Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
19/09/2014

Ο Mr Φισκάρδο, Χάρης Τσιμάρας για όλους και για όλα

Ο Κός Χάρης Τσιμάρας ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Emelisse art hotel στο Φισκάρδο αλλά και Περατζάδα art Hotel στην Ιθάκη μας τίμησε με μία εμπεριστατωμένη συζήτηση-συνέντευξη.

 

Κύριε Τσιμάρα πείτε μας δύο λόγια για να ξεκινήσουμε την συζήτηση σε αυτό το όμορφο τοπίο.

Καμιά φορά φίλοι με πειράζουν λέγοντας μου ότι είμαι ο mr Φισκάρδο, εγώ είμαι ένας απλός Έλληνας που έχω κάνει μια επιχείρηση στο Φισκάρδο και την αγαπάω την περιοχή και χαίρομαι που βγαίνουν στο χωριό 80 με 100 άτομα κάθε βράδυ έξω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε καλό φαγητό, γιατί φέτος έχουμε 28% άνοδο στο φαγητό και ο κόσμος μπορεί να μην τρώει αστακομακαρονάδες, τρώει πιο απλά, πιο λιτά, Ελληνικό φαγητό. Ο κόσμος προτιμά την κρεατόπιτα και γενικά τις πίτες που έχει η Κεφαλονιά μιας και ανοίγουμε φύλλο πίτας και μας αρέσει να φτιάχνουμε και το ψωμί εδώ.

Μιάς και οι φίλοι σας αποκαλούν Mr Φισκάρδο πείτε μας κάτι για την περιοχή και τις ανάγκες της.

Το θέμα για εμένα είναι ο καθένας ξεχωριστά να αισθάνεται Mr Φισκάρδο γιατί όλοι βάζουν ένα λιθαράκι. Κατά τη γνώμη μου το χωριό είναι μακριά από τις αποφάσεις, έχει τρομερή δυναμική αλλά επειδή είναι έτσι η κοινωνία μας και είμαστε όλοι σε ένταση δεν νοιάζεται κανένας από τους αιρετούς άρχοντες για το χωριό. Πρέπει να υπάρχει ένα συμβούλιο των ξενοδόχων στο χωριό. Να υπάρχει συμβούλιο και να ρωτάει ο ένας τον άλλον, είναι πολύ σημαντικό γιατί αν περιμένουμε από το Αργοστόλι μία απόφαση θα περάσει ένας αιώνας. Είναι το ίδιο που παθαίνει και η Ιθάκη. Όλα τα χρόνια που είμαι στην Ιθάκη, ως ξενοδόχος νοιώθω ότι είμαστε φτωχοί συγγενής επειδή ίσως δεν είμαστε δικτυωμένοι στα κέντρα αποφάσεων. Η Ιθάκη πάντα αποφάσιζε μόνη της και πάλι καλά που είχε Δημοτική αρχή με την έννοια ότι είχε καλό ταμείο και είχε πάντα δυναμική εσόδων. Εμείς εδώ είμαστε μια μίση ώρα από το αεροδρόμιο, είναι διαλυμένο το χωριό φέτος δεν υπάρχει πρόσβαση από το δρόμο του χάρακα, δεν υπάρχει πλοίο από την Πάτρα στη Σάμη, δεν υπάρχει η προβλήτα στο Φισκάρδο....

Μιας και αναφερθήκατε στο δρόμο του χάρακα..Τι γνωρίζετε για αυτό;

Έχω μπουχτίσει από υποσχέσεις. Κάποιοι από αυτούς τους διοικούντες και τους κυβερνητικούς έχουν περάσει από εδώ, είναι φίλοι, είναι καλοί, είναι συμπαθητικοί αλλά δεν είναι αποτελεσματικοί. Το Φισκάρδο είναι το σπουδαιότερο κέντρο εσόδων για την Κεφαλονιά και μία σπουδαία διαφήμιση για το νησί. Και όχι γιατί έτυχε να επενδύσω εγώ μιας και η καταγωγή μου είναι από το Ληξούρι το οποίο και αγαπώ πολύ. Εγώ έτυχε και έκανα την επένδυση αυτή εδώ και δεν το μετανιώνω γιατί το μέρος είναι καταπληκτικό. Το Emelisse είναι ένα ξενοδοχείο που “παράγει” το νερό που χρησιμοποιεί, διαθέτει βιολογικό καθαρισμό τρίτης γενιάς αλλά από την άλλη δεν έχουμε φωτισμό στον κεντρικό μας άξονα και τον δρόμο για σχεδόν 200 μέτρα πριν την είσοδο τον έχουμε φτιάξει μόνοι μας. Τα σκουπίδια τα βγάζουμε μόνοι μας και τα πηγαίνουμε στο Φισκάρδο με λίγα λόγια δεν επιβαρύνουμε το κράτος αλλά από την άλλη το κράτος μας ζητά συνεχώς χρήματα ακόμη γα παροχές που στην ουσία δεν μας παρέχει. Την επιχείρηση αυτή δεν την κληρονομήσαμε την φτιάξαμε μόνοι μας και είναι ένα όνειρο που υλοποιήσαμε μόνοι μας με τραπεζικό δανεισμό και είναι κρίμα να πρέπει να καταλήγουμε στα δικαστήρια για να βρούμε το δίκιο μας στις συναλλαγές μας με το κράτος. Είμαστε τυπικοί απέναντι στους φίλους μας στους συνεργάτες μας στους προμηθευτές μας στις τράπεζες και από το κράτος ζητούμε μόνο τα αυτονόητα. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται εδώ 10 χρόνια συνεχόμενα και αναρωτιέμαι έρχονται για μένα, έρχονται για το Φισκάρδο, έρχονται για την Κεφαλονιά...

Μάλιστα εντελώς τυχαία εδώ δίπλα κάθεται ο Στεφάν ο οποίος έρχεται δέκα χρόνια σερί με την οικογένεια του. Ο Στεφάν είναι από τους μεγαλύτερους Γάλλους παραγωγούς μουσικής, αγαπάει την Κεφαλονιά και έρχεται από την πρώτη χρονιά που ανοίξαμε. Είναι προσωπικός φίλος του Νίκου Αλιάγα τον οποίο έχει φέρει αρκετές φορές στο Φισκάρδο. Σήμερα είναι και ένας φίλος του Στεφάν ο Μεσιέ Ινκ που κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής στο Παρίσι. Μάλιστα σκεφτόμαστε του χρόνου μαζί τους να κάνουμε ένα μεγάλο πολιτιστικό event στο Φισκάρδο.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε δύό λόγια για το πώς περνάει τον χρόνο του ο κόσμος εδώ.

Η περιοχή μας εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι “μεταξύ όλων των νησιών” και μία πολύ απολαυστική δραστηριότητα είναι η χρήση μικρών σκαφών για να ανακαλύψει κανείς την γύρω περιοχή, τις γύρω παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες από τον δρόμο και τα μικρά νησάκια που υπάρχουν τριγύρω. Οι άνθρωποι παίρνουν μία πετσέτα ένα μπουκάλι νερό και ένα μικρό πικ νικ και ανακαλύπτουν μαγικά τοπία και επιστρέφουν νιώθοντας σαν βασιλιάδες. Βέβαια από το 2003 που ξεκινήσαμε το ξενοδοχείο μέχρι και σήμερα τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα είναι χειρότερα και όχι καλύτερα. Το Φισκάρδο δεν έχει εξέδρα τα βαρκάκια θα μπορούσαν να είναι περισσότερα και αν είναι δυνατόν ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδο τις περισσότερες φορές να μην μπορεί να δώσει νερό στα σκάφη. Δεν γίνεται απλά να μην υπάρχουν facilities και να έχει αγανακτήσει όλη η περιοχή από τα δημοτικά τέλη και τους φόρους. Θα έπρεπε να υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα δημοτικά τέλη του 2014 και το λέω αυτό έχοντας γνώση της πίεσης που υφίστανται οι τοπικοί άρχοντες από την κεντρική διοίκηση για μαζέψουν χρήματα αλλά κανείς από την κεντρική διοίκηση δεν έχει έρθει ποτέ να δει τα προβλήματα αυτής της περιοχής που είναι πόλος προσέλκυσης και διαφήμιση για όλη την χώρα. Εμείς σαν επιχειρηματίες Ιθάκης ξεκινήσαμε αγωγή γιατί η Ιθάκη είναι εγκαταλελειμμένη χωρίς πλοίο. Γιατί δεν δίνουν μία επιδότηση σε έναν εφοπλιστή. Το υπουργείο ναυτιλίας θα έπρεπε να λέγεται και υπουργείο Ιονίου. Βλέπω σήμερα στο εστιατόριο τόσους ανθρώπους από τόσες ξένες μακρινές χώρες και νοιώθω ότι προσπαθούμε να τους υποδεχτούμε μόνοι μας εμείς σαν ιδιώτες αλλά ο ιδιώτης δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος.

Χθες βράδυ μία πελάτισσα που αγαπάει την Ελλάδα έκανε εδώ τα γενέθλια της και κάλεσε 68 φίλους οι οποίοι φυσικά δεν έμειναν μόνο στο Emelisse αλλά σε όλη την περιοχή και ας σσκεφτούμε λίγο πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Και με τους γάμους που γίνονται εδώ στο Ξενοδοχείο κάπως έτσι δεν είναι τα πράγματα...

Αυτό με τους γάμους γίνεται δέκα χρόνια τώρα στην Εκκλησία του ξενοδοχείου. Όλοι οι καλεσμένοι μένουν σε διάφορα καταλύματα σε όλη την περιοχή και σε όλη την Κεφαλονιά. Γιατί ο γάμος δεν είναι μόνο Catering είναι οι φωτογραφίες είναι οι αναμνήσεις από το χωριό είναι μια μπάλα παγωτό μπροστά στην θάλασσα αλλά ακόμη και ένα παραδοσιακό σουβλάκι. Οι γάμοι είναι ένα σπουδαίο κομμάτι του τουρισμού και εμείς έχουμε δώσει έμφαση σε αυτό και για αυτό μας προτιμάνε, προφανώς δεν είναι τυχαίο. Εμείς φέτος με Ελληνικό μενού και Ελληνική φιλοσοφία γενικότερα πάμε ακόμη καλύτερα αλλά φυσικά έχουμε προσέξει και τις τιμές μας. Αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουμε και να γίνουμε όσο μπορούμε πιο ανταγωνιστικοί. Είμαστε ένα ξενοδοχείο που έχει 9,000 με 10,000 αφίξεις τον χρόνο και είμαστε περήφανοι για αυτό. Κερδίζουμε τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά και αυτό είναι μία προσωπική μάχη που μου θυμίζει τους αγώνες του πόλο που συμμετείχα. Το ξενοδοχείο έχει 58 υπαλλήλους για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο service όμως είναι κρίμα να έχουμε αντίπαλο μας το κράτος. Εγώ και οι συνεργάτες μου ταξιδεύουμε όλο το χειμώνα σε εκθέσεις αλλά σε ελάχιστες βλέπω κάποιον από το αντίστοιχο υπουργείο. Θα πρέπει και για εμάς να είναι παράδειγμα προς μίμηση η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Κρήτη, η Ρόδος που έχουν μεγάλη επιτυχία αλλά διαθέτουν δικά τους τμήματα marketing. Εκεί οι επιχειρηματίες είναι ενωμένοι και κοιτάνε το συνολικό καλό για το νησί. Προχθές ήρθε ο ΑΝΤ1 στο νησί αλλά κανείς δεν αναρωτήθηκε ποιος κάλυψε τα έξοδα και ποιος προώθησε το εγχείρημα αυτό.

Πείτε μας δύο λόγια για το φετινό Health week του Οκτωβρίου...

Φέτος 3-5 Οκτωβρίου θα κάνουμε ένα Health Week με διάφορα αθλήματα. Μάλιστα μέσα στο λιμάνι του Φισκάρδου θα στήσουμε ένα polo teren το οποίο στοιχίζει 5,000 ευρώ. Θα είναι ένα αθλητικό Σαββατοκύριακο με εκατοντάδες συμμετοχές από αθλητές αλλά και από την τοπική κοινωνία και τα σχολεία. Φιλοδοξούμε να γίνει παράδοση αυτό αλλά να έχει και διεθνείς συμμετοχές. Σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση αγωνιζόμαστε να προάγουμε το ευ αγωνίζεσθε. Έχω τρεις μικρές κόρες και είμαι στη διαδικασία να τις μάθω να δουλεύουν να αγωνίζονται και να καταλάβουν πως η ζωή δεν είναι εύκολη. Οι εποχές που ζούμε θέλουν τον επιχειρηματία να είναι ο ίδιος μέσα στην επιχείρηση να είναι στην ρεσεψιόν στα πλυντήρια στο εστιατόριο και όπου χρειάζεται αλλά να κάνει και το παραπάνω βήμα που θα δώσει μεγαλύτερη αξία στον πελάτη. Όμως δεν γίνεται να παίρνουμε βραβεία από τα ξένα τουριστικά πρακτορεία και να περνάνε οι δημοσιογράφοι Έλληνες και ξένοι από εδώ και να μην έρχονται οι ιθύνοντες του κράτους και των υπουργείων να αξιολογήσουν την προσπάθειά μας. Η αθλητική αυτή εκδήλωση είναι σημαντική για όλο το νησί, εμείς εδώ μαθαίνουμε τους επισκέπτες να παίζουν πόλο squash tennis και άλλα αθλήματα. Μαθαίνουμε τον κόσμο να κάνει διακοπές να αθλείται και να τρώει υγιεινά και ελληνικά. Καλούμε όλους τους διοικούντες να μας στηρίξουν σε αυτή την ομαδική προσπάθεια.

Θα αναφέρω ότι ένα από τα αθλήματα που είναι το Aquathlon θα έχει 2 χλμ κολύμβηση και 5 χλμ τρέξιμο. Πολύ σημαντικό εκείνες τις μέρες θα είναι και το πόλο γιατί έχουμε καλέσει την Εθνική ομάδα βετεράνων αλλά και τον Ολυμπιακό, μάλιστα πριν λίγο ήταν εδώ ο Κος Μάζης ο managerτου Ολυμπιακού και εξετάσαμε την περιοχή. Επίσης πολύ ενδιαφέρον έχει ο αγώνας squash όπου θα έχουμε συμμετοχές από την Κέρκυρα, την Ρόδο, τα Χανιά την Θεσσαλονίκη αλλά και άλλα μέρη και αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως. Οι αγώνες Tennis έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και ανταγωνισμό με αρκετές συμμετοχές όμως επειδή οι αθλητές πρέπει και να ξεκουράζονται μετά τους αγώνες θα έχουμε μαθήματα γιόγκα. Μάλιστα εδώ το τοπίο είναι ιδιαίτερο για την γιόγκα μιας και είμαστε σε ένα σημείο που έχουμε και ανατολή του ήλιου αλλά και δύση. Επίσης θα έχουμε δύο πάρτι το ένα θα λάβει χώρα εδώ στο ξενοδοχείο και το άλλο στο Φισκάρδο ώστε να έχει ενεργή συμμετοχή και το χωριό. Μάλιστα δεσμευόμαστε να έχουμε εδώ και τους φωτογράφους του Kefalonitis για να πάρουν πλάνα τους πολίστες να τσακώνονται κτλ. Επίσης θα έχουμε και τον γιατρό της περιοχής ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να μας κάνει όλους να νοιώθουμε ασφαλείς.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω την επαφή μου με την Κα Κατερίνα Φωκά που είναι επικεφαλής του συλλόγου δρομέων Κεφαλονιάς. Με την Κα Φωκά είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση και θα συμμετάσχει και η ίδια αλλά και ο σύλλογος στο αθλητικό αυτό event.

 

Η απουσία πλοίου από Πάτρα προς Σάμη έχει επιρεάσει την κίνηση;

Φυσικά και έχει επηρεάσει αν σκεφτεί κάποιος ότι το ξενοδοχείο έχει 62 δωμάτια και κοίταζα χθες βράδυ ότι έχουμε μόλις τρεις Ελληνικές κρατήσεις. Χάθηκαν οι Έλληνες, χάθηκαν οι Πατρινοί (εγώ μεγάλωσα στην Πάτρα και με στεναχωρεί αυτό). Γενικά η κατάσταση στην Ελλάδα οδηγεί την μεσαία τάξη προς εξαφάνιση και αυτό είναι κάτι που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί.

Έχει βρεθεί ένα σπάνιο αρχαίο θέατρο στο Φισκάρδο, ξέρεις κάτι για αυτό;

Αυτό που ξέρω είναι ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο, νομίζω είναι 7ος αιώνας πχ και το μόνο που έχει συμβεί τόσα χρόνια τώρα είναι να είναι καλυμμένο με ντενεκέδες και φυσικά δεν είναι επισκέψιμο. Πολύ ενδιαφέρον είναι και ο ενετικούς φάρος και το σπίτι του φαροφύλακα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Αυτό θα μπορούσε να έχει αναπαλαιωθεί και να είναι ένα πανέμορφο δημοτικό καφενείο που να δίνει και δέκα θέσεις εργασίας αυτό βέβαια μάλλον έχει να αντιμετωπίσει μια άλλη ξεχασμένη κρατική υπηρεσία την υπηρεσία ελληνικών φάρων. Είδατε ότι δύο απλά σημεία αναφέραμε που δείχνουν πόσο μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης έχει η Ελλάδα και θαυμάσια έργα μένουν ερειπωμένα. Χθες ήταν εδώ ο Κος Νάιτ ο οποίος είναι ο καρδιολόγος της Βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας ο οποίος έμαθα ότι αγόρασε ένα οικόπεδο στην περιοχή και θέλει να χτίσει σπίτι και πρέπει να διανοηθούμε πόσες θέσεις εργασίας θα δώσει κάτι τέτοιο και πόσους ακόμα φίλους συγγενείς κτλ θα προσελκύσει αλλά το κράτος αντί να τους βοηθάει τους εμποδίζει αυτούς τους ανθρώπους με την ατελείωτη γραφειοκρατία. Τι να πει κανείς για το ΦΠΑ που είναι 13% στα νησιά του Αιγαίου και εδώ 23% δηλαδή η ξεχασμένη Ιθάκη που η πρόσβαση είναι μία ολόκληρη περιπέτεια αντί να βοηθηθεί οικονομικά φέτος τσουρουφλίζεται από φόρους.

Μιλώντας πάντως για το αρχαίο θέατρο του Φισκάρδου θα ήθελα να αναφέρω ότι πρόσφατα γνώρισα την Κα Βικάτου η οποία είναι η προϊσταμένη της αρχαιολογίας με την οποία είχα μια συζήτηση για διάφορα θέματα αλλά και για το θέμα του αρχαίου θεάτρου του Φισκάρδου. Η Κα Βικάτου είναι στο πλευρό μας και θα αγκάλιαζε μία προσπάθεια με ομάδα τοπικών επιχειρηματιών η οποία θα χρηματοδοτούσε την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου του Φισκάρδου. Εγώ προσωπικά καλώ όλους τους τοπικούς φορείς και τους επιχειρηματίες της περιοχής ενωμένοι με δική μας πρωτοβουλία και με δική μας χρηματοδότηση να προωθήσουμε την αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου γιατί θα δημιουργήσουμε έναν μοναδικής εμβέλειας πόλο έλξης για την περιοχή μας. 

Θέλετε να μας αναφέρετε κάποια πρόσφατα στοιχεία για το Emelisse;

Ας αναφέρουμε το πιο σημαντικό από όλα, φέτος αγγίξαμε το 43% σε repeat guests, άρα δηλαδή σε κάθε 10 πελάτες που έρχονται οι 4,3 είναι επαναλαμβανόμενοι. Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για εμένα μιας και έχω μεγαλώσει και έχω χάσει λίγη από την αύρα μου. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται για την Ελλάδα, για τις παραλίες μας και για το νησί μας. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πελάτες οι οποίοι έχουν έρθει τόσες φορές που νοιώθουν οικεία και μπαίνουν μόνοι τους στο μπαρ και φτιάχνουν φραπέ. Βέβαια δεν μπορούμε και να τους χρεώσουμε τον καφέ έτσι...Υπάρχουν πελάτες που μας ζητούν πετονιά και ψαρεύουν και ψήνουν μόνοι τους το ψάρι στην κουζίνα. Οι πελάτες είναι φίλοι μας και οι Κεφαλονίτες έχουν μια διαφορετικοί εικόνα, είναι “άρχοντες” και αυτή η φυσιογνωμία του Κεφαλονίτη παίζει μεγάλο ρόλο στον επισκέπτη.

Πως θα θέλατε να κλείσουμε αυτή την συζήτηση-συνέντευξη;

Δεν θα ήθελα να την κλείσουμε αλλά δεσμεύομαι να επανέλθουμε και συστηματικά αλλά και εμβόλιμα αν χρειαστεί. Δίνω μία προσωπική μάχη και έναν μεγάλο αγώνα με ατελείωτα μέτωπα και θα πρέπει να καταλάβουν οι κρατικοί άρχοντες ότι αντί να μας πολεμούν πρέπει τουλάχιστον να μας προστατεύουν γιατί αυτό που δημιουργούμε εδώ στην περιοχή όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι παράγοντες και επιχειρηματίες είναι μια διεθνή προώθηση του νησιού και μία παρακαταθήκη για τις γενεές που έρχονται.

Επίσης θα ήθελα να σας συγχαρώ που από το 2002 με το Kefalonitis.com προσφέρεται ένα μοναδικό έργο στο νησί με την ψυχή σας και με αγάπη. Παρακολουθούσα πάντα το Kefalonitis και ακόμα έχω και το έντυπο περιοδικό. Εξαιρετική είναι και η προσπάθεια του τουριστικού οδηγού Kefaloniaheaven.com μιας και είναι μία οργανωμένη ιστοσελίδα με χρήσιμες πληροφορίες μαζεμένες σε έναν ιστότοπο αλλά και σε 50 διαφορετικές γλώσσες.

Κύριε Τσιμάρα σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και θα συνεχίσουμε με χαρά να συνεργαζόμαστε να προβάλουμε και να στηρίζουμε το έργο σας. 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency