Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
13/02/2012

Πολιτιστικός Σύλλογος Δημοτικού Διαμερίσματος Βλαχάτων «Ο Αίνος»

Ο Πολιτιστικός σύλλογος «Αίνος» ιδρύθηκε το 1985 από μια ομάδα δραστήριων κατοίκων της κοινότητας Βλαχάτων.

Οι άνθρωποι αυτοί, μέσω του συλλόγου, οραματίσθηκαν την ανάπτυξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου, καθώς και τη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων όλων των κατοίκων. Επίσης, θέλησαν ο σύλλογος να γίνει φορέας συλλογικής και υπεύθυνης μελέτης των τοπικών προβλημάτων και να καθιερωθεί η συμμετοχή του πολίτη στις λύσεις αυτών. Τέλος, επιθυμούσαν τη συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μέλη του συλλόγου μπορούν να είναι όλοι οι κάτοικοι του Δ. Δ. Βλαχάτων, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Βέβαια, όσοι επιθυμούν, μετά το 12ο έτος μπορούν να εγγραφούν ως δόκιμα μέλη. Εννοείται ότι φίλοι του συλλόγου μπορούν να είναι όσοι επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας και τόπου διαμονής.

Οι δράσεις του συλλόγου είναι πολλές και ποικίλες. Κατά καιρούς, διοργανώνονται ημερίδες ενημερωτικού χαρακτήρα, εκδρομές και εκθέσεις. Στο σύλλογο λειτουργεί τράπεζα αίματος και δανειστική βιβλιοθήκη. Υπάρχουν τρία χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χορών (παιδικό, εφηβικό και τμήμα ενηλίκων).

Με την έναρξη του τριωδίου αρχίζει και η μάσκαρα Βλαχάτων, με σάτιρα και παραδοσιακές καντρίλιες. Συνήθως, γίνεται στο χώρο που στεγάζεται ο Σύλλογος, αλλά κατά καιρούς έχει πραγματοποιηθεί και στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ακολουθούν τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας, με παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.

Στις 17 Ιουλίου, σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία του χωριού. Λίγο αργότερα, έρχεται το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών όπου, εκτός από τα δικά χορευτικά τμήματα του συλλόγου, προσκαλούνται και χορευτικά συγκροτήματα άλλων συλλόγων.

Μέσα στο Νοέμβριο ξεκινάνε οι προετοιμασίες για το ετήσιο ημερολόγιο του συλλόγου. Αφού αποφασιστεί το θέμα, ξεκινάει η δουλειά. Αγοράζονται τα υλικά και συγκεντρώνονται μέλη και φίλοι του συλλόγου για να το κατασκευάσουν. Την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα μέλη μαζεύονται και τραγουδάνε τα κάλαντα στα χωριά τους και εκεί προσφέρεται δωρεάν το ημερολόγιο στους χωριανούς.

Κατά καιρούς «ο Αίνος» έχει συνεργαστεί με διάφορους συλλόγους του νησιού, αλλά και με το δήμο Λειβαθούς, ενώ σταθερή συνεργασία υπάρχει με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Βλαχάτων.

Πρόσθετο φωτογραφικό υλικό:

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency