Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
07/09/2015

Συνέντευξη της Ρεγγίνας Μπαλτσαβιά υπεύθυνη νεολαίας της Αδελφότητας Πειραιά στο Kefalonitis.com

Καταρχάς, συγχαρητήρια για την εκλογή σου και τον ορισμό σου ως υπεύθυνη νεολαίας της Αδελφότητας Πειραιά. Θα χαρακτήριζα τη θέση το λιγότερο ως ενδιαφέρουσα, καθώς απευθύνεσαι στο πιο δυναμικό κομμάτι, αυτό της νεολαίας... τι θα ήθελες να μας πεις για αυτό;

Σας ευχαριστώ πολύ. Η ενασχόληση με τη νεολαία είναι σίγουρα ένα δημιουργικό & συνάμα δύσκολο κομμάτι, καθώς πρέπει να «ανακαλύψεις» και να προσεγγίσεις ένα πλήθος διαφορετικών σε χαρακτήρα νέων ανθρώπων, που δεν γνωρίζουν ενδεχομένως τις δράσεις ή και την ύπαρξη της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, και να τους δείξεις ότι εδώ… είναι όντως το σπίτι κάθε Κεφαλλονίτη & Ιθακήσιου στην Αττική … και ότι η επαφή με την παράδοση των νησιών μας δεν είναι μια ξεπερασμένη ενασχόληση αλλά κάτι πολύ όμορφο, και αναγκαίο , καθώς γνωρίζουμε το παρελθόν μας, τις ρίζες μας και είμαστε αυτοί που θα κληθούμε αργότερα να το μεταλαμπαδεύσουμε στους επόμενους.

- Ποια τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Νεολαίας;

Θα ξεκινήσω με τον Μάκη Αγγελετάκη, νυν ταμία μας, καθώς διετέλεσε επί έτη υπεύθυνος νεολαίας και επί της ουσίας πρώτος ξεκίνησε να οργανώνει από το 2012 αυτό το πολύ δυναμικό κομμάτι της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά. Νέα μέλη επίσης είναι η Δήμητρα Βαλλιανάτου, η Χρύσα Κοκκόση και ο Χρήστος Φώης.

- Θα ήθελα να βάλεις τα ακόλουθα σε σειρά προτεραιότητας για εσένα σχετικά με τη νεολαία και να μας πεις μερικά πράγματα για αυτό.

Γνωριμίες Καλή παρέα Παράδοση Δραστηριότητες Ανανέωση Ευρύτερη δραστηριοποίηση και πρωτοβουλίες.

1. Παράδοση: είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται το παρόν μας. Οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται αυθόρμητα κατά νου είναι: παρελθόν, μνήμη, χορός, μουσική, έθιμα, ψυχαγωγία, γνώση, σύνδεση, διαφοροποίηση. Η παράδοση μάλιστα Κεφαλονιάς & Ιθάκης, εντασσόμενη στο ευρύτερο πλαίσιο της επτανησιακής & δυτικοευρωπαϊκής παράδοσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

2. Δραστηριότητες: Η νεολαία, από την ίδρυση της Αδελφότητας το 1922 στον Πειραιά, συμμετείχε ενεργά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής, χορού, καλών τεχνών, λαογραφίας, έως και σήμερα. Κεφαλλονίτες & Ιθακήσιοι μπορούν να παρακολουθήσουν στο πολιτιστικό μας κέντρο στον Πειραιά μαθήματα χορού, μαντολίνου, κιθάρας και να συμμετάσχουν στη χορωδία. Τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε από το τμήμα νεολαίας το «Γραφείο Διασύνδεσης», ένας κατάλογος Κεφαλλονιτών & Ιθακησίων επαγγελματιών αλλά και νέων ανθρώπων που επιθυμούν να εργαστούν.

Το «Γραφείο Διασύνδεσης» έχει στόχο να διευκολύνει την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ ανέργων & εργοδοτών των νησιών μας. Επίσης, αναβίωσαν με τη βοήθεια και των μεγαλύτερων έθιμα όπως τα Μπουρμπουρέλια, παραδοσιακή γιορτή στην οποία τιμάται στις 21 Νοεμβρίου η Παναγία και το ξεκίνημα της σποράς των γεωργών. Πέρσι, λοιπόν, οι νέοι αποπειράθηκαν με επιτυχία να «μπουρμπουλίσουν» φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, στάρι, καλαμπόκι, κουκιά …!

3. Ανανέωση: Η φρεσκάδα και οι ιδέες των νέων σε συνδυασμό με την πείρα των μεγαλύτερων αποδίδουν γόνιμα αποτελέσματα σε κάθε τομέα.

4. Γνωριμίες: είναι ενδιαφέρον να γνωρίζεις Κεφαλλονίτες & Ιθακήσιους !

5. Καλή Παρέα: … πιο όμορφο, όμως , είναι να τους έχεις φίλους! Η αλήθεια είναι πως η ανταλλαγή ιδεών με συντοπίτες μας, η συνάντησή μας σε εκδηλώσεις στην Αττική και στα νησιά μας, η συμμετοχή μας σε δραστηριότητες και το μοίρασμα κοινών συναισθημάτων αγάπης για τον τόπο μας , μας οδηγούν στο να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

6. Ευρύτερη Δραστηριοποίηση και πρωτοβουλίες: Τα τελευταία χρόνια το τμήμα νεολαίας οργανώνει δωρεάν σεμινάρια ποικίλου περιεχομένου & ενδιαφέροντος –επαγγελματικού προσανατολισμού, διατροφής κ.ά-.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως γενικά η αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά παρέχει δωρεάν στέγη σε άπορους φοιτητές των νησιών μας που φοιτούν στην Αττική.

- Η νεολαία της αδελφότητας στον Πειραιά αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι. Έχετε σκεφτεί κάποια σύνδεση και κάποιες πρωτοβουλίες και με τη νεολαία στο νησί; Στόχοι για το μέλλον;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε καθιερώσει κάποιες συναντήσεις μας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη – εναλλάξ - με σκοπό τη σύνδεσή μας και με τους νέους των νησιών. Φέτος, για πρώτη φορά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τη συνάντησή μας και στα δύο νησιά, στις 14 Αυγούστου. Επιπλέον, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή και με νέους των πολιτιστικών συλλόγων των νησιών ώστε να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε από κοινού εκδηλώσεις και να οργανώσουμε δράσεις, Για εμένα, ποθητός στόχος που θέλω να συμβάλω για να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή είναι η καταγραφή της ιστορίας και της παράδοσης ανά χωριό. Αυτό, βέβαια, απαιτεί πολύ χρόνο, γνώση, υπευθυνότητα και καλή συνεργασία.

- Πού μπορούν να σας βρουν οι νέοι Κεφαλονιάς & Ιθάκης;

Στο πολιτιστικό μας κέντρο Γρ. Λαμπράκη 144, στον Πειραιά , στους ιστοτόπους μας kefalinontopos.gr και στο facebook «Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά» καθώς και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

- Συνεργασία και σχέσεις με τους μεγάλους της αδελφότητας;

Η συνεργασία μας με τους μεγαλύτερους είναι πολύ καλή. Τους ακούμε και μας ακούν. Πολύ σημαντικό αυτό… Σε αυτή τη σύμπνοια νεότερης και μεγαλύτερης γενιάς έχει συμβάλει ιδιαιτέρως και η πρόεδρός μας Μαριολένη Νεοφύτου.

- Έχουμε κάποιες δραστηριότητες που προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;

Από Οκτώβριο θα ξεκινήσουν τα χορευτικά & μουσικά μας τμήματα και θα υπάρξει στο πολιτιστικό μας κέντρο στον Πειραιά συνάντηση νέων και γνωριμία με τους πρωτοετείς φοιτητές των νησιών μας που πέρασαν σε σχολές της Αττικής.

Σας ευχαριστώ.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency