Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
09/06/2015

Συνέντευξη από τον προπονητή του ΑΣΚ Λεωνίδα Παπαδάτο

Ο Λεωνίδας Παπαδάτος μιλά στο kefalonitis

 

Φέτος το ανδρικό τμήμα του Α.Σ.Κ. κατάφερε να αναδειχτεί πρωταθλήτρια ομάδα στην Α2 ΕΣΚΑΗ και να ανέβει στην Α1 ΕΣΚΑΗ. Μια σταθερή και μεγάλη πορεία που διατηρήθηκε σε ολόκληρη τη χρονιά και που ξανάφερε την ομάδα στους μεγάλους της περιφέρειας, αποτελώντας πρότυπο για τους μικρούς, αλλά και μια ευχάριστη αγωνιστική και μαχητική ομάδα για τους θεατές. Σπουδαία, ωστόσο, είναι και η δουλειά που γίνεται οργανωμένα τα τελευταία χρόνια και στα τμήματα υποδομής. Με αφορμή όλα αυτά, μιλήσαμε με τον προπονητή του Α.Σ.Κ. κο Λεωνίδα Παπαδάτο, βασικό στέλεχος της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια!

Ως παίχτης έχει κατακτήσει:

- 1992-93: Πρωτάθλημα Β΄ ΕΣΚΑ Αθηνών. (Ομάδα ΑΕΚΤ).

- 1994: Πρωτάθλημα Α΄ ΕΣΚΑ Αθηνών (Ομάδα Αρίωνας).

- 1995: Πρωτάθλημα Γ' Εθνική Κατηγορία (Ομάδα Αρίωνας).

- 1997: Πρωτάθλημα Β΄ Εθνική Κατηγορία Α(Ομάδα Αρίωνας).

- 2006: Πρωτάθλημα Α1 ΕΣΚΑΗ με τον Αθλητικό Σύλλογο Κεφαλλονιάς.

Ως προπονητής:

-1998-2000: Βοηθός Προπονητή στην Α2 Εθνική Κατηγορία ( Ομάδα: Αρίωνας – 6η θέση)

-2001: Πρώτος Προπονητής στην Β΄ Εθνική Κατηγορία ( Ομάδα: Αρίωνας)

-2003: Πρώτος Προπονητής στην Α1΄ ΕΣΚΑΗ (Ομάδα: Αθλητικός Σύλλογος Κεφαλονιάς – 8η θέση)

-2008: Πρώτος Προπονητής στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία (Ομάδα: αθλητικός Σύλλογος Κεφαλλονιάς – 4η θέση)

-2013-2014: Πρωτάθλημα Β΄ΕΣΚΑΗ (Ομάδα: Αθλητικός Σύλλογος Κεφαλονιάς)

-2014-2015: Πρωτάθλημα Α2΄ΕΣΚΑΗ (Ομάδα: Αθλητικός Σύλλογος Κέφαλονιάς)

Παράλληλα και ενώ αγωνιζόταν σαν παίχτης έχει διατελέσει ως προπονητής ακαδημιών στον Α.Ο Αμύντα, ΑΕΚΤ, Αρίωνα, Περισσό. Ενώ έχει κατακτήσει και την 3η θέση στο περιφεριακό πρωτάθλημα παίδων της ΕΣΚΑΗ με τον ΑΣΚ.

Πριν μερικά χρόνια έγινε μια ριζική αναδιοργάνωση στην ομάδα του ΑΣΚ. Δόθηκε βάση και στις υποδομές και φυσικά ένα νέο ξεκίνημα και στην ανδρική ομάδα. Μιλήστε μας για τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα σήμερα...

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μια ιδιαίτερη βαρύτητα στις υποδομές. Είναι η βάση για την προσπάθειά μας. Ο σύλλογος αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα από 200 παιδιά, πιο πολλά από κάθε άλλη χρονιά!

Εκτός από προπονητής στην ανδρική ομάδα προπονώ και την κατηγορία παιδιών 5-7 χρονών, μια ηλικία που θεωρώ πολύ σημαντική. Μία ιδιαίτερη στιγμή για εμένα, πέρα από τις πιο γνωστές επιτυχίες της μεγάλης ομάδας, ήταν το 2011 όταν κατακτήσαμε την 3η θέση στην περιφέρεια με το παιδικό τμήμα, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σημαντικό, με μια σπουδαία φουρνιά παιδιών.

Το σημαντικό είναι ότι τα τμήματα βγαίνουν συνεχώς έξω σε περιφερειακά πρωταθλήματα, αποκτούν εμπειρίες και παραστάσεις, αγωνίζονται κάθε Κυριακή με ισχυρούς αντιπάλους και βελτιώνονται. Παράλληλα, σαν σύλλογος διοργανώνουμε ένα εσωτερικό αναπτυξιακό πρωτάθλημα το οποίο έχει μεγάλη απήχηση και δημιουργεί κίνητρο στα παιδιά.

Η διοίκηση έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό και στηρίζει τις ακαδημίες, καθώς είναι πολύ δύσκολο και οργανωτικά και οικονομικά να βγαίνουν τόσα τμήματα έξω και να παίζουν κάθε Κυριακή.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας αυτή τη στιγμή;

Θα αναφερθώ κυρίως στα τμήματα υποδομής. Στόχος μας είναι να μπορούν τα παιδιά να ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα, να μαθαίνουν τους κανονισμούς, να βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο παίζουν ώστε να χαίρονται το παιχνίδι, με σκοπό να γίνουν φίλοι του μπάσκετ. Όσο πιο σωστά μαθαίνουν το άθλημα, τόσο καλύτερα το καταλαβαίνουν και το αγαπάνε πιο πολύ.

Ποια είναι τα τμήματα που έχει ο ΑΣΚ;

Ο ΑΣΚ έχει πάρα πολλά τμήματα. Οι κατηγορίες των υποδομών είναι το εφηβικό, το παιδικό, οι πανπαίδες, το μίνι, το προ-μίνι, το αρχάριων, αλλά και στα κορίτσια οι νεανίδες και οι κορασίδες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τμήματα για κορίτσια...

Τα κορίτσια ξεκίνησαν πέρυσι. Καταλυτικό ρόλο παίζει η παρουσία της Ράνιας Πολλάκη, ενώ μεγάλη είναι επίσης η βοήθεια της Λίνας Πολλάκη και της Ελένης Σακαντάνη. Προσπαθούμε ιδιαίτερα, το ευχαριστιόμαστε και μπορεί σχετικά σύντομα να βγει κάτι καλό.

Από τι εξαρτάται η αθλητική πορεία ενός παιδιού που παίζει μπάσκετ;

Παίζουν πολλά ρόλο. Δεν εξαρτάται μόνο από το ύψος, όπως πολλοί πιστεύουν. Σημαντικός παράγοντας είναι ο χαρακτήρας του ίδιου του παιδιού, ο ψυχισμός του, ο βαθμός της δεκτικότητάς του σε πληροφορίες, η αντοχή, η υπομονή, το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον.

Μιλήστε μας για το ανδρικό τμήμα του ΑΣΚ. Φέτος πρωταθλητές Α2 ΕΣΚΑΗ, δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα και δεύτερη συνεχόμενη άνοδος...

Χωρίς αμφιβολία η βιτρίνα μας είναι η ανδρική ομάδα, η οποία λειτουργεί ως κίνητρο και για τους μικρούς του συλλόγου, αλλά και για τον κόσμο. Η ομάδα πέτυχε την 2η συνεχόμενη άνοδο της, κατακτώντας και το 2ο πρωτάθλημα, χωρίς όμως να έχουμε τέτοιο στόχο από την αρχή. Πήγαμε στο πρωτάθλημα απλά για να είμαστε ανταγωνιστικοί και χωρίς προσδοκίες για άνοδο.

Σχετικά με τους παίχτες, θέλω να τονίσω, ότι είναι παιδιά που σέβονται και στηρίζουν την ομάδα με την ψυχή τους. Αγαπάνε την νίκη και το δείχνουν με τις πράξεις τους. Αποδείχτηκε ότι ήταν από τα πιο δεμένα σύνολα, ήταν πιο αποδοτικοί από άλλες ομάδες που είχαν καλύτερους παίκτες και σε συνδυασμό με τις 3 προσθήκες που κάναμε τον τελευταίο χρόνο με τα 2 παιδιά από την Πάτρα και 1 από το Ληξούρι πετύχαμε την 2η άνοδο.

Ο στόχος πλέον για την επόμενη χρονιά είναι να μπορέσει η ομάδα να έχει μια αξιοπρεπή εμφάνιση στην κατηγορία και ελπίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας.

Όπως μας αναφέρατε η ομάδα στηρίχθηκε αρκετά και στις μεταγραφές. Ποια είναι η γνώμη σας για μια άποψη που υπάρχει ότι η ομάδα πρέπει να έχει μόνο ντόπιους παίκτες;

Οι προπονητές και οι παίκτες αλλάζουν. Η αντίληψη να παίζουμε μόνο με ντόπιους παίκτες (και προπονητές) είναι κάτι που με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι είναι μια νοοτροπία που υπάρχει σε κάποιες επαρχίες ανά την Ελλάδα, που όμως δεν φέρνει την διάκριση. Αν θέλετε να μιλήσουμε ρεαλιστικά δεν υπάρχει καμία ομάδα σε καμία κατηγορία που να παίζει αμιγώς με γηγενείς παίκτες. Όσον αφορά την ομάδα μας, τον πρώτο χρόνο πήραμε το πρωτάθλημα με αμιγώς παιδιά απο το νησί. Το 2ο χρόνο όμως εάν δεν είχαμε κάνει τις 3 προσθήκες δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί αυτή η προσπάθεια, και να σας πω την αλήθεια ούτε και εσείς οι ίδιοι θα με είχατε καλέσει να μιλήσουμε για το μπάσκετ του νησιού. Θέλω να πω με αυτό ότι το μπάσκετ είναι ένα, και όσοι παίζουν φοράνε στην πλάτη τους την φανέλα με το όνομα του συλλόγου. Αυτοί που αξίζουν είτε γηγενείς είτε όχι παίζουν. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία κατά την γνώμη μου είναι οι παίχτες που έρχονται απέξω να μπορούν μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού τους αλλά και τον χαρακτήρα τους να γίνονται πρότυπα για τα μικρά παιδιά του νησιού μας. Εμείς στην ομάδα μας είμαστε και τυχεροί σε αυτό το κομμάτι γιατί κατά καιρούς έχουν περάσει αξιόλογοι αθλητές έχοντας βοηθήσει το τοπικό μπάσκετ. Το να μπορείς να προσελκύεις ως Σύλλογος και να διαχειρίζεσαι καλούς παίχτες και εκτός Κεφαλονιάς δείχνει ικανότητα σε πολλούς τομείς και πιστέψτε με δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Επίσης, λόγω της ιδιαιτερότητας της Κεφαλονιάς πολλά νέα παιδιά φεύγουν για σπουδές ή άλλες ασχολίες οπότε πρέπει να αναπληρωθούν οι θέσεις για να είναι εφικτή μία αξιοπρεπείς παρουσία.

Στην κατηγορία που θα συμμετάσχουμε φέτος υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι τουλάχιστον ένας αθλητής κάτω των 22 ετών θα πρέπει να παίζει 40 λεπτά. Το βρίσκετε δίκαιο να παίζουν 15χρονα παιδιά αντίπαλοι με 22χρονους στην Α1 ΕΣΚΑΗ; Σε τι θα ωφεληθούν τα παιδιά αυτά με αυτό τον τρόπο;

Παρόλα αυτά ο Σύλλογος μας τους δίνει την δυνατότητα να αναδειχθούν μέσα από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα και να δείξουν την αξία τους.

Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι και οι δικοί μας αθλητές που σπουδάζουν εκτός του νησιού βρίσκονται σε ομάδες άλλων περιοχών και αγωνίζονται, όπως αγωνίστηκα κι εγώ και ο αδερφός μου σε ομάδες εκτός της Κεφαλονιάς. Γιατί να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο με μη κεφαλονίτες παίχτες;

Ποιοι είναι οι προπονητές της ομάδας;

Οι προπονητές που βοηθάνε στα διάφορα τμήματα της ομάδας είναι: ο Πάνος Ματιάτος, ο Γιάννης Βουργίδης, ο Γεράσιμος Μαρκάτος, ο Ιορδάνης Γεμενετζής, η Ράνια Πολλάκη, ο Βαγγέλης Καραπέτσας, ο Μανώλης Δούλιας. Έφορος των τμημάτων είναι ο Γιώργος Γιαννάτος.

Κάποιος στόχος που θα θέλατε να μας αναφέρετε για το ανδρικό τμήμα;

Εκεί που θα ήθελα να σταθώ είναι ότι ο σύλλογος έχει την τύχη να έχει μια διοίκηση με πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες. Με μπροστάρη τον Θανάση Μουϊκη, αλλά και τα υπόλοιπα μέλοι της διοίκησης που είναι πολύ έμπειρα. Για εμάς προπονητές και παίκτες (που τολμώ να πω ότι είμαστε αναλώσιμοι), στόχος μας είναι να κάνουμε τα παιδιά αυτής της διοίκησης να νιώθουν όσο περισσότερο υπερήφανοι μπορούν για το άθλημα που υπηρετούν.

Και κάποιος προσωπικός σας στόχος;

Επαναλαμβάνω, Παίχτες και ιδίως ο προπονητής σε μια ομάδα είναι κάτι που δεν είναι ποτέ σταθερό. Όταν θα έρθει η στιγμή μου να φύγω και κοιτάξω πίσω, να ξέρω ότι έχω συντελέσει ώστε τα γεγονότα να έχουν φτάσει σε ένα σημείο που οι απαιτήσεις να είναι ακόμα πιο υψηλές για τον επόμενο που θα με διαδεχτεί.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency