Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
31/10/2014

Η αξία της συμμετοχής

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

"Σημασία δεν έχει μόνο η νίκη, αλλά και ο αγώνας για την νίκη".

                                                                    Νίκος Καζαντζάκης

Το διαχρονικό αυτό μήνυμα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη και διανοούμενου, ισχύει για όλους τους αγώνες που δίνει ο καθένας μας στο στίβο της ζωής. Από τα πολεμικά γεγονότα και τις κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες, μέχρι τα απρόσμενα πλήγματα της μοίρας αλλά και τις μικροπροκλήσεις της καθημερινότητας, στις οποίες δίνουμε, ίσως, υπέρμετρη σημασία (παννελήνιες εξετάσεις, αναζήτηση εργασίας, καριέρα, εκλογικές αναμετρήσεις, αθλητικές διοργανώσεις), η αξία της συμμετοχής και της προσπάθειας φέρουν μεγαλύτερη βαρύτητα από το καθεαυτό αποτέλεσμα. 

Αυτό είναι και το ξεχασμένο νόημα του αθλητικού ιδεώδους, που τόσο συχνά έχουμε την ευκαιρία να εμπεδώσουμε στα διάφορα αθλητικά γεγονότα που τόσο συχνά διοργανώνονται στον τόπο μας. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι διεξήχθησαν στην Κεφαλονιά δώδεκα αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες η συμμετοχή των ντόπιων και η ανταπόκριση του κοινού υπήρξαν ιδιαίτερα ενεργές.

Ένας μάλιστα εκ των συμπατριωτών μας κατάφερε να συμμετάσχει και στις δώδεκα. Πρόκειται για τον Αργοστολιώτη Παναγή Γαρμπή, ο οποίος έδωσε το παρόν και τον καλύτερο του εαυτό, αποδεικνύοντας ότι η θέληση και ο αθλητισμός δεν έχουν όρια, όταν σε πλημμυρίζει η χαρά του "ευ αγωνίζεσθαι".

Ο εν λόγω αθλητής αναφέρεται αναλυτικά στα καλοκαιρινά αθλητικά δρώμενα καταθέτοντας συγχρόνως την δική του εμπειρία και τις προσωπικές του εντυπώσεις: 

 • Ξεκινώντας από το Διεθνές Φεστιβάλ Ρυθμικής (26-29 Ιουνίου) στο οποίο συμμετείχε για 16η χρονιά, ο Παναγής φέρνει στη μνήμη του την αγαπημένη Άννα Πολλάτου, προς τιμήν της οποίας αγωνίστηκαν όλοι οι αθλητές.
 • Στις 12 Ιουλίου είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε στην Κεφαλονιά τον παγκόσμιο πρωταθλητή του kick-boxing Μιχάλη Ζαμπίδη (IRON MIKE), ο οποίος έδωσε αθλητικό σεμινάριο στο Κλειστό Γυμναστήριο Αργοστολίου. Ο Παναγής Γαρμής ήταν εκεί.
 • Για πρώτη φορά διοργανώθηκε φέτος στις 20 Ιουλίου στη Θηνιά ο "Δρόμος Θηναίας Γης" (7.100μ.), με ενεργό συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που μας δίνει ο Παναγής για τον τερματισμό της κούρσας: "Είμαι σε απόσταση αναπνοής λίγα μέτρα από τον τερματισμό... Οι θεατές κοιτούν εντυπωσιαμένοι εμένα και τον συναθλητή μου. Στο τέλος οι θεατές μάς δίνουν συγχαρητήρια. Μετά τον αγώνα είμαστε όλοι νικητές!).
 • Στις 3 Αυγούστου έλαβε χώρα στο Ληξούρι ο "4ος Λασκαράτειος Αγώνας Δρόμου" (7.500μ.).
 • 9 Αυγούστου: 26ος "Λειβαθώνειος Αγώνας Δρόμου" (5.000μ.).
 • 13 Αυγούστου: Αγώνας Δρόμου: " Ο γύρος του Πυργιού" (3.500μ.).
 • Χαρακτηριστικός για την δυσκολία του ήταν ο αγώνας δρόμου "Φώκεια 2014" (8.300μ.) που οργανώθηκε στα Φωκάτα την 17η Αυγούστου και φιλοξένησε πλήθος συμμετοχών.
 • Στις 6 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα ο "27ος Τηλεμάχειος Αγώνας Δρόμου" (Σκάλα-Πόρος).
 • Στις 4 Οκτωβρίου είχαμε το περίφημο "Φίσκαθλον" στο οποίο για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε το "Δίαθλον" (κολύμπι-τρέξιμο) με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Το Δίαθλον περιελάμβανε το "Άκουαθλον" όπου οι αθλητές κολύμπησαν για 1.800μ. από την παραλία Έμπλυση έως το Φισκάρδιο. Ακολούθησε αγώνας δρόμου από την παραλία Φώκι μέχρι το Φισκάρδο (5 χλμ.). Δυστυχώς, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών υπήρξαν κάποιες έκτακτες αλλαγές στο πρόγραμμα των αγώνων.
 • 5 Οκτωβρίου: "Φίσκαθλον" (συνέχεια): αγώνας δρόμου 5.000μ. από το Μάγγανο στο Φιακάρδο.
 • Τέλος, στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο αγώνας δρόμου Αργοστόλι-Ληξούρι (32.000μ.).

Κλείνοντας, αξίζει να προσθέσουμε ότι πέραν των ανωτέρω διοργανώσεων, οι ευκαιρίες για άθληση που δίνονται στο νησί μας είναι ποικίλες και προσβάσιμες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για μικρούς και μεγάλους σε επίπεδο συλλόγων και εκδηλώσεων. Όπως αναφέρει ο Παναγής Γαρμής στην συνέντευξη του, εκτός από το κολύμπι και το τρέξιμο ασχολείται με την χειμερινή κολύμβηση, το τραμπολίνο, την ενόργανη γυμναστική, τις πολεμικές τέχνες, την κωπηλασία, τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς και το body building, το οποίο είναι και το αγαπημένο του σπορ, αφού έχει συμμετάσχει και εξακολουθεί να συμμετέχει σε ελληνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Γνωστό είναι επίσης, το ενδιαφέρον της τοπικής νεολαίας και όχι μόνο, για ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, καλαθοσφαίριση, τέννις, βολεϊ, στίβο και πλήθος άλλων αθλημάτων.

Σε μία εποχή που ο καταναλωτισμός, οι καταχρήσεις, το εύκολο κέρδος και η άνετη ζωή προβάλλονται ως πρότυπα ζωής σε μικρούς και μεγάλους, ο αθλητισμός έρχεται να δώσει μαθήματα υγιούς διαβίωσης, αγωνιστικής θέλησης και ευγενούς άμυλας, προσπαθώντας για την εξυγίανσης της κοινωνικής νοοτροπίας και παιδείας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εμπέδοση των ιδανικών του αθλητικού ιδεώδους και όχι η επιπόλαιη εκτόνωση των συμπλεγματικών ενστίκτων του ατόμου, που αδηγεί σε αντιαθλητικούς τραμπουκισμούς. Η πατρίδα μας γέννησε και δίδαξε αυτές τις αξίες, για αυτό και αποτελεί ιδιαίτερο καθήκον μας να τις διαφυλάξουμε ως "κτήμα ες αει".

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency