Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
12/02/2015

Κεφαλληνιακός 2013: Μια νέα προσπάθεια με πολύ αγάπη για το μπάσκετ

Κεφαλληνιακός 2013: Μια νέα προσπάθεια με πολύ αγάπη για το μπάσκετ

Πριν από 1 περίπου χρόνο ο Κεφαλληνιακός 2013 έκανε τα πρώτα δειλά βήματά του στον αθλητικό χώρο. Μια ομάδα ανθρώπων ορμώμενοι από την αγάπη τους για το μπάσκετ προχώρησαν στην δημιουργία μιας νέας τοπικής ομάδας, η οποία φέρει το όνομα της ιστορικής ομάδας του Κεφαλληνιακού, συμπληρωμένο με το 2013 που είναι το έτος της νέας ίδρυσής της! Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να αναγνωριστεί από την ομοσπονδία, να σχηματίσει μια αξιόλογη ομάδα που θα ξεκινήσει φέτος από την Γ-ΕΣΚΑΗ την πορεία της στους αγώνες που θα διεξαχθούν Ιανουάριο με Ιούνιο. Αλλά και να έχει στις τάξεις της 100 περίπου παιδιά που μαθαίνουν μπάσκετ στις ακαδημίες της. Μια επίσκεψη στο γήπεδο ήταν αρκετή για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση για κάτι σοβαρό, ενώ αυτές τις ημέρες όλοι ετοιμάζονται για το «ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ», που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Για αρχή, μιλήσαμε με τον κο Αντώνη Κουταβά, εκπρόσωπο της διοίκησης...

Μιλήστε μας για αυτό το νέο εγχείρημα. Πως εμπνευστήκατε την ιδέα της δημιουργίας μιας ακόμα ομάδας για την Κεφαλονιά;

Αρχικά θα ήθελα να σας πω πως εμείς δεν την αντιμετωπίζουμε ως μια ακόμα ομάδα. Την αντιμετωπίζουμε ως την «οικογένειά» μας, ή ακόμα πιο εύστοχα ως «παιδί» μας με όλη την σημασία της λέξης. Όλα τα μέλη της ομάδας μας προέρχονται από την παλιά αμάδα του ΚΑΟ που συμμετείχαν κυρίως ως αθλητές.

Από τότε λοιπόν που βρεθήκαμε αρχικά κάποιοι και αναπολούσαμε τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε με τον ΚΑΟ, μας δημιουργήθηκε αυτή η όμορφη ιδέα της επανασύστασης της ομάδας της καρδίας μας που τόσο άδικα κάποιοι προσπάθησαν να την σβήσουν από το μπασκετικό χάρτη του νησιού και όχι μόνο. Οι λόγοι όμως της επανασύστασης του ΚΑΟ δεν σταματούν στον ρομαντισμό. Ο Κεφαλληνιακός είναι εδώ για να διδάξει το μπάσκετ, την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και τις αρετές της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθε.

Η νέα αυτή ομάδα χρησιμοποιεί ένα ιστορικό όνομα όπως αυτό του Κεφαλληνιακού. Πως προέκυψε αυτό;

Όπως προείπα ο ΚΑΟ είναι η ομάδα που μας δίδαξε το μπάσκετ και τις σωστές αξίες του αθλητισμού. Ο ΚΑΟ έφερε πρώτος το μπάσκετ στην Κεφαλονιά και το διέδωσε στο νησί για περισσότερο από δυο δεκαετίες. Εκπροσώπησε την Κεφαλονιά στην υψηλότερη ερασιτεχνική κατηγορία επί χρόνια και κέρδισε τον σεβασμό όχι μόνο όλων των απανταχού Κεφαλονιτών, αλλά και των αντιπάλων του. Αισθανόμαστε την παλιά ομάδα του Κεφαλληνιακού ως «πρόγονό» μας, άρα τι ποιο λογικό και ανθρώπινο να θέλουμε να τον τιμήσουμε δίνοντας το όνομά του στο «παιδί» μας, και έτσι να αναβιώσουμε το όνομά του μιας και κάποιοι, στο πέρασμα του χρόνου, δεν το σεβάστηκαν καθόλου.

Τι είναι αυτό το νέο που φέρνει ο ΚΑΟ στο Κεφαλονίτικο basket;

Εγώ δεν θα το χαρακτήριζα νέο! Θα το έλεγα όμως αυτονόητο. Το όραμά μας είναι να δουλέψουμε στις ακαδημίες μας και να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα παιδιά των ακαδημιών μας στην ανδρική μας ομάδα. Θέλουμε να αναδείξουμε νέα ταλέντα και θεωρούμε ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι το νησί μας κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξει ως ταλέντο και παίχτη που στάθηκε σε υψηλό επίπεδο μόνο τον Αλέξη Παπαδάτο, ο οποίος προερχόταν από την παλιά αμάδα του ΚΑΟ. Επίσης, όπως προείπα, θέλουμε στην αμάδα μας να συμμετέχουν παιδιά που έχουν διδαχθεί το μπάσκετ στην Κεφαλονιά. Θέλουμε οι προπονήσεις των αγωνιστικών τμημάτων να είναι ανοιχτές σε οποιονδήποτε θέλει να δοκιμάσει. Στις ώρες των προπονήσεών μας το γήπεδο επιθυμούμε να σφύζει από ζωή και να μην έχουμε κλειστές προπονήσεις των 5 ή 6 ατόμων. Οι παίχτες μας θέλουμε να είναι κομμάτι της κοινωνίας της Κεφαλονιάς που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί. Στόχος μας είναι ο «ερασιτεχνικός πρωταθλητισμός» και όχι ο πρωταθλητισμός «άνευ ουσίας».

Πως είναι να ξεκινάτε κάτι με μοναδικό εφόδιο την αγάπη σας για το basket;

Είναι κάτι μοναδικό, ρομαντικό και αγνό. Είναι ευλογία για τον οποιονδήποτε όταν στην ζωή του του δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθεί με κάτι που το αγαπάει πολύ και του δίνει ζωή, όπως εμάς το μπάσκετ. Φιλοδοξούμε αυτό να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο και για την νέα γενιά. Στον Κεφαλληνιακό δεν έχουν σημασία οι τίτλοι και οι θέσεις παρά μόνο η συλλογική προσπάθεια και προσφορά που πηγάζουν από την αγάπη μας για το μπάσκετ.

Η ομάδα βασίζεται στις ακαδημίες που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι. Θεωρείτε ότι έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονέων;

Οι ακαδημίες του ΚΑΟ πραγματικά μετρούν μόλις ένα χρόνο λειτουργίας. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα οι γονείς έχουν στηρίξει αυτή την προσπάθεια και έχουν εμπιστευτεί τα παιδιά τους στις ακαδημίες μας. Αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν και για φέτος έχουν ήδη εγγραφεί σχεδόν 100 παιδιά ηλικιών από 6 έως 12 ετών στο Αργοστόλι και στην Σάμη. Αυτό μας δίνει δύναμη και μας γεμίζει ελπίδες για το μέλλον. Οι ακαδημίες μας λειτουργούν ολοχρονικά (χειμερινή και θερινή περίοδο). Ο Κεφαλληνιακός, θέλοντας να στηρίξει κάθε οικογένεια του νησιού και να βοηθήσει κάθε παιδί που θέλει να γνωρίσει τα μυστικά του μπάσκετ, έχει ορίσει ως μηνιαία συνδρομή το συμβολικό ποσό των 15 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει επιπλέων επιβάρυνση για την εγγραφή στις ακαδημίες, η οποία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Έτσι ο ΚΑΟ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι «το μπάσκετ είναι εδώ και είναι εδώ για όλους».

Νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και από εδώ όλους τους γονείς που μας έχουν εμπιστευθεί τα παιδιά τους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.

Φέτος ήρθε η επίσημη αναγνώριση της ομάδας από την ομοσπονδία. Πόσο σημαντικό είναι αυτό και πως επηρεάζει το έργο σας;

Για κάθε σωματείο η αναγνώριση από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) είναι το μέσο για να του επιτρέψει να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα που διοργανώνει τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι η αναγνώριση από την ΕΟΚ δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά πλέον νοιώθουμε δικαιωμένοι που καταφέραμε να αποδείξουμε και να πείσουμε για την σοβαρότητα του εγχειρήματός μας, ξεπερνώντας κάθε σκόπελο που συναντούσαμε.

Υπάρχει και ομάδα ενηλίκων; Σκέφτεστε να την κατεβάσετε και στο πρωτάθλημα;

Η επίσημη αναγνώριση του ΚΑΟ από την ΕΟΚ είναι το εισιτήριο για την συμμετοχή μας στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η. Η αντρική αμάδα του ΚΑΟ ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της για να συμμετάσχει στο επερχόμενο πρωτάθλημα και οι αγωνιστικές της υποχρεώσεις ξεκινούν τον Ιανουάριο.

Προοπτικές και σχέδια για το μέλλον;

Η συνέχιση και η εξέλιξη των τμημάτων των ακαδημιών μας είναι μείζονος σημασίας για εμάς. Οι ακαδημίες μας θα είναι πάντα ανοιχτές για να καλωσορίσουν νέα παιδιά, ώστε να γνωρίσουν τις αρετές του μπάσκετ.

Στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων αγωνιστικών τμημάτων όλων των ηλικιών (παμπαίδων, παίδων, εφήβων και ανδρών) στα οποία να συμμετέχουν παιδιά των ακαδημιών μας, ώστε να παίρνουν αγωνιστικές εμπειρίες, με σκοπό πρωτίστως να εξελίξουν το ταλέντο τους και να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στο αντρικό τμήμα από μικρή ηλικία.

Πέρυσι διοργανώσατε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 1ο Τουρνουά Basket Αλληλεγγύης. Να περιμένουμε ότι θα παρακολουθήσουμε και το 2ο;

Το Τουρνουά Basket Αλληλεγγύης είναι μια διοργάνωση που φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός για την Κεφαλονιά. Το 2ο Τουρνουά Basket Αλληλεγγύης «Φώτης Τσιλιμιδός» θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης» και συνδιοργανώνεται με την ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ.

Ο Φώτης ήταν φίλος μας, συμμαθητής μας και παρά πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας της Κεφαλονιάς και ειδικότερα του Κεφαλονίτικου αθλητισμού. Ήταν ένας έγκριτος αθλητικός δημοσιογράφος που πάντα όλοι μας περιμέναμε να μας βοηθήσει και να μας ενθαρρύνει με την κριτική του, που σκοπό είχε να μας κάνει καλύτερους. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τα όσα προσέφερε στον τόπο αυτό, εμείς θα τον τιμήσουμε δίνοντας το όνομα του στο τουρνουά, μιας και ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας του συνάδει απόλυτα με τον Φώτη, που ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα και την προσφορά της διοργάνωσης αυτής μας τιμά θέτοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2ο Τουρνουά Basket Αλληλεγγύης «Φώτης Τσιλιμιδός» υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, κατά την διάρκεια του τουρνουά θα συγκεντρώνονται τρόφιμα στην είσοδο του γηπέδου και θα μοιραστούν στις οικογένειες του νησιού που έχουν ανάγκη με ευθύνη του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ι.Μ. Κεφαλονιάς και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Κεφαλονιάς.

Καλούμε όλους τους αθλητές του νησιού και όλων των ηλικιών (παιδιά, εφήβους και ενηλίκους) να συμμετάσχουν σε αυτή την γιορτή του μπάσκετ βοηθώντας τους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων και οι λεπτομέρειες διεξαγωγής του τουρνουά είναι διαθέσιμες στην σελίδα του Κεφαλληνιακού στο facebook (www.facebook.com/kefalliniakos2013) και στο kao.gr.

Κάτι άλλο που θα θέλατε να συμπληρώσετε και να πείτε σε όσους διαβάζουν αυτή την μικρή παρουσίαση;

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρόνια σε όλο το κόσμο, με υγεία και ευτυχία. Καλή αγωνιστική σεζόν στον Κεφαλληνιακό, αλλά και σε όλες τις ομάδες της Κεφαλονιάς, με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες. Καλή συνέχεια στις Ακαδημίες μας και καλή πρόοδο σε όλους τους αθλητές μας.

Στην συνέχεια μιλήσαμε με τον προπονητή της ομάδας κο Γιώργο Αντωνάτο...

Πως εμπνευστήκατε την ιδέα της δημιουργίας μιας ακόμα ομάδας για την Κεφαλονιά και γιατί να έρθει το παιδί σε εσάς;

Η ιδέα υπήρχε. Από παιδιά είμαστε στο χώρο και συνεχίζουμε με άλλη ιδιότητα. Η φράση -δημιουργία μιας ακόμα ομάδας- πιστεύουμε ότι δε μας αρμόζει. Είμαστε μια καινούργια ομάδα που στόχος της είναι η μπασκετική, αλλά και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών που την απαρτίζουν. Θέλουμε τα παιδιά να αγαπήσουν, αλλά και να μάθουν το μπάσκετ. Στις προπονήσεις τα παιδιά διασκεδάζουν, αλλά και βελτιώνουν τις ικανότητες τους. Το βασικό μας μότο είναι ότι με σύστημα και προσπάθεια υπάρχει εξέλιξη για όλους.

Πως είναι να ξεκινάτε μια ομάδα από το μηδέν;

Είναι σαν να φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί. Μοναδική εμπειρία που θέλεις να την αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποιο θα είναι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε, ώστε η ομάδα να ανέβει και να γίνει πιο γνωστή;

Το μπάσκετ που θα παίζουν τα ίδια τα παιδιά θα είναι το αποτέλεσμα του έργου μας, αλλά και η ανταμοιβή μας.

Τα σχέδιά σας για το μέλλον; Βασίζεστε αρκετά στις ακαδημίες και τις υποδομές. Πείτε μας μερικά πράγματα για αυτό...

Το ανδρικό τμήμα θα συμμετάσχει μετά τις γιορτές για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ-Η. Του χρόνου θέλουμε να πάρουμε μέρος στο πρωτάθλημα μίνι, αλλά και να έχουμε μια παιδική ή εφηβική ομάδα. Στο κοντινό μέλλον θέλουμε η ανδρική ομάδα να αποτελείται από νέους αθλητές προερχόμενους από τις ακαδημίες της ομάδας μας, αλλά και άλλων ομάδων.

Η σχέση σας με τους αθλητές σας ποια είναι;

Με μικρούς και μεγάλους παρά πολύ καλή. Με σέβονται και τους σέβομαι. Πιστεύω σε όλα τα παιδιά και πιστεύω ότι, προπόνηση με την προπόνηση, πάντα κάτι κερδίζουμε.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας για την ομάδα;

Όπως προείπα, η εξέλιξη των υποδομών και η ενσωμάτωσή τους στην ανδρική ομάδα. Σίγουρα στόχος μας είναι η συντομότερη άνοδος της ομάδας μας στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η και η συντομότερη εκκίνηση παιδικού τμήματος.

Ολοκληρώνοντας, να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια και μακάρι η ύπαρξη του Κεφαλληνιακού 2013 να βοηθήσει στην άνοδο του αθλήματος και του αθλητισμού γενικότερα στο νησί μας. Το βέβαιο είναι ότι όταν υπάρχει διάθεση για δουλειά και αγάπη για το άθλημα, κάτι καλό γίνεται!!!

 

Πηγή: kefalonitis magazine

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency