλόγιστη χρήση των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιόλογα τμήματα της Γέφυρας βρίσκονται βυθισμένα στη θάλασσα, όπως επίσης ότι από τα 22 τόξα (καμάρες) της Γέφυρας, μόνο τα 4 έχουν παραμείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και σε αυτά τα τόξα είναι εμφανής η καταπόνηση που οδηγεί με βεβαιότητα στην πλήρη κατάρρευση του μνημείου.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ερύσσου ζητούν να εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι και οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων για την προστασία του πολύτιμου μνημείου με σκοπό την αποκατάστασή του και την απόδοσή του στους πολίτες της Κεφαλονιάς για χρήση συμβατή με την αρχική του κατασκευή, που σίγουρα δεν προέβλεπε τροχοφόρα.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ερύσσου πιστεύουν ότι στην περίπτωση του μνημείου Δεβοσέτου δεν θα πρέπει να επικρατήσουν κοντόφθαλμες λογικές. Η Γέφυρα Δεβοσέτου πρέπει και μπορεί να αποτελέσει το Μνημείο Σύμβολο για το Αργοστόλι, με γενικότερα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Η προστασία και αξιοποίηση αυτού του αξιόλογου μνημείου πιστεύουμε να αποτελέσει τον πρόδρομο για όλες τις προσπάθειες των Συλλόγων μας για την προστασία των μνημείων των νησιών μας καθώς και την ανάδειξη σημαντικών μνημείων που βρίσκονται στην περιοχή της Ερύσσου.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency