Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/12/2004

Το νησί μας διακρίνεται για έναν ποιοτικό τουρισμό και θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ

--- Πώς κρίνετε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου; Ήταν παραγωγικό τα τελευταία χρόνια;
--- Η αίσθηση που έχουν είναι ότι σε αυτή την τελευταία τετραετία το Δ.Σ. δουλεύει καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Δεν υπάρχουν τα πάθη και οι εντάσεις που είχαν κυριαρχήσει σε κάποιο προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Είναι πολύ πιο ώριμη η στάση των Συμβούλων, και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Θα μπορούσε βέβαια να είναι ακόμη πιο γόνιμη αν οι συνάδελφοι ήταν περισσότερο ενημερωμένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Δήμο, αν είχαν μια σφαιρικότερη ενημέρωση για τα θέματα που συζητιούνται. Πάντως η καλή πρόθεση είναι δεδηλωμένη, έχει καταγραφεί και πιστεύω ότι είναι συνείδηση όλων ότι δεν υπάρχει κακόβουλη κριτική στα πλαίσια του Δ.Σ., όπως πιστεύω ότι και η αντιπολίτευση έχει συμβάλει στη διεκπεραίωση σοβαρών ζητημάτων του τόπου. Βέβαια η αντιπολίτευση θα παίζει το θεσμικό της ρόλο, που είναι αυτός της αυστηρής κριτικής, και που είναι και ζητούμενο. Η εκτίμηση μου πάντως είναι ότι και η στάση της και οι θέσεις της είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
--- Ακούγεται πάντως ότι η αντιπολίτευση δεν παίξει τον ρόλο της. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
— Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξω πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η αντιπολίτευση. Είπα όμως και προηγουμένως ότι θα μπορούσαν να είναι πιο καλά τα πράγματα, αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων του Δ.Σ. Πάντως τις τοποθετήσεις τις διακρίνει μια ποιότητα. Δεν έχω την εκτίμηση ότι δεν λειτουργεί η αντιπολίτευση.
— Πώς θα βαθμολογούσατε την αποδοτικότητα του Δ.Σ. τα τελευταία χρόνια;
— Με άριστα το 10, θα έλεγα 7. Και αυτό γιατί υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του. Και επισημαίνω ότι είναι χρέος όλων μας να ενημερωνόμαστε συνεχώς για το τι ακριβώς συμβαίνει στον Δήμο μας για να είμαστε πολύ πιο αποδοτικοί και να είναι ορθότερες οι αποφάσεις μας.
Γιατί παρατηρούνται και τοποθετήσεις στο Δ.Σ. τις οποίες διακρίνει κάποια άγνοια του θέματος, οι οποίες γίνονται περισσότερο με το θυμικό παρά με ορθολογιστική αντιμετώπιση. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πρέπει όλοι να τα αξιοποιήσουμε.
— Αν κάνατε έναν απολογισμό έργου των τελευταίων χρόνων, ποια είναι εκείνα τα σημεία που θα επισημαίνατε;
— Τις παρεμβάσεις που έχει κάνει ο Δήμος στον τομέα της εκπαίδευσης, στον τομέα της ύδρευσης και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Αυτοί είναι τρεις τομείς που θεωρώ ότι ο Δήμος έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, υλοποιώντας ουσιαστικά αποφάσεις και ενέργειες της προηγούμενης τετραετίας.
Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της εκπαίδευσης βρισκόμαστε στη φάση της δημοπράτησης της νέας πτέρυγας του Γυμνασίου-Λυκείου για να δημιουργηθούν τρεις νέες αίθουσες, δημοπρατείται ο εξοπλισμός του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο και ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Δημοτικό του Βαθέως.
Ακόμη μέσα) του ΟΣΠ προβήκαμε σε πλήρη ανακαίνιση σε θρανία και καρέκλες των τριών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γίνεται η επέκταση των γραφείων του ΤΕΕ (όπου δημιουργήθηκε και δεύτερος τομέας εκπαίδευσης, αυτός' της Διοίκησης και Οικονομίας), ενώ στα πλαίσια του προγράμματος εθελοντισμού στο οποίο συμμετέχει εδώ και 4 χρόνια ο Δήμος, ομάδες εθελοντών βάφουν εσωτερικά και εξωτερικά τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας. Ακόμη γίνεται η μελέτη για την προμήθεια και εγκατάσταση καλοριφέρ στο Γυμνάσιο και συντάσσεται μελέτη για την αξιοποίηση του προαυλίου χώρου του.
Στον Πλατρειθιά επισκευάζεται η δεύτερη αίθουσα του νηπιαγωγείου και παράλληλα προχωράει η εγκατάσταση καλοριφέρ. Να τονίσουμε ότι σ' αυτό το νηπιαγωγείο τη νέα σχολική χρονιά φοιτούν περισσότερα παιδάκια, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όλους.
Στον Σταυρό έχει ανατεθεί το έργο πλακόστρωσης τμήματος του προαυλίου χώρου του Σχολείου.
Προβήκαμε στην προμήθεια νέου σχολικού λεωφορείου για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο νέο σχολικό συγκρότημα στο Βαθύ.
Τέλος, έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, με την οποία παραχωρείται η Μαθητική Εστία (το οικοτροφείο όπως οι περισσότεροι το ξέρουν) στον Δήμο για 15 χρόνια, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης. Είναι ένα έργο που επιδιώκουμε, και πιστεύω να καταφέρουμε, να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα για να αρχίσει να λειτουργεί. Το Κ.Π.Ε. έχει ιδρυθεί από το Υπουργείο Παιδείας, απλά μένει η στέγαση του στο χώρο.
Να τονίσω εδώ κάτι που ίσως πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, ότι ο Δήμος στηρίζει από τους δικούς του πόρους τη λειτουργία όλων των σχολείων μας, μιας και τα χρήματα που παίρνει είναι ελάχιστα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα της ύδρευσης. Λειτούργησε η καινούρια μονάδα αφαλάτωσης στο Κιόνι με παραγωγή 130 κυβικά νερού το 24ωρο, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες.
Μια ακόμη μονάδα μπήκε σε λειτουργία στο Βαθύ που με παραγωγή 550 κυβικών το 24ωρο μας δίνει τη δυνατότητα να δίνουμε νερό καθημερινά στην πόλη, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από το Δ.Σ. μελέτη και προχωράει η δημοπράτηση για μια ακόμη μονάδα αφαλάτωσης που θα εγκατασταθεί στον Σταυρό. Παράλληλα για τον Πλατρειθιά έχουμε αξιοποιήσει τη γεώτρηση στη Μελάνυθρο.
Πιστεύω ότι με αυτά τα έργα καλύπτουμε ικανοποιητικά τις ανάγκες του νησιού μας σε νερό, μιας και προηγούμενες προτάσεις για την κατασκευή ομβρολίμνης στην Ανώγη ή για την σύνδεση με αγωγό της Ιθάκης με την Σάμη δεν απέδωσαν και δεν προχώρησαν.
Μένει μόνο να αξιοποιήσουμε την γεώτρηση της Λεύκης, για την οποία συντάσσεται μελέτη με προϋπολογισμό 20 εκ., και βέβαια παραμένει σε εκκρεμότητα ένα "αγκάθι" για μας, το Περαχώρι. Εκεί έχει γίνει ένα έργο εγκατάστασης δικτύου για το οποίο εργάστηκαν δυο εργολαβίες με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα γενικό αλαλούμ και τμήματα του χωριού να μην μπορούν να υδροδοτηθούν. Η Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει το δίκτυο και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις ε'τσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης και στο Περαχώρι.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, εκτός από το ΚΑΠΗ που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ρόλος του πρέπει να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί, ξεκινήσαμε από πέρυσι και λειτουργεί το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι". Με βούληση του Δημάρχου και του Δ.Σ. το πρόγραμμα υλοποιείται στα Δημοτικά Διαμερίσματα, εκεί όπου το ΚΑΠΗ δεν μπορούσε να φτάσει. Είναι στελεχωμένο με μια κοινωνική λειτουργό, μια νοσοκόμα και μια οικιακή βοηθό, που εξυπηρετούν περίπου 50 άτομα την εβδομάδα προσφέροντας πραγματικά άριστες υπηρεσίες. Στον τελευταίο έλεγχο που έγινε απονεμήθηκαν εύσημα και βραβεία στα παιδιά που δούλευαν σε αυτό το πρόγραμμα.
Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Το πρόγραμμα θα στελεχωθεί ακόμη με έναν γιατρό που θα επισκέπτεται τους ηλικιωμένους στα σπίτια για την παροχή κάποιων πρώτων ιατρικών υπηρεσιών.
Δρομολογήσαμε ακόμη ένα λεωφορείο μια φορά την εβδομάδα στην Ανωγή και στην Εξωγή για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Βαθύ και οι κάτοικοι αυτών των δύο χωριών.
Τέλος έχει κατατεθεί από μηχανικό η προμελέτη για τον Οίκο Ευγηρίας που προβλέπεται να γίνει στον χώρο του Β' Δημοτικού Σχολείου στο Βουνάκι.
Όλα αυτά έχουν γίνει με τη βοήθεια όλων των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων και των υπαλλήλων του Δήμου και βέβαια αποτελούν τη βούληση του ίδιου του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δ.Σ.
— Μπροστά μας έχουμε ακόμη μια διετία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες;
— Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να κλείσουμε επιτέλους το κεφάλαιο των λιμανιών της Ιθάκης. Έχουμε οξύ πρόβλημα με τα λιμάνια, μετά και την άρση του καμποτάζ. Ελπίζουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που είναι ο φορέας αυτών των έργων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα στον Πίσω Αετό και στο Βαθύ.
Ένα δεύτερο κεφάλαιο που μας καίει είναι αυτό του βιολογικού καθαρισμού και του αποχετευτικού. Υπάρχει μια συνεργασία με την Νομαρχία, αλλά, αν δεν προχωρήσει, ο Δήμος είναι αποφασισμένος να κινηθεί μέσω του προγράμματος "ΕΠΤΑ" στη σύνταξη και επικαιροποίηοη μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό και το αποχετευτικό.
Τέλος πρέπει επιτέλους να κλείσει και το περίφημο Σχέδιο Πόλης για το Βαθύ.
Αυτά τα τρία κεφάλαια θα απορροφήσουν ένα μεγάλο κομμάτι από την δραστηριότητα του Δήμου.
--- Είναι ιδιαίτερη και θεμιτή η γκρίνια που υπάρχει για το λιμάνι του Πίσω Αετοΰ. Υπάρχουν άμεσα μέτρα που μπορούν να παρθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων;
— Όχι, άμεσα δεν υπάρχουν. Είναι έτσι διαμορφωμένα τα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις κάποιες παρεμβάσεις για να διευκολύνεις την κατάσταση. Εκεί πρέπει να γίνει ένα σοβαρό λιμενικό έργο. Υπάρχουν προτάσεις από μελετητές, έχουν κατατεθεί στο Δ.Σ., έχει αποφασίσει το Δ.Σ. ποια πρόταση επιλέγει, έχει κατατεθεί στη Ν.Α. και πρέπει γρήγορα να προχωρήσει το έργο. Είναι καθαρά θέμα της Νομαρχίας να προχωρήσει. Οι πόροι υπάρχουν. Για τα λιμενικά έργα είναι περίπου 1,5 δισ. και μπορεί να είναι και περισσότερα. Σημασία έχει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες για να δημοπρατηθούν. Ξέρουμε ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται, ξέρουμε ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη εικόνα για την υποδοχή του επισκέπτη, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και θα πρέπει η Νομαρχία να δραστηριοποιηθεί άμεσα. Αυτή είναι η θέση του Δ.Σ. αλλά και του Επαρχιακού Συμβουλίου και του Επαρχου, ο οποίος συμπορεύεται μαζί μας στην εκτίμηση ότι πρέπει να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο των λιμενικών έργων.
— Υπάρχουν μικρότερα νησιά από την Ιθάκη που έχουν αεροδρόμιο. Υπάρχει
τέτοια προοπτική για το νησί μας;
— Μια εκτίμηση που είχε γίνει από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέβαζε το κόστος αυτού του έργου περίπου στα 20 δισ. Αυτό που εμείς έχουμε καταλάβει είναι ότι η ΥΠΑ και το κράτος δεν ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοια παρέμβαση. Εάν κάτι τέτοιο αποφασιστεί, θα είναι βέβαια ευπρόσδεκτο. Πάντως
δεν βλέπουμε να κινείται κάτι σε αυτή την κατεύθυνση.
— Τι περιεχόμενο θα δίνατε στον όρο ανάπτυξη για την Ιθάκη.
--- Το νησί μας δεν προσφέρεται βέβαια για τη... βιομηχανία. Ο τομέας στον οποίο στρέφεται είναι ο τουρισμός και εκεί φαίνεται να είναι το μέλλον.
Ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει στη ντόπια οικονομία σε πολύ μικρό βαθμό.
Αυτό που μένει λοιπόν είναι ο τουριστικός τομέας και, πέρα από το όνομα "Ιθάκη" που είναι ένα θελκτικό "προϊόν", τον πρώτο λόγο πρέπει να τον πάρουν οι επαγγελματίες. Να δείξουν υπευθυνότητα στη στάση και τη συμπεριφορά τους.
Βέβαια ο Δήμος, μέσα από τις δυνατότητες που έχει, πρέπει να συμβάλει σε μια κατεύθυνση ήπιας ανάπτυξης.
Το νησί μας διακρίνεται για έναν ποιοτικό τουρισμό και θεωρώ ότι αυτό είναι πολύτιμο κεφάλαιο.
Αν προχωρήσουμε προσεκτικά και ο καθένας μας προσέχει τον τόπο του, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Απόδειξη ότι κάθε νέα τουριστική μονάδα γίνεται μελετημένα και με σεβασμό στο χώρο και τους ανθρώπους. Και αυτό είναι μια εγγύηση για το μέλλον.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ. Ο κ. Χ. Σκληρός μίλησε στον Στράτο Ταφλαμπά.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency