Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
18/12/2004

Ανακοίνωση από την Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.Ι

Η προειλημμένη απόφαση του ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς, στα μισά της σχολικής χρονιάς, για μαζικές διαθέσεις συναδέλφων στην Πρωτοβάθμια, με πρόσχημα τη συμπλήρωση ωραρίου, με ανακατανομές στα μαθήματα, με υποχρεωτικές υπερωρίες, με κατάργηση στην πράξη της ανάθεσης μαθημάτων και εργασιών από το Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου, με παράταση του σχολικού ωράριου, με θολό το τοπίο για τα μόρια μετάθεσης τα οποία θα λαμβάνουν οι συνάδελφοι σηματοδοτεί μια νέα φάση για την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Είναι απορίας άξιο δε ότι ενώ η Διεύθυνση αποφάσισε να «ασχοληθεί» με τα ωράρια εν μια νυκτί, καθυστερεί εδώ και μεγάλο διάστημα να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα των αιρετών μελών του ΠΥΣΔΕ, που ζήτησαν να δοθεί πλήρης εικόνα για τα ζήτημα αυτό, για το σύνολο των συναδέλφων.
Όλα αυτά στο όνομα της εφαρμογής του Νόμου, της συμπλήρωσης των ωραρίων και της συνδρομής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!

Έτσι άλλοι συνάδελφοι φθάνουν στις 32 ώρες εργασίας –διδασκαλία, προγράμματα κ.λ.π.- (όταν έχουν 21 υποχρεωτικό ωράριο), άλλοι, ακόμα και με πλήρες ωράριο, αφήνουν τα μαθήματά τους στα γυμνάσια και τα λύκεια για να στέρξουν στα δημοτικά κ.ο.κ.
Σχολεία αλλάζουν ξανά και ξανά προγράμματα, μαθητές αλλάζουν διαρκώς καθηγητή, εργασίες αλλάζουν συνεχώς υπεύθυνους, μαθήματα αλλάζουν συνεχώς εκπαιδευτικό που τα διδάσκει (μια μεγάλη γκάμα μαθημάτων αφού, εξαιτίας του σκόπιμα «παράλογου» τρόπου που γίνονται οι διορισμοί σε μια σειρά σχολικές μονάδες η διδασκαλία μαθημάτων ανατίθεται σε καθηγητές κλάδων που τα έχουν δεύτερες – τρίτες ή και καθόλου ανάθεση κ.λ.π.).

Κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων, με τον τρόπο που μέχρι σήμερα είχαμε γνωρίσει καταστρατηγείται και πλέον περνάμε στην πρακτική εφαρμογή, πατώντας με ισχυρά προσχήματα στο έδαφος που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι εκάστοτε διοικήσεις διαμόρφωσαν (πλεονάζοντες, κατηγοριοποίηση του κλάδου, διορισμοί που καμιά σχέση ποτέ δεν είχαν με τις πραγματικές ανάγκες κ.λ.π.). Η νομοθετική θωράκιση (Ν1566, καθηκοντολόγιο) έχει εξασφαλιστεί με την συναίνεση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων.
Οι εκπαιδευτικοί παίρνουν σειρά στον μακρύ κατάλογο των κλάδων στους οποίους, περνάμε από την καλλιέργεια της αντίληψης του εργαζόμενου – λάστιχου στην υλοποίηση. Όποτε χρειάζεται, όπου χρειάζεται, με όποιους όρους κρίνεται ότι θα εξασφαλιστεί η μέγιστη αποδοτικότητα. Και βεβαίως ούτε λόγος να γίνεται για τις δυσχέρειες στη συνδικαλιστική κάλυψη των περιπλανώμενων εκπαιδευτικών!

Είναι προφανές ότι η ατραπός στην οποία έχουμε μπει είναι επικίνδυνη, με συνέπειες που αφορούν όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και το ίδιο το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, που διατυπώθηκαν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παιδεία, σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών, ότι δηλαδή «στα πλαίσια του ΟΟΣΑ οι έλληνες εκπαιδευτικοί διδάσκουν λιγότερες ώρες από το μέσο όρο».
Λαμβάνεται ακόμη στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των περικοπών στην παιδεία, που επιβάλλουν ακόμα και τώρα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, ελλείψεις σε προσωπικό και επιτάσσουν την αντιμετώπιση της κρίσης με μια άλλη εκδοχή στη διαχείρισή της.
Δεν είναι καθόλου άσχετη επίσης, με τις προτεινόμενες αναθεωρήσεις στις κοινοτικές οδηγίες, που θα οδηγήσουν, αν η αντίστασή του λαού δεν ανέβει σε άλλα επίπεδα, σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη διοίκηση (Περιφερειακή και τοπική) για τη συνδρομή τους στην επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου για το σχολείο της αγοράς και την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Η καμπάνα χτυπά για όλον τον κλάδο.
Τώρα πρέπει να αντισταθούμε.
-Το αίτημα για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά και θα διαπαιδαγωγεί, χωρίς να εξουθενώνει μαθητές και καθηγητές γίνεται πιο επίκαιρο.
-Το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία παίρνει νέα διάσταση και συνδέει ωρομίσθιους – αναπληρωτές και μόνιμους.
-Το αίτημα για προσδιορισμό των αναγκών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες (ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, ολιγομελή τμήματα, το πολύ μέχρι 20 μαθητές, κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων στην κατεύθυνση της παιδαγωγικής εμβάθυνσης και όχι της κατάρτισης κ.λ.π.) ανεβάζει τον πήχη για ένα λαϊκό σχολείο.
Ο αγώνας γι αυτά αποτελεί τον άλλο δρόμο, τη διαμετρικά αντίθετη λογική στην οποία πρέπει να βαδίσουμε μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και το ταξικό κίνημα γενικότερα.

Με αυτό το σκεπτικό, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ αποφασίζει:
1. Κηρύττει 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 22 Δεκέμβρη, με παράσταση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στις 11.30 π.μ. και με αίτημα την ανάκληση της απόφασης.
2. Συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό την ίδια μέρα στις 1.30 μ.μ. στο σπίτι του δασκάλου, στην οποία θα εξηγηθούν κυρίως οι συνέπειες για την περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
3. Προσφεύγει διοικητικά στην πιο πάνω βάση.
4. Καλεί την ΟΛΜΕ να πάρει θέση για το ζήτημα.
5. Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα καλέσει Γενική Συνέλευση του κλάδου.

Αργοστόλι 16 Δεκέμβρη 2004
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Μαντζουράτος Δημήτρης
Ο Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency