Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
22/03/2010

Ο «Βάλσαμος» χορεύει Καντρίλιες

Η αποκριά, όπως και κάθε γιορτή, έχει και το δικό της χορό. Μέσα στο κλίμα του γλεντιού και του ξεφαντώματος, ο συντοπίτες μας εδώ και πολλά χρόνια συνηθίζουν αυτές τις ημέρες να χορεύουν ανά ζευγάρια έναν όμορφο και γρήγορο χορό με συνεχείς εναλλαγές, τις γνωστές σε όλους μας καντρίλιες. Ο χορευτικός σύλλογος «Βάλσαμος» εκπροσωπώντας μια ιδιαίτερη περιοχή του νησιού, αποτελεί κάθε χρόνο έναν άξιο εκπρόσωπο του νησιού μας και φέτος ετοιμάζεται με μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη χρονιά να προσφέρει μερικές ακόμα όμορφες στιγμές...

 

Με αυτή την ευκαιρία μιλήσαμε με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου κ. Σωτήρη Κακαρούμπα για το σύλλογο, αλλά και για τις καντρίλιες που με ανυπομονησία αναμένουμε να ξαναδούμε να χορεύουν τα μέλη του.

Μιλήστε μας συνοπτικά για την ιστορία και τους σκοπούς του συλλόγου. Πόσα χρόνια ασχολείστε με τους παραδοσιακούς χορούς;

Ο σύλλογος «Βάλσαμος» ιδρύθηκε το 1969, αλλά με την επίσημη μορφή καταστατικού η ίδρυσή του έγινε το 1975. Η ιστορία με τις καντρίλιες σχετίζεται με το καρναβάλι και εκείνα τα χρόνια σε ένα αλώνι απέναντι από την εκκλησία του χωριού, οι άντρες ντύνονταν γυναίκες και οι γυναίκες άνδρες και χόρευαν τον παραδοσιακό αυτό χορό. Με στόχο λοιπόν τη συνέχιση της παράδοσης του τόπου ιδρύθηκε ο σύλλογος και σήμερα αριθμεί πάρα πολλά μέλη.

Οι καντρίλιες είναι ιδιαίτερος, ερωτικός θα λέγαμε, χορός. Πείτε μας μερικά πράγματα για αυτόν και την ιστορία του.

Πρόκειται για χορό όπου οι φιγούρες είναι πολλές, έχουν πολλά ευρωπαϊκά στοιχεία και χρειάζονται οκτώ ζευγάρια, όπου τα άτομα μεταξύ τους εναλλάσσονται. Οι καντρίλιες έχουν «σημαδέψει» τον τόπο από την περίοδο της Ενετοκρατίας και σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων λόγω των πολλών εναλλαγών κατά τη διάρκεια του χορού.

Τι είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει και τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους;

Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι οι πολλές φιγούρες, οι ξεχωριστές στολές, το γεγονός πως άντρες μεταμορφώνονται σε ντάμες και το αντίστροφο και φυσικά το ότι συνδέεται με το καρναβάλι.

Από πότε αποφασίσατε να μαθαίνετε και καντρίλιες στα μέλη του συλλόγου;

Τα παιδιά του τόπου μας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την παράδοση του τόπου και από μόνα τους θέλησαν να έρθουν στο σύλλογο και να μάθουν καντρίλιες.

Ποια είναι η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου σε αυτή την προσπάθεια;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και στο σύλλογό μας υπάρχουν μέλη ηλικίας από 6 ετών! Αυτό άλλωστε υποδηλώνει το πόσο έντονα έχει περάσει το μήνυμα για τη συνέχιση των στοιχείων της παράδοσής μας.

Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε εσάς και να μάθει να χορεύει καντρίλιες;

Πολύ απλά, μπορεί να απευθυνθεί στο σύλλογό μας και να αποτελέσει μέλος με ότι αυτό συνεπάγεται...

Τι θα θέλατε να πείτε σε αυτούς που σκέφτονται να ξεκινήσουν να μαθαίνουν τους παραδοσιακούς μας χορούς;

Θέλω να πω σε όλους πως είναι πολύ σημαντικό για την προβολή του νησιού μας η γνώση των παραδοσιακών χορών, τη στιγμή που ο σύλλογός μας έχει εμφανιστεί πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε στα ίδια τα μέλη του συλλόγου, που μας μίλησαν για τη συμμετοχή τους στο σύλλογο, αλλά και για το τι είναι αυτό που τους αρέσει στις καντρίλιες, που αποτέλεσαν και την αφορμή για αυτή μας την επικοινωνία.

«Μου αρέσει πολύ να χορεύω παραδοσιακούς χορούς και αισθάνομαι πολύ όμορφα που κάνω κάτι για τον τόπο μου. Στις καντρίλιες μου αρέσουν οι διάφορες φιγούρες και οι εναλλαγές του ρυθμού και το θεωρώ αρκετά εύκολο για κάποιον για να μάθει», Νικολέτα Μινέτου (17 ετών)


«Τέσσερα χρόνια έρχομαι στο σύλλογο και θα συνεχίσω να το κάνω, γιατί μου αρέσουν οι καντρίλιες και γενικά περνάμε καλά με όλα τα παιδιά. Δημιουργείται ένα πολύ όμορφο κλίμα συνεργασίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό», Λάμπρος Ψαρρός (16 ετών)


«Οι καντρίλιες είναι ξεχωριστός χορός και άκουγα από πολλά παιδιά πως στο σύλλογο περνάνε πολύ καλά. Έτσι αποφάσισα να γίνω μέλος και νιώθω υπερήφανη που στηρίζω τον τόπο μου», Αθηνά Ανδρεάτου (12 ετών)«Η αδερφή μου αρχικά έγινε μέλος στο σύλλογο και έτσι αποφάσισα να έρθω και εγώ. Οι καντρίλιες είναι ξεχωριστός χορός και θα έλεγα αρκετά εύκολος. Μου αρέσει πολύ που έχουμε μια καλή συνεργασία μεταξύ μας», Γεωργία Μποζά (10 ετών)      

«Ο σύλλογος δίνει ζωή στον τόπο και είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις παραδοσιακούς χορούς. Με τα παιδιά περνάμε πολύ όμορφα και είμαι η πιο μικρή της παρέας. Θέλω να μάθω όλους τους χορούς όσο καλύτερα μπορώ», Ελευθερία Βαλλιανάτου (7 ετών)

«Ο σύλλογός μας έχει μεγάλη ιστορία και πάνω από όλα βοηθάει στη στήριξη της παράδοσης του τόπου. Οι καντρίλιες είναι ένας χορός ξεχωριστός, αλλά και δύσκολος και χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση για να μάθεις σωστά», Ηλίας Μινέτος (13 ετών)

 

«Οι καντρίλιες είναι από τους πιο ωραίους χορούς και πλέον τις έχω μάθει καλά. Έρχομαι αρκετά χρόνια στο σύλλογο και θα συνεχίσω, γιατί έχουμε γίνει όλοι μια παρέα και περνάμε πολύ καλά», Σπύρος Μαραβέλιας (16 ετών)

 

 

 

 Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency