Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
19/06/2015

Μάκης Σταματελάτος: Ο κεφαλονίτης δημιουργός του Athens Playground

Το Athens Playground είναι μια νέα εφαρμογή, μια νέα ιδέα που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες και που έχει στόχο να σας βγάλει στους δρόμους. Ένας από τους δημιουργούς του είναι Κεφαλονίτης... και φυσικά μιλήσαμε μαζί του!!!

Πολύ πρόσφατα είδαμε σε διάφορα websites και στα social media το Athens Playground μία νέα εφαρμογή με challenges, experiences και ανταμοιβές η οποία στοχεύει να βγάλει τους Αθηναίους στους δρόμους και παίζεται στο κέντρο της Αθήνας. Μάκη νομίζω ότι επειδη η εφaρμογή είναι κάτι ιδιαίτερα πρωτόγνωρο θα έιχε αξία να μας μιλήσεις για αυτήν. 

Η εφαρμογή Athens Playground είναι ένα παιχνίδι που βάζει τον χρήστη σε δοκιμασίες, κυνήγια θησαυρού, επίλυση γρίφων, τρέξιμο, στη διαδικασία να συγκεντρώσει κομμάτια παζλ από διάφορα σημεία της πόλης, να γνωρίσει νέα άτομα, να δει διαφορετικά και να παρατηρήσει σημεία και γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και να γνωρίσει δημιουργούς και δημιουργικές ομάδες της πόλης.

Για να παίξει κανείς στο παιχνίδι χρειάζεται να εγκαταστήσει την εφαρμογή (είναι διαθέσιμη για android και iOS) και να φτιάξει το προφίλ του. Αμέσως μετά μπορεί να περιηγηθεί στις διαθέσιμες δοκιμασίες. Ο παίκτης σε κάθε challenge πρέπει να βρει τα κρυμμένα QR Codes και να τα χρησιμοποιήσει με συγκεκριμένους τρόπους, ανάλογα με τη δοκιμασία. Με το Athens Playground οι Αθηναίοι θα παρατηρήσουν πολλά κρυμμένα σημεία της πόλης που μπορεί να προσπερνούν. Θα υπάρχουν και live challenges στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες. Σε αυτά θα συμμετέχουμε κι εμείς. Θα είμαστε τα «εργαλεία» και θα αλληλεπιδρούμε με τους παίκτες, αφού εκτελέσουν κάποια δοκιμασία, όπως π.χ. το να μπουν σε ένα σιντριβάνι, να βγάλουν selfie με αγνώστους κ.λπ. Ως επιβράβευση θα τους δίνουμε το QR code και θα παίρνουν τα tokens.

Με κάθε challenge ο παίκτης θα μαζεύει πόντους, tokens, τα οποία θα εξαργυρώνει για να αποκτήσει μοναδικά experiences που θα αποτελούν το έπαθλο για την προσπάθειά του. Προσφέρουμε εμπειρίες πιο ιδιαίτερες μέσα στην πόλη, που δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει παρά μόνο αν παίξει το παιχνίδι. Πρόκειται για μοναδικές εμπειρίες, VIP συναυλίες από μπάντες της πόλης, guest star εμφανίσεις σε θεατρικές παραστάσεις, become a DJ for a night στα στέκια της Αθήνας, επαγγελματικές φωτογραφίσεις, πορτρέτα από ζωγράφους της πόλης και πολλά άλλα. Όλα τα έπαθλα έχουν έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα, δεν μετριούνται σε χρήματα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και είναι μια ζωντανή εφαρμογή, στην οποία συνεχώς θα προσθέτουμε καινούργια πράγματα, για τα οποία θα ενημερώνουμε τους χρήστες μας μέσω FacebookInstagram και Twitter.

Τι είναι τα QR codes και πως χρησιμοποιούνται γενικότερα;

Ο κώδικας QR είναι ένας γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων. Το όνομά του σημαίνει "Quick Response" (Γρήγορη Ανταπόκριση), διότι στοχεύει στην γρήγορη αποκωδικοποίηση – άρα και κατανόηση από μηχανή – των δεδομένων που εμπεριέχονται στον κώδικα. Η σάρωση ενός κώδικα QR, γίνεται με την βοήθεια ενός έξυπνου κινητού. Η εφαρμογή Athens Playground χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού ως σαρωτή κώδικα QR. Η χρήση του είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη, σίγουρα έχετε δει κώδικα QR να οδηγεί σε μια ιστοσελίδα, να περιέχει κάρτα επιβίβασης (boarding pass) ή ενός εισιτηρίου. Οι χρήστες μπορούν, να δημιουργήσουν και να εκτυπώσουν τους δικούς τους κώδικες QR με χρήση διάφορων ελεύθερων λογισμικών παραγωγής κώδικα QR που υπάρχουν στο δίκτυο. Μέσα μπορούν να αποθηκεύσουν όποιο μήνυμα θέλουν. Για τις ανάγκες του Athens Playground χρησιμοποιήσαμε τη δημιουργία παραγωγής QR κωδικών που μας παρέχει η πλατφόρμα που υποστηρίζει την εφαρμογή. Στο παιχνίδι, ο χρήστης καλείται να βρει και να σαρώσει ένα ή περισσότερα QR codes – ανάλογα με την περιγραφή της κάθε δοκιμασίας (challenge) ώστε να κατοχυρώσει ότι ολοκλήρωσε τη δοκιμασία και να κερδίσει τα αντίστοιχα κουπόνια (tokens).

Επειδή δεν γίνεται να φτάσατε από την μία μέρα στην άλλη στην δημιουργία της εφαρμογής, πές λίγα λόγια για την πορεία σας. Είστε έξι νέοι άνθρωποι πως σμίξατε και πως αποφασίσατε να φτιάξετε την εφαρμογή;

To Athens Playground είναι – σε αυτή τη μορφή του – μια πιλοτική εφαρμογή που υλοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού-αναπτυξιακού προγράμματος SPECIFI (www.specifi.eu) το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος δράσεων σε έξυπνες πόλεις. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει και να προωθήσει τη δημιουργικότητα χρησιμοποιώντας δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και εργαλεία και υπηρεσίες Μελλοντικού Διαδικτύου (Future Internet). Είμαστε συνεργάτες της ομάδας SCAN Lab (Software-Centric Autonomic Networking) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εταίροι στο πρόγραμμα SPECIFI. Σε αυτό το πλαίσιο και γνωρίζοντας τις πολλές προσπάθειες δημιουργικότητας που υπάρχουν στην Αθήνα σκεφτήκαμε ότι μια εφαρμογή που θα έκανε το κέντρο της Αθήνας ένα interactive playground, μια τεράστια αλάνα για να βγουν οι Αθηναίοι από το σπίτι τους και να παίξουν χωρίς να αποχωριστούν το Internet ή το κινητό τους, θα είχε ενδιαφέρον.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την εφαρμογή;

Το Athens Playground θα «τρέχει» στην Αθήνα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι επιδιώξεις και οι στοχεύσεις μας είναι κυρίως να ελκύσει πολλούς παίκτες μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα να ανανεώνουμε το παιχνίδι συνεχώς με νέα challenges και experiences. Νέα challengesθα αντικατοπτρίζουν διαφορετικές ματιές για τις γειτονιές της πόλης, π.χ. ματιές κοινωνικές, εθελοντισμού, κοινωνικοποίησης κλπ. Νέαexperiences θα μας γνωρίζουν με όλο και περισσότερους δημιουργούς, πρόσωπα, ομάδες μέσα στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό οι επαφές και οι συναντήσεις μας με φορείς, ομάδες, δημιουργούς, συνεχίζουν και αυξάνονται.

Τι  έγινε στις 14 Ιουνίου στο φεστιβάλ ΓΕΡΑΝΙ;

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με το ΡΟΜΑΝΤΣΟ (www.romantso.gr), το Athens Playground έγινε μέρος του φεστιβάλ «ΓΕΡΑΝΙ Δημιουργική Γειτονιά» (http://www.romantso.gr/show_event.php?id=429). To Γεράνι είναι το μεγάλο ανοιχτό φεστιβάλ στη γειτονιά του Γερανίου, στο τριήμερο 12-14 Ιουνίου. Με αφετηρία το κτίριο του Ρομάντσο, οι δράσεις του τριημέρου απλώνονται στη γειτονιά, στο δρόμο και στα μαγαζιά της περιοχής, χαρτογραφώντας όλες τις μικρές λεπτομέρειες της περιοχής που την κάνουν μοναδική. Όλες οι δράσεις είναι ανοιχτές και δωρεάν προς το κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γυμναστική στο δρόμο, περιπάτους, φαγητό, μπάσκετ στην ταράτσα του Ρομάντσο, εκθέσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, συναυλίες στο κτίριο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Στο ΓΕΡΑΝΙ σχεδιάσαμε και ενεργοποιήσαμε ειδικές δοκιμασίες στην περιοχή του φεστιβαλ και για τη διάρκεια του φεστιβάλ, παρουσιάσαμε το Athens Playground, μεlive demo, και play-on-stage και ήρθαμε σε επαφή με δημιουργικές ομάδες συζητώντας την ιδέα και τρόπους και ιδέες συνεργασίας. Ήταν το πρώτο φεστιβάλ που συμμετείχαμε, μια όμορφη και ζωντανή εμπειρία.

Τώρα μερικές προσωπικές ερωτήσεις. Εσύ με τι ασχολείσαι και κατέληξες να βγάζεις τους Αθηναίους στους δρόμους να πάιζουν παιχνίδια;

Είμαι ερευνητής πληροφορικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συνεργασία μου αυτή με ξεκίνησε με ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από το 4G, πέρασε από τα αυτόνομα και αυτο-οργανωνόμενα δίκτυα και τώρα μοιράζεται ανάμεσα στο 5και τη «Δημιουργικότητα στον καιρό του Μελλοντικού Διαδικτύου». Στο έργο SPECIFI έχω ρόλο συντονιστή σε δια-πιλοτικές δραστηριότητες και στην αρχιτεκτονική του Δημιουργικού Δακτυλίου – δράσεις του έργου. To Athens Playground όμως είναι το πιο ενδιαφέρον και απαιτητικό κομμάτι. Η ομάδα μας έχει επενδύσει πολύ προσπάθεια και χρόνο ώστε η εφαρμογή να ξεπεράσει κατά πολύ το πλάνο εργασίας μιας πιλοτικής εφαρμογής και να το φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στο market replication.

Είναι προφανές από το επίθετό σου ότι είσαι Κεφαλονίτης. Πες μας λίγα λόγια από ποιο μέρος είσαι και που μεγάλωσες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κεφαλονιά, στη Σάμη όπου ζουν και οι γονείς μου. Τελείωσα το Λύκειο Σάμης και έφυγα από την Κεφαλονιά για σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μένω και εργάζομαι στην Αθήνα αλλά επιστρέφω στον τόπο μου σε κάθε ευκαιρία.

Ποια η σχέση σου με την Κεφαλονιά σήμερα;

Είναι μια σχέση αγάπης από απόσταση. Όπως ανέφερα, βρίσκομαι στην Κεφαλονιά όσο μπορώ, χειμώνα-καλοκαίρι. Γονείς, αγαπημένοι φίλοι και συγγενείς συνθέτουν τους πραγματικούς μου δεσμούς με τον τόπο μου. Έχω συμμετάσχει κατά καιρούς σε προσπάθειες τοπικής διαδικτυακής επικοινωνίας ενώ τον τελευταίο καιρό συμμετέχω στο «Εστω» (www.esto.gr).

Μιάς και είσαι στο χώρο της τεχνολογίας να σου πούμε ότι περίπου πριν 2 χρόνια αποφασίσαμε να εκμεταλευτούμε την δεκατριάχρονη τεχνογνωσία που έχουμε μέσα από το www.kefalonitis.com και κατασκευάσαμε έναν τουριστικό οδηγό όσο γίνεται πιο εύχρηστο για να προσελκύει και να καθοδηγεί επισκέπτες στο νησί μας, www.kefaloniaheaven.com. Πιστεύεις πως η Κεφαλονιά με τις τόσες μοναδικές ομορφιές της θα μπορούσε να βοηθηθεί από τις νέες τεχνολογίες και αν ναι με ποιόν τρόπο;

Οι τρόποι είναι πλέον αμέτρητοι γιατί και οι υπηρεσίες, οι εφαρμογές, τα εργαλεία, οι δυνατότητες, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, εύχρηστα, και προσιτά. Ξέρετε όμως καλά ότι πλέον ο πιο αξιόπιστος σύμβουλος είναι ο επισκέπτης, που έρχεται, βλέπει και εξερευνά την πραγματική αξία (value) του τόπου και μετά τη διαφημίζει, σίγουρος για αυτό που εξερεύνησε και έζησε. Και βέβαια value για έναν επισκέπτη δεν είναι μόνο οι ομορφιές ενός τόπου. Πιστεύω όμως ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν και την καθημερινότητα στον τόπο μας, πέρα από την τουριστική κίνηση. Σημασία στον τόπο μας δεν πρέπει να έχει μόνο η τουριστική του ανάπτυξη αλλά και όλες οι εκφάνσεις της ζωής των κατοίκων, όλο το χρόνο. Και η ομορφιά του τόπου είναι και οι άνθρωποι και η δημιουργικότητά τους.

 

Links:

www.athensplayground.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency