Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
06/03/2015

Οι μνήμες ξύπνησαν μετά από 62 χρόνια - Συγκλονιστικές ιστορίες από τους σεισμούς του '53

Μετά από 62 χρόνια επέστρεψε στην Κεφαλονιά ο Eli Likvornik, ναύτης Ισραηλινού πολεμικού πλοίου, που εκείνες τις δραματικές ημέρες του Αυγούστου του 1953 έσπευσε για βοήθεια στο ισοπεδωμένο από τους σεισμούς Αργοστόλι.

 

Σε μία όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε η Κατερίνα Δήμα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη πολλοί παλιοί Κεφαλονίτες θυμήθηκαν συγκλονιστικές ιστορίες από τους σεισμούς και τις μοιράστηκαν με τον 80χρονο πλέον Eli.

Άλλωστε αυτή ήταν και η επιθυμία του, γι' αυτό ήρθε και πάλι στην Κεφαλονιά, για να βρει και να συνομιλήσει με εκείνους για τους οποίους αυτός και οι συνάδελφοί του, πολλές φορές με αυταπάρνηση και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, κατέπλευσαν στο λιμάνι του Αργοστολίου, εκεί δίπλα στο Μαϊστράτο, και ρίχτηκαν στην αναζήτηση επιζώντων μέσα στα χαλάσματα.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και δεν ήταν λίγες οι φορές που η φωνή κάποιων από τους ομιλητές «έσπαγε», ειδικά όταν ανασύρανε από τη μνήμη εικόνες από πρόσωπα που χάθηκαν, από στιγμές που τον φόβο διαδεχόταν η ελπίδα, και μετά πάλι ο φόβος, από γεγονότα που μπορεί να θάφτηκαν στα χαλάσματα του χρόνου, δεν έπαψαν όμως ποτέ να ανασαίνουν στο μυαλό αυτών που τα έζησαν, και ξύπνησαν πάλι εχθές το απόγευμα στην Κοργιαλένειο.

Η συγκλονιστική περιγραφή του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου

Ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος, ένας από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους στης Κεφαλονιάς, συγγραφέας και λαογράφος με μεγάλο και μοναδικό έργο πίσω του, στα 93 του χρόνια περιγράφει με έναν απαράμιλλο τρόπο τις πρώτες στιγμές μετά τον τρίτο και καταστροφικότερο σεισμό που σημειώθηκε στις 11:27 του πρωινού της 12ης Αυγούστου 1953.

Μελετητής ο ίδιος και συγγραφέας ενός σημαντικότατου βιβλίου για τους σεισμούς του 53, θυμάται το σήμα SOS που εξέπεμψε ο Νομάρχης Κεφαλονιάς και την άμεση ανταπόκριση των ισραηλινών πλοίων που έπλεαν σε διεθνή ύδατα αλλά πολύ κοντά στην Κεφαλονιά. Τονίζει το γεγονός ότι τα πλοία αυτά κινδύνευαν να χαρακτηριστούν ως πειρατικά αφού το Ελληνικό Κράτος δεν είχε αναγνωρίσει ακόμη το Κράτος του Ισραήλ. Σημειώνει επίσης ότι τα πλοία έρχονταν χωρίς να έχουν λάβει ακόμη επίσημη άδεια από το αρχηγείο του στόλου τους.

«Σλόμο Ερέλλ ήταν το όνομα του ναυάρχου που έδωσε την εντολή», θα πει ο Α. Δεμπόνος, «το όνομα του πατέρα μου μπορεί να το ξεχάσω, το όνομα αυτού του ανθρώπου ποτέ», θα συμπληρώσει συγκινημένος. «Κι όταν ξημέρωνε, αντί ήλιος ελπίδας που κατά τα συνηθισμένα βγαίνει κάθε μέρα, ξεπρόβαλε από τον ορίζοντα ένας κοκκινωπός ήλιος απελπισίας» θα συνεχίσει περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την επόμενη ημέρα από τον τελευταίο σεισμό. Μια απελπισία που όταν οι κάτοικοι είδαν τα πλοία αντικαταστάθηκε από την ελπίδα. «Ήρτανε να μας σώσουνε, ακούστηκε», θα συνεχίσει ενώ όταν θα μιλήσει για τα παιδιά που οι στρατιώτες έσωζαν από τα χαλάσματα και παράδιναν στη μάνα τους η φωνή του θα «σπάσει» και σχεδόν με λυγμό θα περιγράψει τις συγκινητικές εκείνες στιγμές.


Ο μοναδικός Γεράσιμος Σταματάτος και η... άδικη αποτρίχωση

Η δεύτερη συγκλονιστική περιγραφή ήταν αυτή του αειθαλούς Γεράσιμου Σταματάτου, ενός ακόμη σημαντικού πνευματικού ανθρώπου της Κεφαλονιάς, με τον περίτεχνο προφορικό λόγο, που παρά την καθαρευουσιάνικη χροιά του,, μοιάζει ακόμη και σήμερα πιο ζωντανός από ποτέ.

Περιγράφει κι εκείνος με τη σειρά του τις πρώτες ώρες μετά τους σεισμούς, το πώς κουβάλησε στους ώμους του έναν τραυματία, την απίστευτη δίψα λόγω της καταστροφής των πηγαδιών και την καθοριστική βοήθεια των Ισραηλινών ναυτικών που έμειναν μέχρι να εξαντληθούν όλα τους τα εφόδια.

Δείτε επίσης να περιγράφει την αποτρίχωση που του έκαναν οι Ιταλοί αλλά και την αποκάλυψη του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου που αποκατέστησε την αλήθεια μετά από 70 ολόκληρα χρόνια γι' αυτό το άδικο βασανιστήριο.

Στο video που ακολουθεί, ο Eli Likvornik μιλάει για τις πρώτες εικόνες που αντίκρισαν όταν έφτασαν στο Αργοστόλι, τους ηλικιωμένους που είχαν και τη μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια αλλά και το αυτοσχέδιο χειρουργείο που ο γιατρός των ισραηλινών είχε στήσει μέσα στο πλοίο.

Δείτε ακόμη μερικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνες τις αυγουστιάτικες ημέρες του 1953 τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και που βρέθηκαν στην Κοργιαλένειο για να υποδεχτούν και να συνομιλήσουν με τον Eli Likvornik.

Επίσης μη χάσετε τους... μπόμπιρες που έκαναν την «Μεγάλη Απόδραση» από την Αθήνα για την Κεφαλονιά, εκείνες τις ημέρες του Αυγούστου του 53.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Οι φωτογραφίες είναι από το iftachkozik.wordpress.com

 

 


 

Πολυμέσα

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency