Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
02/10/2012

Παναγής Αντύπας: Η καλλιτεχνική πλευρά του Παναγή Αντύπα

«Δουλεύω, αγαπάω, διασκεδάζω, επικοινωνώ, ζωγραφίζω, μαθαίνω, κλέβω, αντιγράφω, φαντάζομαι, αλλάζω, σχεδιάζω, λατρεύω, παράγω, καταστρέφω, φοβάμαι, μαγειρεύω, κοιμάμαι, εκφράζομαι, οργανώνω, ψάχνω, μεγαλώνω, χαμογελάω, κλαίω, τσαντίζομαι, θυμάμαι, αγανακτώ, ακούω, ζαλίζομαι, εμπνέομαι...». Ο Παναγής Αντύπας μας μίλησε σε μια μίνι συνέντευξη και μας αποκάλυψε την καλλιτεχνική του πλευρά...!

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη ζωγραφική;

Ξεκίνησα περίπου πριν μία δεκαετία. Αυτό έγινε εντελώς τυχαία, από την τηλεόραση συγκεκριμένα, όταν είδα κάποιον να ζωγραφίζει. Εδώ δυστυχώς δεν βλέπουμε πολλά πράγματα σχετικά με τη ζωγραφική. Τον είδα λοιπόν, κι έτσι ξεκίνησα μόνος μου, χωρίς να πάω σε κάποια σχολή. Απλά διαβάζοντας, βλέποντας και με πολύ προσπάθεια...Μιλήστε μου λίγο για τα έργα σας... Από πού εμπνέεστε όταν ζωγραφίζετε;Η έμπνευσή μου είναι η ανάγκη να βγάλω κάποια πράγματα από μέσα μου. Δεν εμπνέομαι ούτε από τη φύση, ούτε από τους ανθρώπους, ούτε από κάτι συγκεκριμένο... Πολλές φορές είναι ο θυμός. Όχι απόλυτα χαρούμενα συναισθήματα... Η ζωγραφική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Όταν είμαι χαρούμενος, μου βγαίνει κάτι χαρούμενο!!!

Περνάτε κοινωνικά μηνύματα από τα έργα σας;

Ο σκοπός μου δεν είναι αυτός. Πάντα όμως περνάνε κάποια μηνύματα, γιατί πάντα ενδιαφέρομαι, ενημερώνομαι και ασχολούμαι με όσα γίνονται γύρω μου. Και αυτά, χωρίς να το θέλω, μπαίνουν μέσα στο έργο μου. Τα συναισθήματά μου μπαίνουν ασυνείδητα μέσα στα έργα μου και είναι άλλες φορές χαρούμενα, άλλες λυπημένα...

Τα έργα σας έχουν μία ιδιαίτερη τεχνοτροπία απ' όσο έχω παρατηρήσει. Πείτε μου δυο λόγια γι' αυτό.

Η τεχνοτροπία μου μέχρι στιγμής, ξεκινάει πάντα από το ρεαλισμό. Μετά, με κάποιο τρόπο καταστρέφεται αυτός ο ρεαλισμός!!! Δηλαδή, ξεκινάω πάντα και ζωγραφίζω ρεαλιστικά και στη συνέχεια μου βγαίνει η μανία να καταστρέψω αυτό που έχω φτιάξει... Το αποτέλεσμα είναι η πάλη της καταστροφής με τη δημιουργία και τα σημάδια αυτά μένουν στο έργο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι δημιουργία - καταστροφή σε εναλλαγή.

Ποιο θεωρείτε το πιο σπουδαίο έργο σας και τι αυτό εκφράζει;

Έχει σχέση και με την εποχή. Βέβαια, το είχα φτιάξει πριν δύο χρόνια... Είναι ένα διπλό πορτρέτο στο οποίο είχα κάνει τον Χίτλερ. Δεν έχει καμία σχέση με τον γνήσιο Χίτλερ, ακριβώς το αντίθετο είχα σκοπό να κάνω, απλώς βγήκε λίγο σουρεαλιστικά. Αυτό είναι ένα έργο που με αγγίζει πάρα πολύ...

Έχετε συμμετάσχει σε εκθέσεις εκτός Κεφαλονιάς; Σας έγινε πρόσκληση από κάποιο φορέα ή καλλιτέχνη;

Οι πιο πολλές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχα έχουν πραγματοποιηθεί εκτός νησιού. Μέχρι στιγμής έχω κάνει δύο ατομικές εκθέσεις. Η μία έχει γίνει στο Αργοστόλι πριν 4 χρόνια, στο λιμάνι, και μια άλλη ήταν σε μια γκαλερί στην Αθήνα. Οι άλλες εκθέσεις, είναι προσκλήσεις σε ομαδικές. Όπως για παράδειγμα η έκθεση για την Ολυμπιακή Φλόγα, που με είχε προσκαλέσει ο επιμελητής της, ο Μιχαήλ Ρωμανός, στην Αθήνα. Πρόσφατα είχα συμμετάσχει σε μία στη Βαρκελώνη, στην οποία μαζεύουν νέους δημιουργούς απ' όλο τον κόσμο. Έκανα αίτηση την οποία έστειλα και κατάφερα να περάσω στους επικρατέστερους με αποτέλεσμα να βρεθώ κι εγώ εκεί. Ακόμα, έχω συμμετάσχει σε άλλη μία στην Αθήνα...

Ένα ιδιαίτερο μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Το μόνο που θέλω να πω είναι κάποια πράγματα για το πώς βλέπουμε την τέχνη. Επειδή μεγάλωσα σε μία κοινωνία όπου δεν είχα επαφή με την τέχνη και δεν ήξερα τι είναι, δεν μπορούσα να τη διαβάσω... Θυμάμαι μια φορά που πήρα έναν πίνακα του Πικάσο και είπα «Σιγά, αυτό το κάνω κι εγώ». Μου φάνηκε ότι δεν ήταν κάτι τρομερό. Όμως, στην προσπάθειά μου να κάνω παρόμοια πράγματα κατάλαβα ότι είναι πολύ δύσκολο, όχι μόνο να τα κάνεις, αλλά ακόμη πιο δύσκολο να τα σκεφτείς. Κάτι σημαντικό το οποίο είχε πει ο Σεφέρης... πάντα όταν αντικρίζουμε ένα έργο τέχνης, αυτό που νιώθουμε είναι αυτό που βλέπουμε εμείς κι όχι αυτό που έφτιαξε ο δημιουργός. Πάντα με ρωτάνε «Τι σκεφτόσουν όταν το έφτιαξες αυτό;» ή «Τι είχες στο μυαλό σου όταν το έφτιαξες;». Και τους λέω ότι δεν έχει καμία σημασία αυτό... Γι' αυτό το λόγο δεν βάζω τίτλους στα έργα μου, ώστε να αφήνω τους άλλους να τα ερμηνεύουν. Εγώ κάποια στιγμή θα «φύγω». Τα έργα μου θέλω να μείνουν και να έχουν μία ουσία, την οποία ο καθένας θα βρίσκει με βάση τον εαυτό του!!!

Συνέντευξη στην Πέννυ Γεωργιάδου

 

 

 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency