Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
17/07/2015

«ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ» της Μαρίας Βλάχου

Την Τετάρτη 8, Ιουλίου 2015 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του θεάτρου Αργοστολίου, Κεφαλληνίας «ΚΕΦΑΛΟΣ» παρουσιάσθηκε το πρώτο ποιητικό βιβλίο της Μαρίας Βλάχου με τίτλο «Λίγα Μέτρα πιο Πέρα» από τις εκδόσεις Θεοδωρίδη.

 

Την εκδήλωση άνοιξε, εκ μέρους του εκδότη, η κυρία Χρύσα Σταματελάτου από το Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου, Αργοστόλι, Κεφαλονιάς η οποία χαιρέτησε την παρουσίαση του βιβλίου και παρουσίασε το συντονιστή της εκδήλωσης τον ποιητή καπετά – Γιώργο Σπηλιώτη, ο οποίος με τη σειρά του παρουσίασε τις ομιλήτριες οι οποίες ανάλυσαν την ποίηση της Μαρίας Βλάχου.

Η πρώτη ομιλήτρια η κυρία Δρακονταειδή, Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κεφαλληνίας & Ιθάκης με σπουδές στην Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η δεύτερη ομιλήτρια η κυρία Ευφροσύνη Πυρκατή Οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο Πειραιά η οποία εργάζεται στο Διοικητικό Προσωπικό του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τέλος παρουσίασε την νεαρά (Μούσα) ποιήτρια Μαρία Βλάχου και συντόνισε την εκδήλωση αρχίζοντας έτσι:

Η Μαρία Βλάχου μας κάλεσε απόψε να μας καταθέσει τις εμπειρίες της από το κάλεσμα του Ορφέα, που έλαβε και τι της είπαν οι Μούσες στις συναντήσεις που είχε μαζί τους.

Ο ποιητής γεννιέται δεν γίνεται και ο προορισμός του είναι ιερός. Τη νύχτα όταν το πνεύμα και η ψυχή βρεθούν σε απόλυτη αρμονία έρχονται οι Μούσες να του τραγουδήσουν, να του κεντρίσουν τις ευαίσθητες χορδές της ψυχικής άρπας για να τον εμπνεύσουν να γράψει.

Όταν γεννιέται ένα ποίημα στη σκέψη του ποιητή, είναι φευγαλέο σαν το όνειρο κι αν προλάβει να το καρφώσει στο χαρτί έσωσε το ποίημα.

Η Μαρία Βλάχου άφησε τη σκέψη της και τη φαντασία της, μαζί με τα όνειρά της να ταξιδεύουν σε υπαρκτούς συναισθηματικούς κόσμους.

Και αυτά τα βιωματικά και συναισθηματικά στοιχεία, η ποιήτρια τα αποτύπωσε στο χαρτί, με θαυμαστή δεξιοτεχνία. Έτσι, η ροή του ποιητικού λόγου, υπαγορεύεται από την ανάλογη επίδραση του συναισθηματικού της κόσμου.

Οι καταθέσεις της Μαρίας Βλάχου στην παρούσα συλλογή ποιημάτων αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες ιδεών, μηνυμάτων, ακόμη και φιλοσοφικής θεώρησης αυτής της ίδιας της ζωής.

Όταν γεννιέται ένα βιβλίο ανάβει η φλόγα ενός κεριού στο σκοτάδι.

Εμείς οι περαστικοί και άσημοι, με το βιβλίο αφήνουμε ένα χνάρι ξωπίσω για τις γενιές που θα έλθουν.

Τα ποιήματα της Μαρίας Βλάχου μαρτυρούν μια πολύ ευαίσθητη ψυχή.

Αλλά πώς να μην είναι ευαίσθητη αφού από τριών μηνών είχε βραχεί με θαλασσινή αρμύρα ταξιδεύοντας σε θάλασσες και ωκεανούς στα πλοία με τον καπετάνιο πατέρα της. Τα ποιήματα Σκουριά, Ο Μονόφθαλμος Πειρατής, ο Ταξιδευτής μυρίζουν θαλασσινή αρμύρα. Το ποίημα «Το Χάρτινο Καραβάκι» είναι ένα υπέροχο ποίημα.

Η ποίηση της Μαρία Βλάχου αποτυπώνει στο χαρτί με την δεξιοτεχνική πέννα της, το μήκος, το πλάτος και το βάθος της ζωής, μαζί με τις στάσεις της και τις θεωρήσεις της για την υπαρξιακή πορεία του ανθρώπου, με μια δυναμική διεισδυτικότητα του στοχασμού και του διαλογισμού της.

Μπορώ να πω ότι το «ταξίδι» μου, διαπλέοντας τους στίχους της Μαρίας Βλάχου, ήταν ωραίο, πολύ ωραίο! Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα νιώθει και ο κάθε αναγνώστης.

Μαρία Βλάχου, το πρώτο βιβλίο σου αυτό της ποίησης πλούτισε τις βιβλιοθήκες μας. Του ευχόμαστε από τα βάθη της ψυχής μας να είναι καλοτάξιδο και σε σένα να συναντάς τις Μούσες και να γράφεις.

Συγχαρητήρια!

Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων από την ίδια την ποιήτρια συνοδευόμενη από την κιθάρα του σολίστ Γιάννη Αργυρόπουλου.

Καπετά – Γιώργος Σπηλιώτης

yorgos-spiliotis.com

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency