Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
26/11/2004

Η Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.Ι ανακοινώνει

Από το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΛΜΕΚΙ) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ επαναλαμβάνει ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι πρώτα από όλα παιδαγωγός. Για το λόγο αυτό, ιστορικά, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει επεξεργαστεί μια σειρά θέσεις που αφορούν την εμπέδωση και ενίσχυση αυτού ακριβώς του ρόλου.
Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο επίκαιρη η θέση, που έχει διατυπωθεί από την ΕΛΜΕ-ΚΙ, για δημιουργία Ενιαίων Δημόσιων Παιδαγωγικών Σχολών, μέσα από αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων, τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την ετήσια περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Αυτές θα δίνουν πλήρη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, σε τμήματα αντίστοιχα με την ειδικότητα διδασκαλίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.

Η πολιτική επιλογή να αποδεσμευτεί το πτυχίο (ειδικότητα) από τα παιδαγωγικά, όπως αυτό εκφράστηκε ήδη από τις ρυθμίσεις Αρσένη για ξεχωριστό πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας, έξω από τις βασικές σπουδές, υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού και έχει ανοίξει το δρόμο για κάθε είδους καταρτίσεις και επιμορφώσεις που αποτελούν παρωδία.

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών απλώς έχει αναβληθεί για ένα χρόνο από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Ταυτόχρονα είναι ανοιχτά τα ζητήματα τόσο της παράδοσης της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στους ιδιώτες, όσο και της υποχρεωτικότητας στην κατοχή μεταπτυχιακού στα παιδαγωγικά, ως προϋπόθεση διορισμού.
Η θέση της ΕΛΜΕ-ΚΙ, για ετήσια περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μέσα από τις Ενιαίες Παιδαγωγικές Σχολές, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και χωρίς καμία περικοπή στο μισθό, βρίσκεται στον αντίποδα όσων εντοπίζουμε κάθε χρόνο στις διάφορες φάσεις των ΠΕΚ.

Φέτος, με τραγικό τρόπο, διαπιστώνουμε:
-Ότι τα ΠΕΚ πραγματοποιούνται αφού ήδη έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.
-Ότι παραμένουν ερωτηματικά για τον τρόπο, τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των επιμορφωτών.
-Ότι, ο αιρετός της ΔΑΚΕ στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει την υλοποίηση μέρους της επιμόρφωσης, με εισήγηση στο ζήτημα της αξιολόγησης!
-Ότι μια σειρά κλάδοι υποχρεώνονται να ακούσουν πράγματα άσχετα από το αντικείμενό τους, αφού δεν υπάρχουν επιμορφωτές για κάθε ειδικότητα.
-Ότι οι επιμορφώσεις πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες και οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται, επί σειρά ωρών, να υποστούν τη βάσανο, την περίοδο μάλιστα που εκκρεμούν όλες οι υποχρεώσεις τους (διδασκαλία, διαγωνίσματα τριμήνου κ.λ.π.). Η κατάσταση αυτή έχει άμεση συνέπεια στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.
-Ότι μια σειρά συνάδελφοι από απομακρυσμένες περιοχές υποχρεώνονται σε διαρκή μετακίνηση.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και στρέφεται ευθέως ενάντια στη λογική και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, αφού μόνο ως τιμωρία μπορεί να εκληφθεί.
Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί της Ιθάκης υποχρεώνονται από τις 7 το πρωί μέχρι τη 1 το βράδυ να βρίσκονται στο πόδι.
Αφού ολοκληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο, αφού εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους στην πρόσθετη και ενισχυτική διδασκαλία εκτός σχολικού ωραρίου, είναι υποχρεωμένοι να «μπαρκάρουν» σε καθημερινή βάση – εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν – ώστε να βρίσκονται το απόγευμα στην Κεφαλονιά για να παρακολουθήσουν τα ΠΕΚ και στη συνέχεια, μετά τα μεσάνυχτα να επιστρέψουν στην Ιθάκη. Και αυτό σε καθημερινή βάση για ένα μήνα περίπου! Η κατάσταση αυτή είναι απάνθρωπη.

Την ίδια στιγμή εταιρίες εξασφαλίζουν, μέσω του ΥΠΕΠΘ, την πραγματοποίηση θεματικών επιμορφώσεων, για αρκετό διάστημα, (και προφανώς έναντι αδρής αμοιβής), οι οποίες θα γίνονται πρωινές ώρες, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα στους συναδέλφους που θα τις παρακολουθήσουν!!!
Στα επανειλημμένα διαβήματα της ΕΛΜΕ-ΚΙ, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για κατανόηση, καμία πρακτική αντιμετώπιση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα.
Απεναντίας προβάλλεται διαρκώς μια μετάθεση ευθυνών από τον ένα αρμόδιο στον άλλο και μια συγκάλυψη της προωθούμενης πολιτικής με διάφορα προσχήματα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένο να παρακολουθήσει αυτή τη διελκυστίνδα, σε βάρος της εκπαίδευσης και των λειτουργών της.
1. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα, στη βάση των προτάσεών μας, το πρόβλημα της παιδαγωγικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των καθηγητών.
2. Εδώ και τώρα απαιτούμαι, από το ΠΕΚ Πατρών, την Περιφερειακή Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και τη συντονίστρια του προγράμματος να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των συναδέλφων των απομακρυσμένων σχολείων και ιδιαίτερα της Ιθάκης, με τρόπο που να διασφαλίζει τόσο το ουσιαστικό περιεχόμενο της επιμόρφωσης όσο και την αντιμετώπιση του μαρτυρίου στο οποίο υποβάλλονται οι εκπαιδευτικοί.
Σε διαφορετική περίπτωση το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ, θα προτείνει αποχή από τις διαδικασίες του ΠΕΚ καθώς και άλλες δυναμικές ενέργειες.
Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί σε Γενική Συνέλευση του κλάδου, η οποία καλείται για τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, 4 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 2ου-3ου Γυμνασίου.

Αργοστόλι 25-11-2004
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Μαντζουράτος Δημήτρης
Ο Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency