Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
21/10/2014

22 χρόνια κλασσικού και σύγχρονου χορού από την ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ

Εδώ και 22 χρόνια το τμήμα κλασσικού και σύγχρονου χορού της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. προσφέρει σε παιδιά την ευκαιρία να μάθουν σωστά χορό. Υπεύθυνη του τμήματος είναι όλα αυτά τα χρόνια η κα Χριστίνα Μαρούλη. Είχαμε την χαρά να μιλήσουμε μαζί της και να μας απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με το έργο που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.

Μιλήστε μας για το τμήμα αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, αλλά και για την προσπάθεια αυτή μέσω της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. που γίνεται αυτά τα 22 χρόνια.
Το τμήμα κλασσικού και σύγχρονου χορού της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια με την επίβλεψή μου ως υπεύθυνη καθηγήτρια χορού. Απαριθμεί εκατοντάδες παιδιά που συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στις τάξεις κλασσικού κυρίως, αλλά και σύγχρονου χορού.

Για ποιο λόγο να έρθει εδώ ένα παιδί και να γραφτεί; Τι του προσφέρει;
Από τον Απρίλη λοιπόν του 1992 στο τμήμα αυτό διδάσκεται το σύστημα της Βασιλικής Ακαδημίας χορού του Λονδίνου, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από χιλιάδες δάσκαλους χορού σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο πολλοί γονείς επιλέγουν αυτό το πλήρως οργανωμένο σύστημα διδασκαλίας χορού για τα παιδιά τους. Είναι κοινά αποδεκτό ακόμη και από δασκάλους άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων (είτε αγγλικών είτε ρώσικων) ότι είναι ότι καλύτερο για τη σπουδή των παιδιών πάνω στο χορό έως την ηλικία των 13-15 ετών.

Σε ποια ηλικία είναι καλό να ξεκινήσει κάποιος μπαλέτο; Ποιες ηλικίες συνήθως είναι αυτές που ασχολούνται και ποιες έχετε στη σχολή σας;
Πολλοί γονείς έχουν την πεποίθηση ότι το παιδί πρέπει να ξεκινήσει χορό στα 2,5 και 3 χρόνια θεωρώντας έτσι ότι τίθενται οι βάσεις για να προχωρήσει καλύτερα ένα παιδί σε ότι αφορά το χορό. Θα πρέπει να τονισθεί ότι σ' αυτές τις ηλικίες γίνεται μουσικοκινητική αγωγή, εκμάθηση ρυθμού, έκφρασης και οργάνωση της προσοχής του παιδιού ΚΑΙ ΜΟΝΟ! Κλασσικό μπαλέτο με την έννοια που το ξέρουμε όλοι δεν γίνεται. Τα περισσότερα παιδιά βέβαια ξεκινούν στην ηλικία των 5-7 όπου και η αντίληψη τους σε σχέση με τον χώρο και την πειθαρχία είναι σαφώς καλύτερη κι έτσι η πρόοδός τους είναι πιο ομαλή. Στο τμήμα αυτό του δήμου Κεφαλονιάς συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 5-17 ετών.

Υπάρχουν πολλές συμμετοχές κάθε χρόνο;
Κάθε χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται, καθώς γίνονται γνωστές οι επιτυχίες των μαθητών/τριων στις εξετάσεις που συμμετέχουν αποκτώντας τις πιστοποιήσεις της Βασιλικής Ακαδημίας χορού.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να φτάσει κάποιος σε ικανοποιητικό επίπεδο;
Ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες τα παιδιά και ανεβαίνοντας επίπεδο τα πράγματα δυσκολεύουν. Και όπως όλοι ξέρουμε τα δύσκολα είναι για τους λίγους και επιμένοντες, θα έλεγα εγώ. Όταν λοιπόν φτάσουν στην εφηβεία αρχίζουν τα θέματα που αφορούν την ίδια την εφηβεία, αρχίζει να δυσκολεύει ο χρόνος για το σχολείο και τις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες κι έτσι τα παιδιά πολλές φορές εγκαταλείπουν τον χορό. Το κομμάτι πουέντ (Pointe shoes) δηλαδή τα ειδικά παπούτσια που φορούν οι μεγαλύτερες μαθήτριες για να σταθούν στις μύτες των ποδιών είναι ένας παράγοντας που τα βοηθά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν και θα γίνουν καλύτερες σ' αυτό που αγαπούν πάρα πολύ!!! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και ο νόμος που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των ερασιτεχνικών σχολών στην Ελλάδα απαγορεύει την χρήση τους από παιδιά κάτω των 11 ετών. Πολλές σχολές χορού θέλοντας να δημιουργήσουν «καλές» εντυπώσεις σε γονείς και παιδιά και προσπαθώντας να κρατήσουν τους μαθητές ξεκινούν την εκμάθηση των ασκήσεων στις πουέντ πολύ νωρίτερα από την νόμιμη ηλικία.

Τα παιδιά αποκτούν κάποιο πτυχίο; Ποιο σύστημα διδασκαλίας ακολουθείτε;
Τα παιδιά στις τάξεις χωρίζονται στην αρχή με βάση την ηλικία τους και αργότερα με βάση το επίπεδό τους. Το σύστημα που διδάσκεται όπως είπαμε πιο πάνω είναι αυτό της Βασιλικής Ακαδημίας χορού του Λονδίνου (Royal Academy of Dance). Είμαι απόφοιτος διπλωματούχος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΒΑ και μέλος και εγκεκριμένη δασκάλα της RAD έχοντας το δικαίωμα να εξετάζονται οι μαθητές/τριες της από τον οργανισμό αυτό. Όταν φτάσει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ως υπεύθυνη δασκάλα του τμήματος επιλέγω ποια παιδιά είναι έτοιμα και σε συνεργασία με το γραφείο της Βασιλικής Ακαδημίας χορού στην Ελλάδα διοργανώνονται εξετάσεις χορού για την κάθε τάξη ξεχωριστά. Η απεσταλμένη εξετάστρια θα κρίνει τα παιδιά την ημέρα των εξετάσεων και θα αποδοθούν ενδεικτικά σε αυτά που έχουν πετύχει.

Κάποιες σχολικές χρονιές το τμήμα ασχολείται με την προετοιμασία παράστασης αφού επιλεγούν πρώτα τα παιδιά που θα συμμετέχουν σ' αυτήν.

Με τους μαθητές σας υπάρχει καλή χημεία;
Στα μαθήματα επικρατεί ένα υπέροχο κλίμα με γέλια και πολλή αγάπη τόσο από εμένα όσο και από τα παιδιά. Αν δεν υπάρξει αυτή η θαυμάσια ανταλλαγή θετικής ενέργειας τότε δεν υπάρχει πρόοδος, τα παιδιά μπλοκάρουν και η διάθεση πέφτει με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Συνήθως έρχονται μουδιασμένα και κουρασμένα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες και φεύγουν ευδιάθετα και χαρούμενα. Ενώ, φυσικά, δεν λείπει η πειθαρχία που απαιτείται για την εκμάθηση του κλασσικού μπαλέτου.

Ετοιμάζετε κάποια εμφάνιση το επόμενο χρονικό διάστημα;
Αυτή η σχολική χρονιά είναι κυρίως αφιερωμένη στην προετοιμασία εξετάσεων που θα γίνουν τον Μάρτιο για τα μεγαλύτερα παιδιά με εξεταστικό κέντρο την Αθήνα και τον Ιούνιο για τα μικρότερα στο Αργοστόλι. Δε θα λείψουν βέβαια και τα ανοιχτά μαθήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού.

Κάτι που θα θέλατε να μας πείτε μέσα από αυτή την παρουσίαση;
Εν κατακλείδι θα ήθελα οι γονείς και παιδιά να δίνουν μεγάλη προσοχή στην ποιότητα, στο επίπεδο και πάνω απ' όλα στις σπουδές των δασκάλων στους οποίους απευθύνονται, καθώς η ευθύνη του να ασχολείται κανείς με παιδιά είναι μεγάλη. Αν ένα παιδί απλώς δεν μάθει σωστά είναι το λιγότερο μπροστά σε ένα παιδί κατεστραμμένο σωματικά και ψυχολογικά. Γι' αυτό προσοχή σε ότι έχει να κάνει με την εκμάθηση κίνησης σε παιδιά. Η παιδική ψυχολογία είναι ευθύνη όλων μας.

 mpaleto 13

mpaleto 09

 

Στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά τα μαθήματα του τμήματος INTERMEDIATE που γίνονται στην αντίστοιχη αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου Αργοστολίου. Τα παιδιά μας μίλησαν με ιδιαίτερη χαρά για αυτό που κάνουν και φυσικά πήραν και τις αντίστοιχες πόζες!!!

mpaleto 03

Διονυσία Αλεβιζοπούλου, 13 ετών

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το μπαλέτο; Τι είναι αυτό που σε ώθησε σε αυτό;
Με το μπαλέτο ασχολούμαι από τριών ετών. Αυτό που με ώθησε να ξεκινήσω ήταν η αγάπη που είχα για τον χορό.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις;
Αυτό που με κάνει να συνεχίζω είναι αρχικά ο χορός, έπειτα οι παρέες και οι φιλίες που έχω κάνει μέσα από τον χορό και φυσικά το κλίμα που επικρατεί με τα κορίτσια είναι αρκετά ευχάριστο.

Τι σημαίνει το μπαλέτο για εσένα;
Το μπαλέτο για μένα σημαίνει ελευθερία. Πιο συγκεκριμένα όταν χορεύω νιώθω σαν να μην θέλω να σταματήσω ποτέ και αυτό με κάνει να νιώθω υπέροχα.

Στόχοι και σχέδια για το μέλλον;
Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι να σπουδάσω, αλλά ποτέ να μην σταματήσω τον χορό γιατί είναι κάτι που αγαπώ και εκφράζομαι μέσα απ' αυτό.

mpaleto 04

Αριστιάννα Λιονάτου, 16 ετών

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το μπαλέτο; Τι είναι αυτό που σε ώθησε σε αυτό;
Με το μπαλέτο ασχολούμαι έξι χρόνια. Αυτό που με ώθησε είναι η αγάπη μου και η κίνηση σε αυτό.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις;
Αυτό που με κάνει να συνεχίσω είναι ο χορός, αλλά και το υπέροχο κλίμα που υπάρχει ανάμεσα μας.

Τι σημαίνει το μπαλέτο για εσένα;
Το μπαλέτο για μένα σημαίνει πολλά, όταν χορεύω μπορώ να εκτονωθώ με αυτό και με κάνει να ξεφεύγω από όσα με απασχολούν.

Στόχοι και σχέδια για το μέλλον;
Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω το μπαλέτο μέχρι να πάρω όλα τα πτυχία, γιατί θα το ήθελα πολύ να ασχοληθώ επαγγελματικά.

mpaleto 05

Μαρία - Ευσταθία Πυλαρινού, 13 ετών

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το μπαλέτο; Τι είναι αυτό που σε ώθησε σε αυτό;
Μπαλέτο ξεκίνησα όταν ήμουν πέντε χρονών. Μέχρι και σήμερα συνεχίζω και δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να το σταματήσω. Αυτό που με ώθησε να ξεκινήσω το μπαλέτο είναι η αγάπη μου για τον χορό. Από πολύ μικρή έβλεπα ταινίες με μπαλέτο και κάπως έτσι ξεκίνησα.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις;
Ο χορός είναι το κύριο στοιχείο που με κάνει να συνεχίζω λόγω του ότι μου αρέσει πολύ και στην συνέχεια οι καινούριες φίλες που έχω κάνει και το ωραίο κλίμα που επικρατεί μεταξύ μας.

Τι σημαίνει το μπαλέτο για εσένα;
Το μπαλέτο για εμένα σημαίνει να ξεφεύγω από την ρουτίνα, διότι όταν χορεύω νιώθω ελευθερία. Η αγάπη μου για το μπαλέτο είναι τόσο μεγάλη που φυσικά δεν θέλω να σταματήσω ποτέ, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου.

Στόχοι και σχέδια για το μέλλον;
Σχέδιο μου για το μέλλον είναι να σπουδάσω και να συνεχίσω το μπαλέτο. Στόχος μου είναι να βελτιωθώ πολύ, διότι με βοηθάει πολύ στο στήσιμο μου.

mpaleto 06

Ματίνα Ταραζή, 15 ετών

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το μπαλέτο;
Ασχολούμαι έντεκα χρόνια με το μπαλέτο. Από μικρή ήμουν ευλύγιστη έτσι η μητέρα μου αποφάσισε να με γράψει μπαλέτο και από την πρώτη στιγμή το αγάπησα.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις;
Το μπαλέτο είναι ο αγαπημένος μου χορός, με βοηθά να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Μέσα απ' αυτό έκανα νέες παρέες και ένιωσα μέλος μιας υπέροχης ομάδας.

Τι σημαίνει το μπαλέτο για εσένα;
Το μπαλέτο για μένα είναι η ζωή μου και το λατρεύω. Όταν χορεύω ξεφεύγω και ξεχνώ ότι με απασχολεί. Ακόμα αισθάνομαι πως δημιουργώ και προσφέρω και στους άλλους, αλλά και τον εαυτό μου φυσικά.

Στόχοι και σχέδια για το μέλλον;
Σκοπεύω να αποκτήσω όσα περισσότερα πτυχία μπορώ και μιας και σκέφτομαι να ασχοληθώ με την υποκριτική δεν θα σταματήσω να χορεύω ποτέ.

mpaleto 07

Χριστίνα Σιδέρη 10 ετών

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το μπαλέτο; Τι είναι αυτό που σε ώθησε σε αυτό;
Με το μπαλέτο ασχολούμαι πέντε χρόνια. Αυτό που με ώθησε να ξεκινήσω το μπαλέτο είναι η αγάπη μου γι' αυτό και το ταλέντο μου πάνω στον χορό.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις;
Αυτό που με κάνει να συνεχίζω είναι το υπέροχο κλίμα που υπάρχει ανάμεσα μας, η αγάπη μου για το μπαλέτο και η στήριξη που δέχομαι από άλλα παιδιά εκτός του χώρου αυτού.

Τι σημαίνει το μπαλέτο για εσένα;
Το μπαλέτο για εμένα είναι μια ευχαρίστηση που με κάνει να χαλαρώνω και να νιώθω ότι βρίσκομαι σ' ένα δικό μου κόσμο όπου επικρατεί μονάχα ο χορός.

Στόχοι και σχέδια για το μέλλον;
Στο μέλλον δεν σκοπεύω να σταματήσω το χορό, γιατί είναι κάτι που αγαπώ και σκοπεύω παράλληλα με τις σπουδές μου ή με ότι άλλο ασχοληθώ να συνεχίζω να χορεύω ακόμα.

Ολοκληρώνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα, αυτό που μας εντυπωσίασε είναι το πολύ όμορφο κλίμα. Σίγουρα, τα παιδιά που έχουν επιλέξει να βρίσκονται εκεί περνάνε καλά και φυσικά μαθαίνοντας χορό κάνουν κάτι πολύ όμορφο για αυτά!!! Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε περισσότερα, δεν έχετε παρά να παρευρεθείτε σε ένα από τα μαθήματα, να επικοινωνήσετε με την δασκάλα τους κα Χριστίνα Μαρούλη ή να ζητήσετε απευθείας πληροφορίες από την ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ.

mpaleto 08

mpaleto 09

mpaleto 10

mpaleto 11

mpaleto 12

mpaleto 14

mpaleto 15

mpaleto 16

mpaleto 17

mpaleto 18

mpaleto 19

mpaleto 20

mpaleto 21

mpaleto 22

mpaleto 23

mpaleto 24

mpaleto 25

mpaleto 26

mpaleto 27

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency