Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/04/2010

Θανάσης Μουίκης: Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλονίτικου Μπάσκετ 1983-2010

Ο Θανάσης Μουίκης, χωρίς αμφιβολία, υπήρξε το πρόσωπο της χρονιάς στον τοπικό αθλητισμό, λόγω της πορείας του Α.Σ.Κ. στη Γ' εθνική κατηγορία της καλαθοσφαίρισης, την τεράστια προσπάθεια να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της ομάδας, αλλά και την απόφαση διάλυσης του ανδρικού τμήματος, με την παράλληλη συνέχεια και ανάδειξη των τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Σήμερα, έρχεται να δώσει όλη αυτή την εμπειρία του, αλλά και να καταγράψει τις ιστορικές του μνήμες, σε ένα βιβλίο με θέμα το μπάσκετ στην Κεφαλονιά. Εμείς μιλήσαμε μαζί του και σας παραθέτουμε τα πολλά ενδιαφέροντα που μας είπε.

Μιλήστε μας για το βιβλίο με θέμα το μπάσκετ στην Κεφαλονιά. Πως και πότε ξεκίνησε η συγγραφή του;

Η συγγραφή του βιβλίου άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2008. Ήταν τότε που ανέθεσα στο δημοσιογράφο του γραφείου τύπου του Α.Σ.Κ. Γιώργο Χαλαβαζή, την εργασία αυτή δίνοντάς του δέκα ονόματα και τηλέφωνα ανθρώπων κλειδιά της ιστορίας του μπάσκετ του νησιού μας. Έπρεπε, λοιπόν, να ξετυλίξει το κουβάρι του νήματος σε όλο σχεδόν το νησί, κάτι που διήρκησε δεκατέσσαρες ολόκληρους μήνες. Το βιβλίο αυτό είναι η «κιβωτός» του Κεφαλονίτικου μπάσκετ που θα διαφυλάξει και θα ταξιδέψει όλες τις ιστορικές εκείνες στιγμές μαζί με τους πρωταγωνιστές του σε βάθος χρόνου, σε βάθος γενεών.

Πείτε μας για τα αίτια που σας οδήγησαν σε μια τέτοια ενέργεια. Θεωρείτε ότι θα αποτελέσει μια βάση για ένα σωστότερο αθλητισμό στο νησί;

Λόγω του ότι βρίσκομαι κοντά και υπηρετώ το χώρο του μπάσκετ στην Κεφαλονιά μας από ιδρύσεως ομάδων (1983), αισθάνθηκα την ανάγκη ότι, πέραν κάθε αγωνιστικής προσπάθειας και ανόδου στο χώρο, κάποιος έπρεπε να καταγράψει και να διαφυλάξει το φωτογραφικό υλικό και τις ιστορικές μνήμες, όσο ακόμα υπάρχουν κοντά μας οι πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές αυτών. Με αυτό τον τρόπο, καταγράφοντας την ιστορία, κερδίζεις δύο πράγματα: οι παλαιότεροι να μην λησμονηθούν και οι νεότεροι να διδαχθούν.

Θεωρώ ότι αυτό το ιστορικό λεύκωμα θα αποτελέσει μία βάση για ένα σωστότερο αθλητισμό στο νησί μας, γιατί διαμορφώνει αθλητική παιδία. Παράλληλα, δίνεται το ερέθισμα για τη συγγραφή και άλλων παρόμοιων ιστορικών βιβλίων, άλλων αθλημάτων και όχι μόνο. Ο Α.Σ.Κ. άλλωστε, έχει υπάρξει καινοτόμος πολλές φορές στο παρελθόν και θα συνεχίσει στο δρόμο αυτό. 


Μέσα από τη συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου καταλήγετε σε κάποιο συμπέρασμα, γιατί τελικά δεν έχει γίνει εφικτή η συμμετοχή κάποιας ομάδας μας σε υψηλή κατηγορία κάποιου ομαδικού αθλήματος μέχρι σήμερα, στα δημοφιλή αθλήματα;

Οι λόγοι, όπως πάντα σε κάθε πολύπλοκο και μακροχρόνιο πρόβλημα, είναι πολλοί και αρκετά σαφείς. Δεν είμαστε, λοιπόν, μόνο ένα νησί που από τη φύση του είναι απομονωμένο, αλλά παράλληλα είναι πληθυσμιακά μικρό, με μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης της ευρύτερης επαρχίας μας προς τις δύο μεγάλες πόλεις.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται πολλές εστίες, που μαζί με την έλλειψη συνεργασίας και υπομονής που μας διακρίνει, να μην μπορούμε να έχουμε διάρκεια σε υψηλά επίπεδα. Πρόσθετοι λόγοι είναι η έλλειψη εγχώριου έμψυχου υλικού, ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 18 ετών και η έλλειψη στόχευσης και συγκέντρωσης οικονομικών πόρων προς την εκάστοτε ομάδα που πρωταγωνιστεί. Έτσι ακριβώς, έγινε και τα τελευταία χρόνια με τις ξεχωριστές πορείες του Α.Ο.Κ.Ι. και του Α.Σ.Κ., που στο τέλος αντιμετώπισαν και οικονομικά προβλήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν στα επόμενα χρόνια λειτουργίας τους.

Αισθάνεστε κάποια πικρία για όσα συνέβησαν πριν λίγους μήνες, με αποτέλεσμα τη διάλυση του αντρικού τμήματος μπάσκετ του Α.Σ.Κ. ή το βλέπετε πλέον σαν μια ευκαιρία για τη σωστή οργάνωση πάνω σε γερές βάσεις του τοπικού αθλητισμού;

Στο βιβλίο αυτό, καταγράφοντας εκτενώς την ιστορική πορεία των ομάδων του μπάσκετ, κάποιος μπορεί να δει και να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους που ο Α.Σ.Κ. και οι άλλες ομάδες στο παρελθόν είχαν την πορεία τους μεν, αλλά αργά ή γρήγορα δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις ασθένειες και τα προβλήματα που ανέφερα απαντώντας στην προηγούμενη ερώτηση σας, με αποτέλεσμα να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Για αυτό, η όποια πικρία μου περιορίζεται στο γενικότερο «status quo» του αθλητισμού στο νησί μας.
Ο Α.Σ.Κ. πάντα έδινε έμφαση στα τμήματα υποδομής, ανεξάρτητα από την εκάστοτε ανδρική ομάδα. Έτσι και τη φετινή χρονιά η σκληρή δουλειά συνεχίστηκε. Διατήρησε το μεγάλο δυναμικό του, συνέχισε τη συνεργασία του και με άλλους δήμους και κατέβασε τέσσερα αγωνιστικά τμήματα (γυναικείο, εφηβικό, παιδικό, παμπαίδες) με τέσσερεις καταξιωμένους προπονητές στα πρωταθλήματα της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα διοικητικά μιας ομάδας και να προσφέρουν μέσα από αυτά;

Ο χώρος χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανθρώπους να ασχοληθούν με τα διοικητικά μιας ομάδας και η συνταγή είναι μια: αγάπη για το άθλημα και τα παιδιά, περισσότερη παιδαγωγική προσέγγιση, επιμονή, υπομονή, με μοναδικό σκοπό την προσφορά. 


Πότε κυκλοφορεί το βιβλίο και πως κάποιος μπορεί να το προμηθευτεί;

Το ιστορικό λεύκωμα «Η 27χρονη Ιστορία του Κεφαλονίτικου Μπάσκετ 1983-2010» θα παρουσιαστεί στο φυσικό του χώρο, το κλειστό γυμναστήριο «Αντ. Τρίτσης» τη Δευτέρα του Πάσχα 05/04/2010 στις 7:00 το απόγευμα. Εκεί θα παραβρεθούν οι άνθρωποι που έγραψαν την 27χρονη αυτή ιστορία και όλοι μαζί οι Κεφαλονίτες πρέπει να τους τιμήσουμε με την παρουσία μας. Το βιβλίο αυτό θα μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί είτε στο τέλος της παρουσίασης ή από τα βιβλιοπωλεία και τα γραφεία του συλλόγου.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency