Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
02/09/2015

Ο Ancora μιλά στο kefalonitis

Με αφορμή την επιστροφή του Φώτη Γεωργιάδη, κατά κόσμον Ancora, στην Κεφαλονιά όπου σπουδάζει και έχοντας κάνει μεγάλη επιτυχία στον χώρο της παραγωγής house μουσικής, ο φοιτητής του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι  μας κέντρισε το ενδιαφέρον και έτσι το online περιοδικό μας μίλησε μαζί του σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Συνέντευξη στους: Κώστα Νταβέλη / Σοφία Λεβεντάκη

Λίγα λόγια για σένα...

Λέγομαι Φώτης Γεωργιάδης και είμαι μουσικός Παραγωγός και Dj. Όσον αφορά το "Ancora" είναι ένα μουσικό Project και αυτό το επώνυμο το χρησιμοποιώ για τις house παραγωγές που γράφω. Επίσης είμαι τελειόφοιτος στο τμήμα Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι. Γεννημένος στην Γερμανία, τεσσάρων ετών πήγα στην Θεσσαλονίκη και τώρα ζω στην Αθήνα. Πηγαινοέρχομαι Θεσσαλονίκη-Αθήνα λόγω υποχρεώσεων και τώρα Κεφαλλονιά όπου λόγω υποχρεώσεων και πάλι συνδύασα και τις διακοπές μου.

Τι σε τράβηξε σε αυτό το είδος μουσικής;

Ξεκίνησα από πιτσιρικάς να παίζω μουσική, κυρίως ροκ μουσική με κιθάρα και ντραμς.

Σιγά σιγά ξεκίνησα να γράφω και μουσική. Μου άρεσε να γράφω μουσική απλά, χωρίς να χρειαστεί στούντιο ή κάτι άλλο για υπερπαραγωγή. Βρήκα ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή όπου μπορούσα να γράψω μουσική, αυτό μου φάνηκε πολύ απλό και ασχολήθηκα. Το 2008-2009 ήταν η ρουμάνικη Dance στα ραδιόφωνα και έλεγα “γιατί να μην γράψω κάτι mainstream που μπορεί να ακουστεί και να κερδίσω κάτι από αυτό;”. Γενικά ήταν εύκολο να γράψω μουσική μέσω του υπολογιστή όπως και για κάθε παραγωγό. Έτσι σιγά σιγά άρχισα να γράφω, να γράφω, να γράφω και να μπαίνω πιο πολύ στην house σκηνή αλλά και στις υποκατηγορίες της όπως tribal - mainstream - deep κ.α.

Εγώ είμαι πιο underground, λίγο deep house και λίγο tribal αλλά έχω βγάλει και πιο ραδιοφωνικά κομμάτια όπως είναι και το “Delight”, ένα κομμάτι που παίζει στο "MTV". Το τραγούδι μου “For more” έχει πολλά airplays καθώς ακούγεται και στην Κεφαλλονιά. Σαν project είναι πιο πολύ tribal house, πιο έθνικ και εκεί πιάνονται οι περισσότερες κυκλοφορίες μου όπως αυτή η συνεργασία με την εταιρία Zero 10. Γενικότερα είναι ο ήχος και η απλότητα της house η οποία με τραβάει, κάτι μικρό κάτι απλό και συγχρόνως εύκολο στο άκουσμα το οποίο με κέρδισε κατευθείαν.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική; Πήρες ερεθίσματα από την σχολή σου ή απλά σε βοήθησε να το εξελίξεις;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι από μικρός παίζοντας μουσικά όργανα όπως κιθάρα ντραμς κ.α

Το τμήμα τώρα, με βοήθησε κυρίως στο παραγωγικό κομμάτι. Μου έδωσε το έναυσμα στο να ξεκινήσω γιατί άνοιξα το πρόγραμμα και ναι μεν έφτιαχνα ήχο αλλά δεν ακουγόταν σωστά, ακουγόταν ερασιτεχνικό, μέσα από τα μαθήματα μου δείξανε σωστούς τρόπους ώστε να ακουστεί καλύτερα ένας ήχος. Πήγαινα σπίτι και αναρωτιόμουν πως μπορεί να ακουστεί αλλιώς και πιο είναι το επόμενο βήμα;

Η σχολή βοήθησε στο παραγωγικό κομμάτι, με βοήθησε κυρίως όχι στην μουσική αλλά στο πως θα ακουστεί καλύτερα. Στο μουσικό κομμάτι με βοήθησε γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να συναναστρέφομαι με φοιτητές κάθε μουσικού είδους, και η συζήτηση πάνω στην μουσική και τα διαφορετικά ακούσματα σε διαφορετικά είδη μου έδινε ιδέες και με βοήθησε ηχοληπτικά όλο αυτό.

Πως έγινε η συνεργασία με την εταιρία;

Αυτή η ιστορία κράτησε περίπου ένα χρόνο. Έγραφα ασταμάτητα μουσική, τους έστελνα κάθε μήνα demo, είχα στείλει περίπου 9 demo και όλα ήταν ελλειπή. Tο ένα δεν έχει τα στοιχεία που τους άρεσε το άλλο ήταν ελλιπές και όσο μου έλεγαν όχι τόσο πείσμωνα και ήθελα να προσπαθήσω περισσότερο.

Είχα πεισμώσει πολύ και όταν ήρθε ο Agent Greg στις Καταβόθρες πήγα, τον βρήκα και του είπα αν μπορεί να ακούσει ένα demo μου για να μου πει την γνώμη του. “Είπε ναι, στείλε μου να το ακούσω”. Το πήρε κατευθείαν η εταιρία RECHARGED του Agent Greg, εκείνη την εβδομάδα επίσης έπιασε ένα demo μου στην Zero 10 που μου είπαν ότι τους αρέσει και να το πήγαινα από τα γραφεία τους. Από ένα διάστημα και μετά έπαιρναν όλα τα κομμάτια μου. Είχα βρει το κλικ τους. Ήξερα τι ήθελαν!

Πρέπει να ασχοληθείς και πιο πολύ θέλει θράσος. Αν δεν πήγαινα να βρω τον Agent Greg ή στα γραφεία της Zero 10 να τους πω οτι έχω κάποια κομμάτια, δεν θα γινόταν τίποτα. Γενικότερα να μην φοβάται κανένας. Ακόμα και αυτοί οι μεγάλοι Dj's είναι άνθρωποι και θέλουν να βοηθήσουν. Όλες οι ελληνικές εταιρίες θέλουν να βοηθήσουν.

Το πρώτο κομμάτι μου με την Zero 10, το “Ardor”, έφτασε μέχρι και Ισπανία και κυκλοφόρησε σε 7 συλλογές. Έπιασε και έτσι συνεχίστηκε η συνεργασία. 

Μελλοντικά σχέδια;

Υπάρχει ενδιαφέρον από 3 άλλες εταιρίες τις οποίες δεν θα ήθελα να ανακοινώσω ακόμα. Έχω υπογράψει κομμάτια με εταιρίες από Γερμανία και Ισπανία και από Οκτώβρη θα έχω φουλ εμφανίσεις σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη με Guest εμφανίσεις. Kάθε που βγάζω ένα κομμάτι ένα άλλο έρχεται. Ο κάθε καλλιτέχνης θέλει να βγάλει ένα Hit και μέχρι να γίνει αυτό, το κεφάλι κάτω και στρώσιμο με πολύ δουλειά.

Κάτι που θα 'θελες να ακουστεί:

Αυτό που θα θελα να ακουστεί είναι ότι ο καθένας πρέπει να είναι ψώνιο, όχι ψώνιο με τον ίδιο του τον εαυτό, άλλα με αυτό που κάνει. Θέλει θράσος, θέλει θάρρος, θέλει υπομονή και επίμονη. Να ξεπεράσεις και τον εαυτό σου σε κάποια όρια για να βγάλεις κάτι καλό και να πιστέψει ο άλλος ότι αυτό που άκουσε έχει χαρακτήρα. Όσο για την μουσική θέλω να πω να βγάζουν όλοι κάτι πρωτότυπο, γιατί η μουσική εναλλάσσεται. Το μόνο που χρειάζεται θα το ξαναπώ είναι υπομονή και επιμονή για να πετύχεις τους στόχους σου.

Να πούμε ότι συμβόλαιο για χρόνια δεν υπάρχει. Υπογράφεις κυρίως το κομμάτι που τους αρέσει και θα θελήσουν να το προωθήσουν, παίρνοντας τα δικαιώματα. Είναι ριψοκίνδυνο να υπογράψεις σαν καλλιτέχνης, και μένα προσωπικά με συμφέρει να μην υπογράψω σαν καλλιτέχνης άλλα μόνο τα κομμάτια μου, γιατί μπορώ να τα προωθήσω και σε άλλες εταιρίες.

Τέλος, να πούμε ότι η ελληνική house ακούγεται και στο εξωτερικό και ας πιστεύουμε το αντίθετο. Το κακό με την Ελλάδα είναι ότι δεν πουλάει πλέον μουσικά cd, πουλάει μόνο συλλογές ενώ αυτό δεν γίνεται στο εξωτερικό. Τώρα, κέρδος από αυτό ακόμα για μένα δεν υπάρχει. Το πραγματικό κέρδος είναι από τα Lives που θα κάνει ένας καλλιτέχνης.

Και όσον αφορά το Youtube δεν υπάρχει επίσης κέρδος. Υπάρχει αν κάνεις ένα Hit και χτυπάνε τα Views πολύ γρήγορα και σου ζητήσουν να παίξει διαφήμιση πάνω στο βίντεο σου, άλλα και πάλι πρέπει να έχεις πολύ γρήγορη κίνηση και ανταπόκριση, όπως το “Mamacita Buena” του Claydee που σε πολύ γρήγορο διάστημα έφτασε 40.000.000 Views. Αλλά ακόμα και ο Claydee έχει κερδίσει περισσότερα χρήματα από τις ζωντανές εμφανίσεις που έκανε από ότι από το Youtube και τα εκατομμύρια Views.

 Facebook page: https://www.facebook.com/ancora.fotisgeorgiadis

Πολυμέσα

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency