Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
15/10/2014

Γαλακτοκομικά Γαλιατσάτος - Παραδοσιακά προϊόντα

Η δραστηριότητα της οικογένειας Γαλιατσάτου με την τυροκομία ξεκινά εδώ και 3 γενιές. Εμάς μας δόθηκε η ευκαρία να μιλήσουμε με τον κ. Νίκο Γαλιατσάτο, που διαχειρίζεται σήμερα την οικογενειακή αυτή επιχείρηση μαζί με τον αδερφό του Ηλία. Ας δούμε τι συζητήσαμε μαζί του! 

 

Μιλήστε μας ουσιαστικά για τα προϊόντα που παράγετε, καθώς και για την ιστορία της επιχείρησης.

Από το 1942 τα έξι από τα έντεκα παιδιά της κτηνοτροφικής οικογένειας ξεκινούν να τυροκομούν με το δικό τους γάλα στην περιοχή Λυκιαρδοπουλάτα του Αργοστολίου (σημερινή περιοχή ΚΤΕΛ). Παράγουν την παραδοσιακή φέτα Κεφαλονιάς όπως ήξεραν από τον πατέρα τους και τους παππούδες τους. Το 1957 γίνεται το πρώτο εργαστήριο παραδοσιακού γιαουρτιού, συνεχίζουν την παραδοσιακή φέτα καθώς και κεφαλοτύρι, πλέον από τα έξι αδέλφια συνεχίζουν ο Γιάννης και ο Σπύρος. Το 1981 η επιχείρηση περνά στα χέρια του Σπύρου, που την εκσυγχρονίζει παντρεύοντας την παράδοση του νησιού αλλά και τη βοήθεια που του προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Από το 2000 την επιχείρηση ανέλαβαν τα παιδιά του Σπύρου, δηλαδή εγώ και ο Ηλίας. Προχωρίσαμε σε νέο εκσυγχρονισμό. Εκεί ξεκινά η τυποποίηση προϊόντων και η γκάμα πολλαπλασιάζετε. Μερικά από τα προϊόντα μας είναι το βαρελίσιο τυρί (φέτα), το παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο, το Γιαούρτι 2%, το κεφαλοτύρι, το τυποποιημένο ρυζόγαλο, το βούτυρο, η Μυζήθρα και πολλά άλλα. Η αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού  βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα.

Ποιές οι ιδιαιτερότητες τους; Τι θα λέγατε ότι τα ξεχωρίζει;

Αυτό που, κατά την γνώμη μου, κάνει τα προϊόντα μας ξεχωριστά και τα διαφοροποιεί από τα άλλα είναι το γεγονός ότι παντρεύει την σύγχρονη τεχνολογία με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Αυτό που έχουμε ως προτεραιότητα είναι η διατήρηση της παραδοσιακής γεύσης, πράγμα που τα κάνει και μοναδικά, σε συνδιασμό πάντα με την ανώτερη ποιότητα.

Τα προϊόντα αυτά τα εμπορεύεστε αποκλειστικά στο μαγαζί ή και σε άλλες επιχειρήσεις; Διανέμονται και εκτός Κεφαλονιάς;

 Τα προϊόντα μας θα τα βρείτε στο κατάστημα μας στο Αργοστόλι (στην περιοχή κτελ). Εκτός όμως από το κατάστημα αυτό, κάνουμε διανομή σε όλη την Κεφαλονιά-Ιθάκη-Ζάκυνθο, καθώς και σε μεμονωμένα σημεία πώλησης στην Αθήνα. Τέλος, στέλνουμε κάποιες ποσότητες γαλακτομικών στο εξωτερικό σε ελληνικά μαγαζιά, συγκεκριμένα στην Σερβία και Ν.Υ (TITAN).

Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε κάποια σχέδια για το μέλλον σε σχέση με το κομμάτι των παραδοσιακών προϊόντων;

Έχουμε κάνει κάποιες βλέψεις για το μέλλον πάνω στο κομμάτι των παραδοσιακών προϊόντων αλλά δεν θα ΄θελα να αποκαλύψω ακόμη περί τίνος επρόκειτο. Θα δείτε στο κοπντινό μέλλον!

Ποιά η σημασία των παραδοσιακών προϊόντων γενικότερα κατά την γνώμη σας για το νησί μας; 

Η σημασία των παραδοσιακών προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο κόσμος γνωρίζει μέσα απο την παράδοση αυτή παραδοσιακές γεύσεις που δεν θα τις γνώριζε διαφορετικά. Γενικότερα παραμένει ζωντανός και λειτουργεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας. Είναι σπουδαίο να προσφέρεις στον κόσμο νέα παραδοσιακά προϊόντα, νέες γεύσεις και ποιότητα.

Κάτι που θεωρείτε αξιόλογο να ακουστεί και θα θέλατε να συμπληρώσετε;

Ναι, θα θέλαμε να τονίσουμε το ζήτημα της ονομασίας της φέτας. Προσπαθούμε να πάρουμε την ονομασία της φέτας, η οποία και δικαιωματικά μας ανήκει. Παλεύουμε να καταφέρουμε τα αυτονόητα, αλλά λόγω κάποιων πολιτικών συνθηκών αυτό δεν γίνεται εφικτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency