Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
14/12/2004

Απελευθέρωση δεκάδων εντάξεων στα σχέδια πόλης

Ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς κατόπιν σύσκεψης με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.
Στόχος είναι η απλούστευση και το ξεκαθάρισμα των κανόνων, η επιτάχυνση των διαδικασιών, η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας σε προσαρμογή με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση πολλών πολεοδομικών θεμάτων, καθώς είναι απαράδεκτο να χρειάζονται 12 με 15 χρόνια προκειμένου να ενταχθεί μία περιοχή στο σχέδιο πόλεως.
Συγκεκριμένα, "πράσινο φως" για την επίσπευση των επεκτάσεων των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) αναμένεται να δώσει η τροποποίηση των διατάξεων περί ΓΠΣ σε σχέση με τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) που ρυθμίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση.
Με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νέο νόμο για τις μελέτες του Δημοσίου -ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Ιανουάριο- θα τροποποιηθεί ο οικιστικός νόμος του 1997 και θα απεγκλωβιστούν τα ΓΠΣ από τους περιορισμούς που θέτουν οι ΖΟΕ.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρόκειται να απελευθερώσει δεκάδες εντάξεις περιοχών στα σχέδια πόλης που τώρα βρίσκονται μπλοκαρισμένες.
Η εξέλιξη αυτή φυσικά ανάβει "πράσινο φως" και για την πολεοδόμηση της Λάσσης, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια και απ' ότι φαίνεται σιγά-σιγά βρίσκει το δρόμο της, μετά και τις πρόσφατες ενέργειες του νομάρχη Δ. Λευκαδίτη και την υπογραφή των ενστάσεων κατά της πράξης εφαρμογής της μελέτης.

Πηγή: Φωνή 13-12-2004

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency