Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
09/12/2004

Επιστολές για το θέμα του Τ.Ε.Ι στο Αργοστόλι

Την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου και μετονομασίας του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Αργοστολίου σε Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, προωθεί η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Αργοστολίου Γ. Φόρτε και του βουλευτή του Νομού μας Π. Αλιβιζάτου, οι οποίοι με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Π. Κικίλια, ζητούν να αποτραπεί αυτή η αλλαγή, και προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Συγκεκριμένα προτείνουν ή να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, ή να παραμείνει το τουριστικό αντικείμενο με εξειδίκευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας να είναι ένα Τμήμα από τα τέσσερα που θα δημιουργηθούν στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το 2006.
Η επιστολή του κ. Φόρτε αναφέρει τα εξής:
Προς πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Καθηγητή κ. Παναγιώτη Κικίλια
Κύριε πρόεδρε,
Αναφορικά με την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου και μετονομασία του Τμήματος "Τουριστικών Επιχειρήσεων Αργοστολίου" σε Τμήμα "Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας" από το Ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, η οποία μου γνωστοποιήθηκε:
-με την 1149/29-11-2004 επιστολή που μου στείλατε και η οποία παρελήφθη στο Δήμο την 7η Δεκεμβρίου 2004,
-κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσή σας προς εμένα στις 2/12/2004 και
-μετά από προφορική ενημέρωση που είχα από τον β' αντιπρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Δημ. Πανά στο γραφείο μου, σήμερα, 7/12/2004, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1. Προκαλεί θλίψη η απόφαση 21/25-11-2004 της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, η οποία ελήφθη ερήμην της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα, δίχως να ληφθεί υπ' όψιν η -σχεδόν- ομόφωνη απόφασή τους για διατήρηση του Τμήματος "Τουριστικών Επιχειρήσεων Αργοστολίου.
2. Θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον ως υποκρισία το επιχείρημα ότι, επιτροπή τεχνοκρατών αποφάσισε και πρότεινε στην Δ.Ε. του ΤΕΙ την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος και αυτό, αφού εκ των τεσσάρων μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής -και όχι "επιτροπή τεχνοκρατών" όπως την αποκαλείτε στην επιστολή σας- που όρισε η Δ.Ε. του ΤΕΙ, τα τρία μέλη ανήκουν στην ιδία την Δ.Ε. του ΤΕΙ.
Ως εκ τούτου είναι εμφανές ότι η απόφαση της Δ.Ε. ήταν προειλημμένη και αυτό δεν τιμά το κύρος του κορυφαίου οργάνου ενός Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
3. Η βεβαιότητα ότι η απάντηση ήταν προειλημμένη συνεπάγεται -εκτός των άλλων- και από δυο αναληθή σημεία της "εισήγησης" της Γνωμοδοτικής Επιτροπής προς την Δ.Ε. του ΤΕΙ. Ήτοι:
Α. Στο δεύτερο εκ των επτά επιχειρημάτων για την αλλαγή του Τμήματος αναφέρεται: "Η ζήτηση αυτών των τμημάτων -ενν. Τουριστικών Επιχειρήσεων- είναι ετησίως φθίνουσα".
Αναληθέστατο επιχείρημα. Αυτό γιατί το 2003 οι θέσεις εισακτέων στα επτά τμήματα των Τουριστικών Επιχειρήσεων ήταν 1533 και εισήχθησαν 919, ποσοστό 59,94%. Το 2004 οι θέσεις εισακτέων στα εννέα τμήματα ήταν 1791 και εισήχθησαν 1144, ποσοστό 63,87%. ¶ÏÎ± παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 3,93% και όχι μείωση όπως αναληθώς εμφανίζεται!
Β. Στο τρίτο εκ των τριών επιχειρημάτων για την "μη εξακολούθηση υπάρξεως του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων... όσο κι αν το επιθυμεί η τοπική κοινωνία..." αναφέρεται ότι: "ο κίνδυνος της ζήτησης μεταγραφών εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερος".
Αναληθέστατο επιχείρημα. Γιατί, με τον νέο Νόμο 3282/2004 του υπουργείου Παιδείας για τις μεταγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού, αυτές περιορίζονται δραστικά.
4. Θεωρώ ότι, ακόμα και τώρα, υπάρχει χρόνος και τρόπος -άλλωστε η αρμόδια υπουργός Παιδείας θα αποφασίσει τελικώς- να αποτραπεί η αλλαγή του Τμήματος.
Η ρεαλιστική πρόταση είναι:
Α. Να μειωθεί αναλογικά ο αριθμός των εισακτέων θέσεων στα εννιά τμήματα των "Τουριστικών Επιχειρήσεων" στο ποσοστό της ζήτησης, ή έστω να παραμείνει το τουριστικό αντικείμενο με εξειδίκευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Αυτό απαιτεί η πραγματική και αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων για την ποιοτική εξέλιξη του τουρισμού στη χώρα μας, και η τουριστική δυναμική που διαθέτει η Κεφαλονιά.
Β. Το τμήμα που προτείνετε -"Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας"- να είναι ένα εκ των τεσσάρων Τμημάτων που, όπως προβλέπεται, θα δημιουργηθούν το 2006 στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων -δυο στην Κεφαλονιά και δυο σε Ζάκυνθο-Λευκάδα-.
Με την ελπίδα ότι, είτε η Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων θα αλλάξει την εισήγησή της προς την υπουργό Παιδείας, είτε η ιδία η υπουργός θα υπογράψει τη σωστή απόφαση επ' ωφελεία της Κεφαλονιάς, των σπουδαστών και των πραγματικών αναγκών της Παιδείας και της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας μας, η τοπική κοινωνία και οι φορείς της προσμένουν στο μέλλον σε μια συνεργασία δίχως προειλημμένες αποφάσεις.
Ο δήμαρχος Αργοστολίου
Γεράσιμος Φόρτες

Ο Π. Αλιβιζάτος
Εξάλλου και ο βουλευτής του Νομού Π. Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή στον κ. Κικίλια, αναφέροντας τα εξής:
Καθηγητή κ. Παναγιώτη Κικίλια
Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Κύριε καθηγητά,
Θέμα: "Αλλαγή γνωστικού αντικειμένου και μετονομασία Τμήματος".
Με μεγάλο ενδιαφέρον μελέτησα το από 29-11-2004 υπ' αριθμ. Πρωτ. 1149 έγγραφό σας μαζί με τις εισηγήσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής σχετικά με το εν επικεφαλίδι θέμα, θα επιθυμούσα δεν να καταγραφούν οι κάτωθι παρατηρήσεις μου:
1. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πριν αποφασίσει την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε ζητήσει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων του Νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Επί τούτοις ο πρόεδρος της Δ.Ε. είχε ζητήσει να συγκληθεί ειδική σύσκεψη στη Νομαρχία κατά την οποία εξέθεσε στους παριστάμενους τις θέσεις της Δ.Ε. και τις απόψεις του.
Για ένα, ίσως σοβαρότερο, θέμα όπως η "αλλαγή γνωστικού αντικειμένου κ.λπ." θεωρείται περιττή η γνώμη των φορέων που θα κληθούν να στηρίξουν το Τμήμα και η απόφαση της Δ.Ε. στηρίζεται στην εισήγηση της Επιτροπής Τεχνοκρατών.
2. Σας έχει υποβληθεί πρόταση το δεύτερο Τμήμα Αργοστολίου να λειτουργήσει ως "Τουριστικών Επιχειρήσεων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού" ή "Εναλλακτικών μορφών Τουρισμού". Δυστυχώς η Επιτροπή Τεχνοκρατών παρακάμπτει την υποβληθείσα πρόταση, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των "εναλλακτικών μορφών τουρισμού", χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν της τη σημασία που έχουν αυτές οι μορφές στη μελλοντική διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος. Απλώς σας επισημαίνω ότι:
Α. Στο εξωτερικό πραγματοποιούνται Σύνοδοι με αντικείμενο ακριβώς αυτές τις μορφές τουρισμού.
Το 4ο "Euromeeting για εναλλακτικές μορφές τουρισμού", που έγινε στη Φλωρεντία στις αρχές Νοεμβρίου 2004, παρακολούθησαν Εταιρείες Τουρισμού Περιφερειών μεταξύ άλλων και η ΕΤΙΝ.
Β. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα πολλές εταιρείες που εξειδικεύονται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θέτω δε στη διάθεσή σας ονόματα και διευθύνσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προτιμούν άλλες μορφές τουρισμού.
3. Για να υπάρξει σωστή ανάπτυξη στον κλάδο αυτό των εναλλακτικών μορφών τουρισμού απαιτείται η ύπαρξη ειδικευμένων στελεχών, είναι δε προφανές ότι ο ρόλος των ΤΕΙ στη δημιουργία τους θα πρέπει να είναι καταλυτικός.
4. Τέλος, σας επισυνάπτω αντίγραφο του δελτίου Τύπου της ΕΤΙΝ που εκδόθηκε μετά το 4ο Euromeeting της Φλωρεντίας. Πιστεύω ότι η Επιτροπή Τεχνοκρατών, στην οποία αναφέρεσθε, θα διαπιστώσει πόσο ενδιαφέροντα είναι τα όσα αναλυτικά αναφέρονται στο δελτίο.
Πέτρος Αλιβιζάτος
Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency