Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
22/02/2017

Συνέντευξη από την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού - Ποιοι είναι και τι προσφέρουν στην κοινωνία

Ο Ερυθρός Σταυρός δραστηριοποιείται πολλά χρόνια αφιλοκερδός δίνοντας κάθε είδους βοήθεια σε όσους την χρειάζονται. Το έργο του είναι σπουδαίο και η συνεισφορά του σημαντική εντός και εκτός Κεφαλονιάς. Θέλοντας να αναδείξουμε την προσπάθειά τους ήρθαμε σε επικοινωνία με την αρχηγό της ομάδας Μαλαματή Τζόνου η οποίας μας ενημέρωσε για την ιστορία των Σαμαρειτών αλλά και για την δράση τους.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του Ερυθρού Σταυρού και τη δράση του

Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, όπως είναι ο πλήρης τίτλος, είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο με περισσότερους από 13.000.000 εθελοντές σε 190 χώρες. Ιδρύθηκε το 1863 από τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν, ο οποίος οραματίστηκε μια ανθρωπιστική και εθελοντική οργάνωση που θα είχε ως στόχο να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς καμία διάκριση. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877 και στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο. Κινητοποιείται για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.

Τι είναι οι Εθελοντές Σαμαρείτες;

Ένας Τομέας του Ερυθρού Σταυρού είναι το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, το μάχιμο σώμα που ιδρύθηκε το 1931. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες:

  • Πρώτων Βοηθειών
  • Προνοσοκομειακής Υποστήριξης Ζωής
  • Έρευνας και Διάσωσης
  • Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών
  • Ναυαγοσωστικής

Οι εθελοντές Σαμαρείτες είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και στο κόσμο.

Μιλήστε μας για την ομάδα που υπάρχει στην Κεφαλονιά.  

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Κεφαλληνίας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και παραμένει ενεργό και μάχιμο. Το έργο του Τμήματος έχει ευρύ φάσμα και οι εθελοντές της Κεφαλονιάς έχουν προσφέρει εκατοντάδες ώρες ο καθένας σε υγειονομικές καλύψεις αθλητικών δράσεων, όπως είναι οι Αγώνες Δρόμου, Μπάσκετ, Ποδοσφαίρου, Κολύμβησης, Πόλο, Κωπηλασίας, Ποδηλασίας, αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, Αποκριά, συναυλίες κλπ. Έχουμε συμμετάσχει, επίσης, αρκετές φορές σε αναζήτηση αγνοουμένων, αλλά και επικουρικά σε αντιμετώπιση πυρκαγιών. Επισκεπτόμαστε σχολεία και φορείς για την παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών, αλλά και για να προάγουμε την έννοια της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού.

Ένας άλλος τομέας δράσης  αφορά την υποδοχή, φροντίδα και φιλοξενία μεταναστών, πάντα σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και τους τοπικούς φορείς, ενώ στα πλαίσια του προσφυγικού ζητήματος που απασχολεί τη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, συμμετείχαμε σε δύο αποστολές, στην Κω το 2015 και στη Λέσβο το 2016, από τις οποίες επιστρέψαμε γεμάτοι δυνατές εμπειρίες, έντονες εικόνες και ανάμεικτα συναισθήματα.

Μια πολύ σημαντική εμπειρία, βέβαια, για το τμήμα μας ήταν και οι δύο καταστροφικοί σεισμοί του 2014. Από την πρώτη στιγμή του σεισμού του Ιανουαρίου, κινητοποιήθηκαν οι Σαμαρείτες της Κεφαλονιάς και σε στενή συνεργασία με τους Φορείς και την Πολιτική Προστασία προσφέραμε βοήθεια όπου χρειαζόταν, συμμετείχαμε στην ασφαλή επιβίβαση των σεισμοπλήκτων στα δύο πλοία και στελεχώσαμε το ιατρείο στο "Βενιζέλος". Με το δεύτερο σεισμό και έχοντας ενισχυθεί από εξαμελή ομάδα της Πάτρας, μεταβήκαμε στην Παλική με επιχειρησιακό όχημα για να βοηθήσουμε σε απεγκλωβισμούς. Στη συνέχεια, ενισχυθήκαμε και από Εθελοντές Σαμαρείτες από Ιωάννινα, Αθήνα, Πειραιά και Κρήτη, ενώ ήρθαν και μέλη της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Από εκεί και πέρα, παράλληλα με το ιατρείο στο πλοίο, καλύπταμε καθημερινά και τους καταυλισμούς στο Ληξούρι, κάναμε επισκέψεις στα χωριά καταγράφοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα και διανείμαμε είδη πρώτης ανάγκης που απέστειλε με φορτηγό ο Ερυθρός Σταυρός. Έτσι, για ένα μήνα βάλαμε στην άκρη οικογένεια και εργασία, φόβους και άγχη, προσπαθώντας να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στους κατοίκους του νησιού.

Μάθαμε για την καταστροφή που είχατε. Θα θέλατε να αναφέρετε κάτι;

Δυστυχώς, με την πυρκαγιά της 10ης Φλεβάρη στην αποθήκη της Περιφέρειας όπου είχαν αποθηκευτεί προσωρινά τα πράγματά μας καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του εξοπλισμού μας και των αντικειμένων μας. Αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα, γιατί ως εθελοντές πληρώνουμε τα πάντα, από τη στολή μας μέχρι και τα φαρμακεία μας και τα αναλώσιμά μας και έχουμε αποκτήσει κάποιο εξοπλισμό χάρη στη γενναιοδωρία συμπολιτών μας, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικαταστήσουμε ό,τι καταστράφηκε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να αποκτήσουμε τον δικό μας χώρο, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα τον εξοπλισμό μας.

Στόχους για το μέλλον;

Να παραμείνουμε ενεργοί ως ομάδα, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, πιστοί στα ανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά και οπαδοί της φιλοσοφίας του ιδρυτή μας Ερρίκου Ντυνάν....."Στην εποχή μας, που συχνά αποκαλείται εγωιστική και ψυχρή, τι γοητευτικό θα ήταν για ευγενείς και σπλαχνικές καρδιές και ιπποτικές ψυχές, να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους με τον πολεμιστή, οικειοθελώς, σε ειρηνικό πνεύμα, με στόχο την ανακούφιση και με κίνητρο την αυταπάρνηση!»

Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Στο email του τμήματος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 6974660736.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency