Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/04/2010

Αφιέρωμα στον πύργο της Καμπάνας

Μια από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες στο Αργοστόλι από όταν αυτό αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού, είναι η πλατεία της καμπάνας.

Η επίσημη ονομασία της πλατείας είναι «πλατεία ελευθερίας» και σε αυτήν κάηκε το libro d'oro με τις αριστοκρατικές οικογένειες της νήσου. Ωστόσο, στον περισσότερο κόσμο είναι γνωστή ως «πλατεία καμπάνας», χάρη στον πανύψηλο πύργο που ξεχωρίζει στο πάνω μέρος της που συνορεύει με το λιθόστρωτο. Στην κορυφή του πύργου βρίσκεται και το περίφημο ρολόι με την καμπάνα που καθ' όλη την περίοδο από την κατασκευή του και μετά δίνει τον ρυθμό της πόλης σημαίνοντας τις ώρες τις ολόκληρες αλλά και τα ημίωρα. Στη θέση αυτή δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω στην ιστορία της πλατείας και του πύργου, αλλά θα προχωρήσουμε σε μια απλή παρουσίαση της σημερινής κατάστασης του πύργου και της φανταστικής θέας από την κορυφή του που κυριολεκτικά φαίνεται ολόκληρη η πόλη.

Ελπίζουμε σύντομα να ήμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα εκτεταμένο ιστορικό αφιέρωμα. Απλά να πούμε ότι η καμπάνα όπως και ολόκληρο το Αργοστόλι εξάλλου καταστράφηκε ολοκληρωτικά με τους σεισμούς του 1953. Μετά από αυτούς αναστηλώθηκε και δέχτηκε επεμβάσεις μέχρι να πάρει την σημερινή της μορφή εδώ και περίπου 15 χρόνια. Γενικά οι επεμβάσεις που έγιναν στόχο είχαν την τουριστική αξιοποίησή της και σήμερα στο ισόγειο λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο που συντηρείται από άτομα με ειδικές ανάγκες, που ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν. Πλέον ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα ,από την ανάβαση από κυκλική σκάλα να προσεγγίσει την κορυφή και να βρεθεί στο κατά γενική ομολογία σε όσους το έχουν επισκεφτεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης με πανοραμική θέα.

Ωστόσο, για εμάς τους λάτρεις του παραδοσιακού στοιχείου σε αυτήν την πόλη, παρότι έγιναν πολλά θετικά βήματα, παραμένει ένα μεγάλο παράπονο. Το ρολόι του πύργου εδώ και κοντά 15 χρόνια δεν λειτουργεί. Η καμπάνα δεν χτυπάει και η περιοχή έχει χάσει το ρυθμό της. Μπορεί ο πύργος να έγινε πιο όμορφος, έπαψε όμως να είναι αυτό για το οποίο κατασκευάστηκε. Είναι απλά ένα παρατηρητήριο και όχι το σύμβολο που δίνει το ρυθμό της ζωής στην τοπική μας κοινωνία. Και μάλιστα για μια περιοχή που πριν από μισό αιώνα ήταν το απόλυτο κέντρο της ζωής και της δραστηριότητας.

Αντί αυτού ακούγεται το ρολόι του Αγίου Ελευθερίου που κάποιος έξυπνος και δραστήριος παπάς κατόρθωσε να κάνει αυτό που τόσα χρόνια υπήρχε στη συνοικία της καμπάνας. Και αυτό μας κάνει ακόμα περισσότερο να αναπολούμε, να προβληματιζόμαστε και να γεμίζουμε θλίψη...

Σήμερα το εσωτερικό του πύργου είναι ένα μουσείο. Ο πρώτος όροφος είναι άδειος και φιλοξενεί εκθέσεις μικρού μεγέθους. Μια πρόταση την οποία ασπάζονται πολλοί είναι να αποτελέσει μια μόνιμη έκθεση αφιέρωμα στο προσεισμικό Αργοστόλι, αν και το υλικό είναι απεριόριστο και ο χώρος πολύ μικρός για να καλύψει έστω και μέρος αυτού.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται μέρος από την ιστορία του πύργου. Συνοπτικά παρουσιάζονται διάφορες φάσεις της κατασκευής του με τις προσθήκες προσεισμικά και μετασεισμικά. Επίσης απεικονίζεται η πλατεία, κι αυτή θύμα ποικίλων επεμβάσεων που άλλοτε είχαν στόχο να την τροποποιήσουν και άλλοτε να την επαναφέρουν στην αρχική της μορφή.

Στον τρίτο όροφο βρίσκεται ο μηχανισμός του ρολογιού με τα βαρίδια και μπορεί ο επισκέπτης να δει πως για να λειτουργήσει ένα τέτοιο ρολόι χρειαζόταν ένας τεράστιος μηχανισμός. Ο περίεργος περαστικός μπορεί να το βάλει να δείχνει ότι ώρα επιθυμεί, αφού αυτό γυρίζει τρελά, χωρίς κανένα νόημα κι αξία.

Στον τελευταίο όροφο είναι η απόλυτη θέα της πόλης. Οι 4 δρόμοι, αλλά και όλοι οι άλλοι. Το λιμάνι, η οδός Λάσσης. Μέχρι την πλατεία και την οδό Δεβοσσέτου. Φυσικά, η θέα της γέφυρας, αλλά και πιο μακριά το κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Τα λόγια περιττεύουν...

Περισσότερες φωτογραφίες:

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency