Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
28/09/2012

Οι πρώτοι αθλητικοί «πυρήνες» του νησιού

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αργοστολίου και ο Κέφαλος «γεννήθηκαν» το 1899 και 1906 αντίστοιχα θέτοντας τις πρώτες αθλητικές βάσεις εντός της Κεφαλονιάς.

 

Το νησί των τρελών έχει γράψει την δική του ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς οι Κεφαλονίτες αγαπούν τη φυσική αγωγή εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το 1797 είχε προταθεί στην Κεφαλονιά η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων, περίπου 100 χρόνια πριν την έμπνευση του Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

Εντός του νησιού διεξάγονταν διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και αρκετά από τα αθλήματα έφταναν σχετικά νωρίς στους κατοίκους του. Το πρώτο σωματείο που δημιουργήθηκε και ανέλαβε να προωθήσει τον αθλητισμό στην Κεφαλονιά ήταν ο Γυμναστικός Σύλλογος Αργοστολίου.

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά σωματεία με έτος ίδρυσης το 1899 και ο σκοπός του ήταν η πιο συστηματική άσκηση των Κεφαλονιτών με προοπτική να στρέψουν τη νεολαία προς την άθληση. Σε πρώτη φάση καλλιεργούνταν αρκετά από τα αθλήματα της γυμναστικής, του στίβου και της πάλης, ενώ υπήρχε και μια πρώτη επαφή με τα ομαδικά αθλήματα.

Ασφαλώς η Ολυμπιάδα που είχε γίνει στην Αθήνα το 1896 είχε στρέψει όλη την περιφέρεια προς τα αθλητικά δρώμενα και τρία χρόνια αργότερα οι Κεφαλλονίτες είχαν ήδη τον πρώτο τους αθλητικό σύλλογο. Ήταν μια πρωτοποριακή πράξη για τα δεδομένα της εποχής, καθώς η πληροφόρηση για ζητήματα γύρω από τον αθλητισμό δεν ήταν τόσο εύκολη και πόσο μάλλον η δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου.

Παρόλα αυτά ο Γ.Σ. Αργοστολίου κατάφερε να δημιουργήσει τα πρώτα αθλητικά θεμέλια στο νησί και να θεωρείται πρωτοπόρος.

Γυμναστήριον «Ο Κέφαλος»

Περίπου επτά χρόνια μετά την ίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου, έκανε την εμφάνιση του ένας νέος αθλητικός φορέας στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για το Γυμναστήριον «ο Κέφαλος» του εργατικού συνδέσμου «η Αλληλοβοήθεια» όπου συσπείρωσε αρκετούς νέους γύρω του. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο οργανισμό πρόκειται για μια πρωτοβουλία του εργατικού συνδέσμου όπου έδρευε στο Αργοστόλι (υπήρχε αντίστοιχος και στο Ληξούρι με την ονομασία «Η αδελφοποίησις») και βασικός σκοπός του εκείνη την εποχή ήταν η ηθική αλληλεγγύη μεταξύ τους, η στήριξη των αναξιοπαθούντων συναδέλφων τους. Πρωτεργάτες της «Αλληλοβοήθειας» του Αργοστολιού ήταν ο τυπογράφος Σταύρος Μενεγάτος ή Μακαρούνης και ο ράφτης Κωνσταντίνος Λέλος.

Στο θέμα του αθλητικού σωματείου που δημιούργησαν πραγματοποιήθηκε για να αθλούνται οι εργαζόμενοι και να περνάνε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους. Μπορεί να μην ήταν τόσο επαγγελματικό το πρότυπο του αθλητικού σωματείου ωστόσο ήταν ένας από τα πρώτα εργατικά σωματεία στην Ελλάδα που ένωσε το εργατικό κίνημα με τον αθλητισμό και τον προώθησε μέσω αυτού.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1923 «γεννήθηκε» ο Παγκεφαλληνιακός όπου καλλιεργούσε αρκετά ομαδικά αθλήματα ενώ ταυτόχρονα γίνονταν αθλοπαιδίες και στην περιοχή του Ληξουρίου και συστάθηκαν οι πρώτες ομάδες.


Του Άγγελου Σκλαβουνάκη

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency