Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
16/05/2017

Αφιέρωμα στον Πολιτιστικό Σύλλογο ''Ο ΜΠΑΛΛΟΣ''

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο ΜΠΑΛΛΟΣ" χρόνια τωρα κυριαρχεί στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Οι εμφανίσεις του είναι πολλές, τόσο σε τοπικές εκδηλώσεις, όσο και σε παρουσιάσεις εντός και εκτός Ελλάδος...

Με όπλο τους την αγάπη για την παράδοση και πάνω από όλα για τους παραδοσιακούς χορούς, η Ελένη Λιναρδάτου και η Εύη Πεφάνη μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στην μεγάλη τους ''οικογένεια''  -όπως χαρακτηριστικά λένε-, την οικογένεια του ''Μπάλλου''. Το kefalonitis  επικοινώνησε μαζί τους και με μεγάλη τους χαρά μας παραχώρησαν την συνέντευξη που ακολουθεί...

Πείτε μας λίγα λόγια για τον σύλλογό σας...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο ΜΠΑΛΛΟΣ" ιδρύθηκε το 1980. Είναι από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους συλλόγους της Κεφαλλονιάς και ο πρώτος αμιγώς Αργοστολιώτικος σύλλογος που επεκτείνεται, όμως, σε όλη την επαρχία Κρανιάς. Γι' αυτό και η ακριβής ονομασία του είναι Πολιτιστικός Σύλλογος Επαρχίας Κρανιάς "Ο ΜΠΑΛΛΟΣ". Έδρα του είναι το Αργοστόλι. Ο σύλλογος ιδρύθηκε σε μια εποχή με ελλειματική πολιτιστική ζωή, με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και τη δραστηριοποίηση των συμπολιτών μας στα πολιτιστικά δρώμενα της Κεφαλλονιάς και της Ελλάδας γενικότερα. Στα 37 χρόνια της ιστορικής του πορείας, οι διαλέξεις και οι συζητήσεις, οι εκθέσεις, οι κινηματογραφικές προβολές και οι θεατρικές παραστάσεις, οι μουσικές εκδηλώσεις και οι χοροί σημάδεψαν και σημαδεύουν τη σύγχρονη πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Η φυσιογνωμία του συλλόγου, κατά κύριο λόγο, είναι τα τμήματα των Ελληνικών παραδοσιακών χορών, που καλλιεργούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη διατηρούν και τη μεταδίδουν σε άτομα κάθε ηλικίας και κουλτούρας. Στο σύλλογο συμμετέχουν όλοι όσοι πιστεύουν στην αξία της πολιτιστικής προσφοράς, που επιτυγχάνεται με συνεχή προσπάθεια, συνεπείς εκδηλώσεις και εύστοχες σε κάθε περίοδο παρεμβάσεις και συμμετοχές.

Υπάρχουν τμήματα για όλες τις ηλικίες; Που πραγματοποιούνται τα μαθήματα;

Ο σύλλογος σήμερα έχει στους κόλπους του 200 και πλέον άτομα από προνήπια μέχρι και άτομα της τρίτης ηλικίας, που διδάσκονται τους παραδοσιακούς χορούς της Κεφαλλονιάς, αλλά και όλης της Ελλάδας. Έτσι, υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο μάθησης των συμμετεχόντων. Μέσα από τη διδασκαλία μαθαίνουν την ιστορία, τη λαογραφία, τη μουσική, τη φορεσιά, τα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής και έτσι απλά και μεθοδικά γίνονται μέτοχοι των πολιτιστικών μας παραδόσεων. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο 3ο Δημοτικό σχολείο Αργοστολίου.

Απ' όσο γνωρίζουμε έχετε συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις. Μιλήστε μας για την παρουσίασή σας.

Πράγματι, ο σύλλογος ανταποκρίνεται πάντα σε όλες τις επίσημες προσκλήσεις που δέχεται εντός και εκτός Κεφαλλονιάς, αλλά και εντός και εκτός Ελλάδας. Ως εκ τούτου έχει παρουσιαστεί σε τοπικές διοργανώσεις σε όλη την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, σε Πανελλήνια και Διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λευκάδα, στη Φλώρινα, στην Άρτα, στο Μεσολλόγι, στην Κόρινθο κ.α. και στο εξωτερικό στην Ιταλία, στη Σερβία και στην Ισπανία. Η παρουσίαση σε κάθε συμμετοχή είναι ξεχωριστή ανάλογα με τους σκοπούς της διοργάνωσης. Άλλοτε εκπροσωπούμε την Κεφαλλονιά, άλλοτε την Ελλάδα, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα της συμμετοχής μας αναλόγως. Σε κάθε παρουσίαση, όμως, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με χορούς και τραγούδια της Κεφαλλονιάς, προβάλλοντας την ιδιαίτερη κουλτούρα μας, την οποία γνωρίζουμε και υπηρετούμε με συνέπεια, υπευθυνότητα και αυθεντικότητα. Έτσι, οι συμμετοχές μας είναι πάντα μοναδικές, παίρνοντας τις καλύτερες κριτικές και γι' αυτό συχνά ο σύλλογος επαναπροσκαλείται από τους φορείς που έχει συνεργαστεί.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου;

Στα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλου χώρου, που θα έδινε τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξής του. Ένας χώρος που θα στέγαζε τις ιδέες και την ιστορία του. Ένας χώρος συνάντησης και δημιουργικής απασχόλησης, ένα "στέκι" για τη μεγάλη οικογένεια του "Μπάλλου".

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του συλλόγου;

Μα αν σας πούμε το "μυστικό", δε θα είναι πια μυστικό...!!! Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία του συλλόγου οφείλεται στη συνέπεια, στην ποιοτική δουλειά, στην καινοτομία των παρουσιάσεών μας, στο επίπεδο των εκδηλώσεών μας, στην ενεργή συμμετοχή των πολλών και κάθε ηλικίας χορευτών μας και στην πιστή προσήλωση στους σκοπούς που διαχρονικά υπηρετούμε.

Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι;

Ο σύλλογος προσκαλεί όλους όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε μια ενεργή, δραστήρια, κεφάτη, φιλική και πάνω απ' όλα δημιουργική ομάδα, να έρθουν, να γνωρίσουν το κλίμα και τη δουλειά του συλλόγου. Μια επαφή με τη δουλειά του "ΜΠΑΛΛΟΥ" θα έχει ο κόσμος στη φετινή ετήσια εκδήλωσή του, με όλα τα χορευτικά του τμήματα. Μια εκδήλωση θεσμό πλέον στα θερινά πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, καθώς επί 37 συναπτά έτη την πραγματοποιεί και φέτος θα γίνει την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017.

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Το Email του συλλόγους για κάθε ενδιαφερόμενο είναι :Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίσης, ο σύλλογος διατηρεί σελίδα στο Facebook με την ονομασία Πολιτιστικός Σύλλογος Μπάλλος. 

 Τέλος, τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής: τηλ. 2671023155

Κιν. 6946959556 – Ελένη Λιναρδάτου

Υπεύθυνες ΔΣ, διασκαλίας χορών και εκδηλώσεων - Ελένη Λιναρδάτου και Εύη Πεφάνη.

Οι εγγραφές ξεκινούν κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο και τα μαθήματα αρχίζουν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency