Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
27/01/2016

Μελίνα Σπετσιέρη: Η ταλαντούχα Κεφαλονίτισσα στο χώρο του θεάτρου

Αρχικά την είχαμε γνωρίσει στην τηλεοπτική σειρά «Βασιλειάδες» και είχαμε μιλήσει μαζί της στο 35ο τεύχος του kefalonitis mag. Τώρα, ως φοιτήτρια πλέον ασχολείται και με το θέατρο και πρόσφατα μάθαμε για τη νέα θεατρική παράσταση στην οποία συμμετέχει. Έτσι, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της για αυτό το νέο της εγχείρημα!

 

Είναι η πρώτη σου φορά που παίζεις σε θεατρική παράσταση;

Όχι, η αλήθεια είναι πως είχα την τύχη σε σχετικά μικρή ηλικία να έρθω για πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο! Συγκεκριμένα, όταν ήμουν μόλις 9 χρονών, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος με επέλεξε να συμμετάσχω στην παράσταση που θα ανέβαζε στο Εθνικό Θέατρο. Ήταν ένα έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο, το ‘Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα’. Η συμμετοχή μου αυτή ήταν καθοριστική, γιατί παρόλο που ήμουν μικρή αγάπησα το θέατρο και κατάλαβα ότι δεν ήθελα να κάνω τίποτα άλλο στη ζωή μου.

Πως ονομάζεται η παράσταση; Μίλησε μας λίγο για την υπόθεσή της.

Η παράσταση ονομάζεται ‘Κλάξον, Γιούχα και Παλιάτσοι του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βούρου. Κατά την απόπειρα απαγωγής του Ανιέλλι (ιδιοκτήτη της FIAT) οι απαγωγείς τρακάρουν με το αμάξι του κι ο Αννιέλλι φλέγεται. Ο Αντόνιο (εργάτης στη FIAT), τυχαία στο μέρος, σβήνει την φωτιά με το σακάκι του, αφήνει τον Αννιέλλι στο νοσοκομείο κι εξαφανίζεται. Οι γιατροί, σε συνεργασία με την αστυνομία, αποκαθιστούν το καμένο πρόσωπο του βιομήχανου σύμφωνα με την ταυτότητα στο σακάκι και τον κάνουν... Αντόνιο. Δεδομένης και της μετατραυματικής αμνησίας του Ανιέλλι, η Ρόζα -γυναίκα του Αντόνιο- περνάει δύσκολες ώρες έχοντας ως σύζυγο πότε τον εργάτη και πότε τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα. Η αστυνομία ψάχνει τον Ανιέλλι και τους επίδοξους απαγωγείς του, ενώ οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ψάχνουν τον αληθινό Αντόνιο γιατί θεωρούν ότι τους άρπαξε τον Ανιέλλι μέσα από τα χέρια τους. Όταν όμως ο Ανιέλλι ξαναβρίσκει τη μνήμη του, το έργο εξελίσσεται σε μια ξέφρενη σκληρή πολιτική κωμωδία.

Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Η συμμετοχή μου στο έργο αυτό λειτουργεί σαν μια μορφή πρακτικής, μιας και είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στη δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ο ρόλος μου στο έργο είναι στην πρώτη πράξη ως νοσοκόμα και στη δεύτερη ως μυστική πράκτορας. Κατά τις αλλαγές των σκηνών μάλιστα, παρεμβάλλονται και κάποια χορευτικά στα οποία μαζί με άλλους φοιτητές που επίσης συμμετέχουν, χορεύουμε και μετακινούμε παράλληλα τα σκηνικά μέσα στο χώρο, ώστε οι θεατές να μπαίνουν στο ανάλογο κλίμα της σκηνής που θα ακολουθήσει!

Ποια είναι η σχέση σου με τους άλλους ηθοποιούς;

Το κλίμα στο θίασο είναι πολύ ζεστό και οικογενειακό. Δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις οποιουδήποτε τύπου και ειδικά οι μεγαλύτεροι ηθοποιοί που έχουν χρόνια πείρας στο θέατρο, έχουν μια αδυναμία σε εμάς, τα νέα παιδιά που συμμετέχουμε. Το θέατρο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει πειθαρχία, συγκέντρωση και ετοιμότητα. Μέσα από τις παραστάσεις που έχουμε ήδη κάνει, έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα από τα άτομα που έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι. Για παράδειγμα , τις προάλλες που υπήρξε στην αρχή μιας σκηνής ένα τεχνικό πρόβλημα που θα με εμπόδιζε να συνεχίσω αυτό που έπρεπε να κάνω, χωρίς πανικό η πρωταγωνίστρια με κοίταξε και μου έδωσε θάρρος να αυτοσχεδιάσω και να βγει ένα ωραίο και αρκετά ξεκαρδιστικό αποτέλεσμα από την κατάσταση.

Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις του θεάτρου και της τηλεόρασης; Σου αρέσει περισσότερο η τηλεόραση ή το θέατρο; Γιατί;

Η τηλεόραση με το θέατρο είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το καθένα έχει τις απαιτήσεις του και πρέπει να το αντιμετωπίσεις με διαφορετικό τρόπο.

Με την τηλεόραση ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και είναι κάτι που δεν διδάσκεται σε σχολή, είναι κάτι που με σκληρή δουλειά το εξελίσσεις. Έχει σημασία να μελετήσεις τα λόγια σου και τον τρόπο που θα τα πεις στο σπίτι, γιατί την ώρα του γυρίσματος υπάρχουν 20 και περισσότερα άτομα γύρω σου που περιμένουν από εσένα να είσαι έτοιμος να κάνεις τη σκηνή. Επειδή ποτέ δε θα κάνεις μια λήψη, γιατί θα γίνουν πλάνα από τουλάχιστον 3 διαφορετικές πλευρές, πρέπει να θυμάσαι ακριβώς τις κινήσεις σου και να κάνεις την σκηνή με το ίδιο ύφος κάθε φορά. Ακόμα και την ένταση της φωνής σου πρέπει να διατηρήσεις ακριβώς ίδια κάθε φορά, γιατί ο ηχολήπτης κρατάει το μικρόφωνο σε συγκεκριμένη απόσταση. Αυτά όλα αποτελούν βέβαια ένα ιδανικό γύρισμα, γιατί λογικό είναι να υπάρξουν λάθη στη σκηνή και να χρειαστεί να γυριστεί πολλές φορές μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα! Πάντως καλείσαι σε κάθε λήψη να έχεις την ενέργεια που είχες στην πρώτη αν θες να είσαι καλός στη δουλειά σου.

Τώρα το θέατρο…είναι εντελώς άλλη υπόθεση. Δεν έχει τίποτα κοινό με την τηλεόραση. Στο γυαλί βλέπεις αυτό που βλέπει η κάμερα , δηλαδή αυτό που ο σκηνοθέτης θέλει να δεις. Στο θέατρο δεν υπάρχει αυτό. Άμα βρεθείς στη σκηνή δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους και εννοώ να μπερδέψεις τα λόγια σου, την κίνηση σου ή ό,τι άλλο καλείσαι να κάνεις. Και βέβαια αυτό είναι μόνο το ‘τεχνικό’ κομμάτι. Όταν έχεις ένα ρόλο πρέπει να φτιάχνεις ολόκληρο το βιογραφικό ενός άλλου ανθρώπου και να του δανείζεις το σώμα σου για όση ώρα είναι η παράσταση, να του δώσεις ζωή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, γιατί φυσικά σε μια παράσταση δεν παίζεις μόνος σου, αλλά υπάρχουν και άλλες ψυχές πάνω στη σκηνή. Πρέπει λοιπόν να φροντίσεις την επικοινωνία του χαρακτήρα σου με τον χαρακτήρα του συναδέλφου σου. Άμα ο συνάδελφός σου κάνει κάποιο λάθος πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα να το καλύψεις και αντίστοιχα άμα εσύ κάνεις λάθος, να έχεις την ψυχραιμία να αφήσεις τον άλλο να σε καλύψει, χωρίς να φανεί τίποτα. Το θέατρο είναι σαν να περπατάς πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί χωρίς δίκτυ ασφαλείας από κάτω μερικές φορές!

Τώρα στην ερώτηση για το ποιο μου αρέσει περισσότερο δεν μπορώ να απαντήσω ακριβώς. Το κάθε ένα έχει τη δική του χάρη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή σπουδάζω για το θέατρο και κάθε μου σκέψη και δράση επικεντρώνεται σε αυτό. Νιώθω ευλογημένη που έχω γεννηθεί στη χώρα που γέννησε το θέατρο αλλά και το τιμά ακόμα και σήμερα, όσο δύσκολοι και να είναι οι καιροί. Είναι κάτι τρομερά απαιτητικό και χρειάζεται κόπο και προσπάθεια για να το κατακτήσεις, να αφιερώσεις όλη σου τη ζωή σε αυτό. Είμαι τουλάχιστον σίγουρη πως την δική μου τη ζωή εκεί την έχω τάξει και αυτό δεν αλλάζει!

Τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται η παράσταση Κλάξον, Γιούχα και Παλιάτσοι προβάλεται στο Θέατρο Βαφείο κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00!

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency