Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/12/2004

Από την διεύθυνση της ΔΕΚΑ-Α

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες (3η Δεκεμβρίου) η διευθύντρια της ΔΕΚΑ-Α Κ. Γαρμπή, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Προβληματίστηκα πολύ αν θα έπρεπε να γράψω κάτι για αυτή την ημέρα. Προσωπικά είμαι αντίθετη στις επετείους, θεωρώ πως είναι μια καλή ευκαιρία να «ξεχνάμε» όλα τα σοβαρά θέματα όλο τον υπόλοιπο χρόνο, βλέπε περιβάλλον, AIDS και άλλα πολλά. Από την άλλη θεωρώ σημαντικό να ακούγονται όλες οι απόψεις, και μάλλον μια τέτοια μέρα όλα αυτά που ακούγονται και λέγονται είναι λίγο έως πολύ μελοδραματικά, με έντονη αίσθηση «φιλανθρωπίας» με αρνητική έννοια. Γνωρίζω πως πολλοί θα ενοχληθούν με αυτό, το ζήτημα για μένα μετά από αρκετή εμπειρία είναι πως μπορούμε όλοι μας σε αυτή την μικρή κοινωνία να βοηθήσουμε στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ημέρα για συλλογισμό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι έστω και το πιο απλό; Το κάναμε; Αραγε γιατί;
Το θέμα με τα άτομα με αναπηρίες είναι σύνθετο, δεν αφορά μόνο τα ίδια τα άτομα, αφορά τις οικογένειες τους, το ευρύτερο περιβάλλον τους, όλους μας.
Αραγε πόσες φορές παρκάραμε πάνω σε Ράμπα; Και αυτό είναι το ποιο απλό.
Είναι αλήθεια πως δύσκολα κανείς συνειδητοποιεί το πρόβλημα της ένταξης των ατόμων με αναπηρία αν δεν έχει ζήσει από κοντά μια τέτοια κατάσταση.
Κάθε περίπτωση ατόμου που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα είναι πολύ διαφορετική, και γι αυτό η παρέμβαση πρέπει να είναι διαφορετική και εξατομικευμένη ανάλογα με τις ανάγκες. Τι σημαίνει αυτό? Ότι ένας φορέας είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Είναι απολύτως απαραίτητη ή συνεργασία όλων των φορέων.
Η οικογένεια είναι καθοριστική, χρειάζεται συνεχή υποστήριξη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Να βοηθήσει το άτομο να μεγαλώσει σε ένα θετικό υποστηρικτικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Η κοινωνία από την άλλη πλευρά οφείλει να έχει τις πόρτες ανοιχτές, να δίνει ευκαιρίες.
Είναι θετικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα στο Νομό μας, που καλύπτουν αρκετές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, όπως είναι τα Προγράμματα της ΔΕΚΑ-Α, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το Ειδικό Σχολείο. Πιστεύω πως η καλή συνεργασία όλων των φορέων αλλά και η θετική συμβολή του κόσμου θα βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Αργοστόλι 2 Δεκεμβρίου 2004
Γαρμπή Κατερίνα
Διευθύντρια ΔΕΚΑ.Α

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency