Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
30/07/2015

Οι πρωταγωνιστές της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ αποκαλύπτονται...

Σε λίγες μέρες το καλλιτεχνικό σωματείο ΜΑΣΚΕΣ ανεβάζει τη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, στον Πόρο, αλλά και σε άλλα μέρη της Κεφαλονιάς και όχι μόνο...

Πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο σε διασκευή και σκηνοθεσία του Μάνου Θανόπουλου, με μια νεανική και πλήρως ανανεωμένη ομάδα ηθοποιών. Εμείς παρευρεθήκαμε στις πρόβες, παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φυσικά μιλήσαμε με τους νεαρούς ηθοποιούς και το σκηνοθέτη της παράστασης.

Κε Θανόπουλε πείτε μας 2 λόγια καταρχήν για το σωματείο...

Οι «ΜΑΣΚΕΣ» είναι ένα καλλιτεχνικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2013. Με σκοπό να έχει μια μόνιμη βάση για τις δραστηριότητες του νοικιάσαμε στο Φανάρι τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε τώρα (πρώην ΝΟΤΕΣ). Το χειμώνα του 2013-14 παρουσιάσαμε τη μουσικοθεατρική παράσταση του Μανου Θανόπουλου «ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ», με την οποία περιοδεύσαμε στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 2014. Εφέτος ο θίασος επανδρώθηκε με πολλά νέα άτομα (μαθητές λυκείου και αποφοίτους).

Και για την παράσταση που ανεβάζετε σε λίγες μέρες;

Αυτές τις μέρες ανεβάζουμε την κωμωδία του Αριστοφάνη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. Μια κωμωδία ιδιαίτερα αγαπημένη και επίκαιρη όπως άλλωστε όλες οι κωμωδίες του Αριστοφάνη. Σ' αυτήν ο μεγάλος συγγραφέας με ευρηματικότητα και ιδιαιτέρους κωμικούς χαρακτήρες καυτηριάζει τον πρώτο στην ιστορία εμφύλιο πόλεμο, τον πελοποννησιακό ονομαζόμενο, τους πολιτικούς αλλά και το λαό για τα διάφορα λάθη τους.

Η Λυσιστράτη ανεβαίνει σε διασκευή - χορογραφίες και σκηνοθεσία Μάνου Θανόπουλου.

Μουσική επιμέλεια, σκηνικά και κοστούμια: ΜΑΣΚΕΣ.

Ειδικές κατασκευές: Σωτήρης Κατσιγιάννης

Γραφικά και ζωγραφική: Βαννέσα Κατσουλίδου

Ήχος- Φωτισμοί: ΗΧΟΘΕΑΜΑ.

Βοηθός χορογράφου: Ματίνα Ταραζή

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Κιουρτσής

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της παράστασης (κατά σειρά εμφανίσεως):

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ: Είμαι η Βάσω Κρικώνη και είμαι μαθήτρια Β' Λυκείου. Ερμηνεύω τη Λυσιστράτη, μια γυναίκα δυναμική, καπάτσα και χαριτωμένη. Σαν Λυσιστράτη εμπνέομαι ένα κόλπο ξεσηκώνοντας τις γυναίκες, ώστε να αναγκάσουμε τους άνδρες μας να κλείσουν ειρήνη. Με ποιον τρόπο; Στερώντας τους την παρουσία μας από όλα και ιδιαίτερα από τον έρωτα, όπως θέλει ο Αριστοφάνης.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ: Είμαι η Χριστίνα Τσέτσα και είμαι μαθήτρια Λυκείου. Ερμηνεύω ένα ρόλο ιδιαίτερα κωμικό και χαριτωμένο που διασκεδάζω και εγώ παίζοντας τον, όπως ελπίζω θα διασκεδάσουν και οι θεατές.

ΜΥΡΙΝΗ: Είμαι η Μαρία Σταθάτου. Αγαπώ πάρα πολύ το θέατρο και αυτή η εμπειρία είναι για μένα ιδιαίτερα γοητευτική. Η Μυρίνη που ερμηνεύω είναι πολύ χαριτωμένη και ένα θηλυκό με όλα τα χαρακτηριστικά του όρου. Στόχος μου είναι με χαριτωμένα κόλπα να αναγκάσω τον άντρα μου, Κινησία, να κλείσει ειρήνη. Επίσης, συμμετέχω στο χώρο των γυναικών που στολίζεται με πολλά τραγούδια και χορευτικά.

ΠΡΟΒΟΥΛΟΣ: Είμαι ο Γιώργος Κιούρτσης και παρότι είμαι επαγγελματίας ηθοποιός, η συνεργασία μου με τόσα νέα άτομα είναι ιδιαίτερα δημιουργική. Ερμηνεύω έναν πολιτικό Αθηναίο παράγοντα που εμπλέκεται στην επανάσταση και το πείσμα των γυναικών κόντρα στα πολιτικά του συμφέροντα.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Είμαι ο Σωτήρης Κατσιγιάννης. Κατάγομαι από την Καρδίτσα, ζω στην Κεφαλονιά και είμαι μαθητής στην  Β' Λυκείου. Ασχολούμαι πρώτη φορά με το θέατρο και όλη αυτή η συνολική δουλειά μου αρέσει ιδιαίτερα. Η ομαδικότητα με την οποία διεκπεραιώνουμε όλες τις ανάγκες της παραγωγής κάνει τον καθένα από μας να αισθάνεται την παράσταση προσωπική του υπόθεση. Είμαι ο κορυφαίος του χορού των ανδρών. Σαν άντρας δεν σηκώνω οι γυναίκες να έχουν το επάνω χέρι. Εκεί δημιουργούνται πολλά κωμικά...

ΚΟΡΥΦΑΙΑ: Είμαι η Ματίνα Ταραζή και είμαι μαθήτρια στη Β΄ λυκείου. Έχω μεγάλη αδυναμία στο χορό και στο θέατρο. Σαν βοηθός χορογράφου βρέθηκα στο στοιχείο μου, παρ' ολες τις ατελείωτες πρόβες. Σαν Κορυφαία γλεντάω πάρα πολύ το ρόλο μου με την κωμική αντιπαλότητα των ανδρών, τα τραγούδα και τα χορευτικά.

ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΣΙΑ: Είμαι ο Άγγελος Μουρελάτος, απόφοιτος λυκείου και έχω τρεις ρόλους στην παράσταση. Είμαι στο χορό των ανδρών, με πολλά κωμικά απρόοπτα, χορούς και τραγούδα που μου αρέσουν πολύ. Επίσης παίζω το Παιδί του Κινησία, ένα χαριτωμένο παιδοβούβαλο και σπάω πολύ πλάκα. Τέλος, είμαι ο Σπαρτιάτης που έρχεται στην Αθήνα για να κλείσει ειρήνη.

ΚΙΝΗΣΙΑΣ: Είμαι ο Γιάννης Σπανόπουλος μαθητής στην Β΄ λυκείου και έχω αγαπήσει το ρόλο του Κινησία που είναι ένας άντρας ξετρελαμένος και διψασμένος για έρωτα. Πέφτει όμως στα δίχτυα της γυναίκας του που τον τυραννάει, δημιουργώντας έτσι σπαρταριστά απρόοπτα. Επίσης, συμμετέχω και στο χορό των ανδρών.

Είμαι η Κατερίνα Νικολάτου μαθήτρια της Β΄ λυκείου. Συμμετέχω στο χώρο των γυναικών και είμαι μια από αυτές τις γυναίκες που δεν αντέχουν τον εγκλεισμό τους στην Ακρόπολη και την αποχή από τους άντρες. Μηχανεύομαι διάφορα κόλπα που μου ανατρέπει η Λυσιστράτη. Επίσης παίζω την Συμφιλίωση, μια τσαχπίνα κοπέλα που προσπαθεί να συμφιλιώσει Αθηναίους και Σπαρτιάτες.

Είμαι ο Γεράσιμος Πούλας, απόφοιτος λυκείου. Μ' αρέσει το θέατρο και νομίζω πως θα ήθελα να ασχοληθώ και επαγγελματικά με αυτό στο μέλλον. Είμαι στο χορό των ανδρών και διασκεδάζω πάρα πολύ, τόσο με το υπέροχο κείμενο όσο και με την σκηνοθεσία και τις χορογραφίες.

Είμαι η Μαρίνα Σάντο μαθήτρια της Β' λυκείου και είμαι στο χορό των γυναικών. Είμαι και εγώ μια από αυτές που μηχανεύονται κόλπα και το διασκεδάζω πολύ.

Είμαι η Ειρήνη Ρουχωτά μαθήτρια της Β' λυκείου. Το διασκεδάζω ιδιαίτερα, γιατί είμαι στο χώρο των ανδρών και παριστάνω έναν ψευτόμαγκα. Έχει μεγάλη πλάκα.

Είμαι η Φρόσω Παπαδάτου μαθήτρια της Β' λυκείου. Είμαι και εγώ στο χορό των γυναικών, άλλη μια που μηχανεύεται κόλπα για να το σκάσει και να πάει στον άνδρα της. Γελάω πολύ...

Η Λυσιστράτη ανέβηκε το 1957 από το Εθνικό Θέατρο με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Έκτοτε, σε όλες τις επαναλήψεις χρησιμοποιήθηκε η ίδια μουσική. Παγκοσμίως γνωστό είναι το χορικό « Ο ΜΥΘΟΣ» που ακούγεται και στην δική μας παράσταση, τιμώντας έτσι τη μνήμη του Μανού Χατζιδάκι για τα 20 χρόνια από το θάνατο του.

Ολοκληρώνοντας αυτή την παρουσίαση, περιμένουμε με ανυπομονησία την πρεμιέρα αυτό το Σάββατο στο Ξενία στο Αργοστόλι και σίγουρα σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να παρευρεθείτε και να την παρακολουθήσετε.

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι από τις πρόβες της παράστασης στο χώρο του σωματείου

Δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες εδώ:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10155853198705453.1073743966.344625815452&type=3

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency